Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

Fundamental Rights in Indian Constitution - Political Science Objective Questions with Answers

Questions
1 Which one of the following right of Indian Constitution guarantees all the fundamental rights to every resident of country ?
A Right against exploitation
B Right to freedom
C Right to equality
D Right to constitutional remedies

Answer: Option [D]
2 Which one of the following is true with respect to Fundamental Rights of Indian Constitution ?
A Sovereignty of the people
B Equality of opportunity for all resident
C Limited government
D Democracy

Answer: Option [B]
3 Dr. B. R. Ambedkar termed Article 32 of the Indian Constitution as the "Heart and Soul of the Indian Constitution". Which one of the following fundamental right it contains ?
A Right to freedom
B Right to constitutional remedies
C Right to elementary education
D Right to freedom of religion

Answer: Option [B]
4 Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is a fundamental right classifiable under
A Right to freedom of religion
B Right to equality
C Right against expolitation
D None of these

Answer: Option [B]
5 Which of the following is correct with respect to "Right against expolitation" ?
A Prohibition of traffic in human beings and forced labour
B Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion
C Protection of interests of minorities
D Equality before law

Answer: Option [A]
6 Which fundamental right of Indian constitution has been deleted by the 44th Amendment Act ?
A Right against exploitation
B Right to property
C Right to protest
D Right to spaek

Answer: Option [B]
7 Which Article of the Constitution envisages free and compulsory education for children upto the age of 14 years ?
A Article 19
B Article 31
C Article 32
D Article 45

Answer: Option [D]
8 In which part of Indian Constitution Fundamental rights are provided ?
A Part II
B Part III
C Part IV
D Part V

Answer: Option [B]
9 The Constitution guarantees that all citizens will be equal before law. It is provided in
A Article 11 of Indian Constitution
B Article 12 of Indian Constitution
C Article 13 of Indian Constitution
D Article 14 of Indian Constitution

Answer: Option [D]
10 Which Article of Indian Constitution ensures that the State cannot discriminate against a citizen on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth ?
A Article 13
B Article 14
C Article 15
D None of these

Answer: Option [C]

Chapters

Please Like Us
Brand