Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

Ecology & Biodiversity - CSAT Prelims General Awareness Solved Questions with Answers | IAS/IPS MCQs

Questions
1 Which one of the following groups of animals belongs to the category of endangered species?
A Lion-tailed Macaque, Blue Bull, Hanuman Langur and cheetal
B Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus monkey and saras (Crane)
C Kashmir stag, Cheetal, Blue bull and Great Indian Bustard
D Great Indian Bustard, Musk Deer, Red Panda and Asiatic Wild Ass

Answer: Option [D]
2 Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
A Oceans, mangroves, lakes, grasslands
B Mangroves, grasslands, lakes, oceans
C Mangroves, oceans, grasslands, lakes
D Oceans, lakes, grasslands, mangroves

Answer: Option [A]
3 Which one of the following is the process involved in photosynthesis?
A Oxygen is taken and carbon dioxide and water vapour are given out
B Food is oxidized to release carbon dioxide and water
C Free energy is converted into potential energy and stored
D Potential energy is released to form free energy

Answer: Option [B]
4 With reference to ‘Global Environment Facility’ which of the following statements is/ are correct?
A It undertakes scientific research on environmental issues at global level
B It serves as financial mechanism for ‘Convention Biological Diversity’ and ‘United Nations Framework Convention on Climate Change’
C It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and founds to underdeveloped countries with specific aim to protect their environment
D Both(A) and (B)

Answer: Option [B]
5 Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
A Namdapha National park
B Neora National Park
C Nanadevi National Park
D Khangchendzonga National Park

Answer: Option [A]
6 In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?
A Tropical rain forest
B Tropical thorn scrub forest
C Tropical moist deciduous forest
D Temperate forest with grasslands

Answer: Option [C]
7 The most important strategy for the conservation of biodiversity together with traditional human life is the establishment of
A national parks
B botanical gardens
C wildlife sanctuaries
D biosphere reserves

Answer: Option [D]
8 Which one of the following is the correct sequence of a food chain?
A Diatoms-Crustaceans-Herrings
B Diatoms-Herrings- Crustaceans
C Crustaceans-Herrings-Diatoms
D Crustaceans-Diatoms-Herrings

Answer: Option [A]
9 The Millennium Ecosystem assessment describes the following major categories of ecosystem services- provisioning, supporting, preserving and cultural. Which one of the following is supporting service?
A Production of food and water
B Maintenance of diversity
C Control of climate and disease
D Nutrient cycling and crop pollination

Answer: Option [B]
10 Which one of the following is not a site for in- situ method of conservation of flora?
A Wildlife sanctuary
B National Park
C Botanical Garden
D Biosphere Reserve

Answer: Option [C]

Chapters

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL