Advertisements

Indian Constitution GK | Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers

(1) Which body framed the Constitution of Independent India ?
[A] Drafting Committee
[B] Constituent Assembly
[C] Union Constitution Committee
[D] A Working Committee

Comment

Answer: Option [A]
(2) The constituent Assembly was set up in :
[A] 1945
[B] 1946
[C] 1947
[D] 1949

Comment

Answer: Option [B]
(3) Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution ?
[A] Pt. Jawaharlal Nehru
[B] Sachidananda Sinha
[C] B.R. Ambedkar
[D] Dr. Rajendra Prasad

Comment

Answer: Option [C]
(4) Who among the following was the president of the Constituent Assembly ?
[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] Dr. B.R. Ambedkar
[C] Lal Bahadur Shastri
[D] P. Upendra

Comment

Answer: Option [A]
(5) The Constitution of India was adopted by the
[A] Governor General
[B] Constituent Assembly
[C] British Parliament
[D] None of these above

Comment

Answer: Option [B]
(6) Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly ?
[A] B. R. Ambedkar
[B] Jawaharlal Nehru
[C] J. B. Kripalani
[D] Rajendra Prasad

Comment

Answer: Option [B]
(7) Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] B.R. Ambedkar
[C] B.N Rao
[D] Mahatma Gandhi

Comment

Answer: Option [A]
(8) Who among the following was the Chairman of Steering Committee of the Constituent Assembly ?
[A] B. R. Ambedkar
[B] Rajendra Prasad
[C] J. B. Kripalani
[D] Tej Bahadur Sapru

Comment

Answer: Option [B]
(9) Who among the following was the Chairman of States Committee of the Constituent Assembly ?
[A] Rajendra Prasad
[B] Lal Bahadur Shastri
[C] Jawaharlal Nehru
[D] B.N. Rao

Comment

Answer: Option [C]
(10) Who among the following was the Chairman of Fundamental Rights Sub-Committee of the Constituent Assembly ?
[A] J.B. Kripalani
[B] Rajendra Prasad
[C] B.R. Ambedkar
[D] Gopinath Bardoloi

Comment

Answer: Option [A]

Read more questions on Constitution

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz