Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Bank, GATE and NET

Indian Independence Movement - GK Questions for Government Exams | MCQs with Answers

191 In which one of the following provinces was a Congress ministry not formed under the Act of 1935 ?
A Bihar
B Madras
C Orissa
D Punjab

Answer: Option [D]
192 At which Congress Session was the Working Committee authorized to launch a programme of Civil Disobedience ?
A Tripuri
B Lucknow
C Lahore
D Bombay

Answer: Option [C]
193 Who among the following started the newspaper Shome Prakash ?
A Raja Rammohan Roy
B Dayanand Saraswati
C Surendranath Banerjee
D Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: Option [D]
194 Who among the following started the newspaper called “Voice of India” ?
A Dababhai Naoroji
B Bhikaji Cama
C V.D. Savarkar
D Lala Hardayal

Answer: Option [A]
195 Who among the following organized the defence in the trial of I.N.A. officers Capt. P.K. Sehgal, Capt. Shahnawaz Khan and Capt. G.S. Dhillon ?
A Ganesh Vasudeo Mavalankar
B Dr. Saifuddin Kitchlew
C Bhulabhai Desai
D Madan Mohan Malviya

Answer: Option [C]
196 During the National Movement, the Congress passed a resolution on Fundamental Rights and economic policy by way of major concession to placate the Left Wing at which one of the following sessions ?
A Lucknow Session
B Amritsar Session
C Tripuri Session
D Karachi Session

Answer: Option [D]
197 In the 1907 Session of the Congress at Surat, whose name was proposed by extremists group as the next President of the Congress ?
A Bal Gangadhar Tilak
B Lala Lajpat Rai
C Bipin Chandra Pal
D Aurobindo Ghosh

Answer: Option [B]
198 In the Nagpur Session of the Congress in the year 1920, who among the following moved the main resolution on Non-Cooperation ?
A C.R. Das
B Motilal Nehru
C C. Rajagopalachari
D Madan Mohan Malviya

Answer: Option [A]
199 At the beginning of the twentieth century, who among the following published The Economic History of India ?
A Mahadev Govind Ranade
B Gopal Krishna Gokhale
C Dababhai Naoroji
D Romesh Chandra Dutt

Answer: Option [D]
200 The Cabined Mission Plan for India envisaged a
A Federation
B Confederation
C Union of States
D Unitary form of Government

Answer: Option [A]


Please Like Us