Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

CSAT Prelims Biology - General Knowledge Questions and Answers for UPSC Exam | Page-17

Questions
161 Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
A Pons
B Cerebrum
C Cerebellum
D Medulla oblongata

Answer: Option [D]
162 In the human body, which structure is the appendix attached to?
A The stomach
B The gall bladder
C The large intestine
D The small intestine

Answer: Option [C]
163 Which one of the following is not a digestive enzyme in the human system?
A Pepsin
B Ptyalin
C Gastrin
D Trypsin

Answer: Option [C]
164 How do most insects respire?
A Through gills
B By lungs
C Through skin
D By tracheal system

Answer: Option [D]
165 In which of the following kinds of organisms is the phenomenon found wherein the female kills the male after copulation?
A Spider
B Dragonfly
C Pit viper
D Honeybee

Answer: Option [A]
166 The release of which one of the following into ponds and wells helps in controlling the mosquitoes?
A Snail
B Crab
C Dogfish
D Gambusia fish

Answer: Option [D]
167 The Panda belongs to the same family as that of
A Bear
B Dog
C Cat
D Rabbit

Answer: Option [A]
168 What is the average fat content of buffalo milk?
A 7.2%
B 4.5%
C 9.0%
D 10.0%

Answer: Option [A]
169 Consider the following pairs:

       Vitamin          Deficiency disease

I. Vitamin C      :     Scurvy
II. Vitamin D     :     Rickets
III. Vitamin E     :     Night blindness

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A I and II
B III
C I, II and III
D none

Answer: Option [A]
170 Match List-I (Physiological processes) with List-II (Cell organelles) and select the correct answers by using the codes given below:

       List-I                        List-II

I. Photosynthesis         :     a. Plasma membrane
II. Mineral uptake         :     b. Chloroplast
III. Respiration              :     c. Mitochondria
IV. Protein synthesis     :     d. Ribosomes

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A I-a; II-b; III-c; IV-d
B I-a; II-b; III-d; IV-III
C I-b; II-a; III-c; IV-d
D I-b; II-a; III-d; IV-b

Answer: Option [C]

Chapters

Read More Biology Questions

Please Like Us
Brand