Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers | Page-15

Questions
141 Article 19 of the Indian constitution provides:
A 6 freedoms
B 7 freedoms
C 8 freedoms
D 9 freedoms

Answer: Option [A]
142 Of various grounds below, which is the one criterion on which discrimination by the state is not prohibited in Article 15 of the constitution ?
A Race
B Language
C Caste
D Place of birth

Answer: Option [B]
143 Where is the objective of “Social justice” articulated in the constitution of India ?
A Art.14
B Art.15
C Art.16
D Preamble

Answer: Option [B]
144 "From each according to his capacity, to each according to his needs" is:
A a secular ideal
B a socialist ideal
C a communist ideal
D a democratic ideal

Answer: Option [C]
145 Where in the Indian constitution has “economic justice” been provided as one of the objective ?
A Mental Rights
B Directive principle
C Fundamental Rights
D Fundamental rights and the directive principle

Answer: Option [B]
146 Which one of the following is not enumerated as a right in the constitution of India ?
A Political and social right
B Educational right
C Economic right
D Right to religion

Answer: Option [C]
147 From the Constitution of which country the provision of federation was borrowed while framing the constitution of India ?
A USA
B UK
C Canada
D Switzerland

Answer: Option [C]
148 Who among the following was not a member of the constituent Assembly established in July 1946 ?
A Mahatma Gandhi
B K M Munishi
C Abdul Kalam Azad
D Dr. Rajendra Prasad

Answer: Option [A]
149 Which Article of the Constitution of India accords special status to the state of Jammu and Kashmir ?
A 324
B 311
C 370
D 356

Answer: Option [C]
150 The Indian constitution recognized minorities on the basis of
A Cast
B Colour
C Religion
D Percentage of the population of the group to the total population

Answer: Option [D]

Read more questions on Constitution

Chapters

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL