Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

Indian Independence Movement - IAS Exam General Knowledge Questions with Answers

Questions
71 All the three Round Table Conferences were held in :
A Manchester
B Calcutta
C Bombay
D London

Answer: Option [D]
72 The Quit India Movement started at :
A Lahore on July 7, 1942
B Wardha on Aug, 7, 1942
C Bombay on Aug. 8, 1942
D Delhi on Aug. 15, 1942

Answer: Option [C]
73 The Civil Disobedience Movement was led in the North-West Frontier Province by :
A Khan Abdul Ghaffar Khan
B Dr. M.A. Ansari
C Sewa Singh Thikriwala
D Sheikh Mohammad Abdullah

Answer: Option [A]
74 During the freedom struggle, who established ‘The Deccan Educational Society’?
A G.K. Gokhale
B M.G. Ranade
C Dadabhai Naoroji
D B. G. Tilak

Answer: Option [D]
75 Who among the following said “My boy, no, you are an Indian first and then a Muslim”?
A Mohammad Iqbal
B Jawaharlal Nehru
C Syed Ahmad Khan
D Mohammad Ali Jinnah

Answer: Option [D]
76 Which one of the following events was characterised by Montague as ‘Preventive Murder’?
A Shooting of Curzon-Wythe
B Shooting of the Mahatma
C Massacre of Jallianwala Bagh
D Killing of INA activities

Answer: Option [C]
77 Which is true about Mahatma Gandhi at the time of India’s Independence ?
A the President of the Congress
B not a member of the congress
C the General Secretary of the Congress
D a member of Congress working committee

Answer: Option [B]
78 Who presided over the first session of the All India Kisan Sabha and which day is celebrated as the All India Kishan Day?
A P.G. Joshi and 1st September
B Swami Sahajananda and 1st November
C P.C. Joshi and 1st November
D Swami Sahajanand Saraswati 23rd December

Answer: Option [D]
79 During the Indian Freedom Struggle, who of the following started the weekly Yugantar in April 1906?
A Krishna Kumar Mitra and Hemchandra Kanungo
B Aswini Kumar Dutta and Satishchandra Mukherji
C Barindra Kumar Ghosh and Bhupendranath Dutta
D Jnanendranath Basu and Bipin Chandra Pal

Answer: Option [C]
80 The author of the book ‘Hindu view of Life’ is ?
A Aurobindo Ghosh
B Dr. S. Radhakrishnan
C Jawaharlal Nehru
D Maulana Abul Kalam Azad

Answer: Option [B]

Chapters

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL