JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Geography of Assam MCQs | Assam Geography General Knowledge(GK) Multiple Choice Questions(MCQ) and Answers

Questions
1 Assam has common boundary with _______Indian states.
A 2
B 5
C 6
D 7

Answer: 7

The correct answer is 7. Assam shares Inter-State boundaries with Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya and West Bengal covering a length of over 2743.1KM. Since inception, Govt.

2 Which is the following route is the National Waterway-2?
A Barak river from Lakhipur-Bhanga
B River ganga from haldia to Allahabad
C River Brahmaputra from Dhubri to Sadiya
D None of These

Answer: River Brahmaputra from Dhubri to Sadiya

Brahmaputra from Dhubri to Sadiyawas declared as National Waterway no. 2 vide National Waterway (Sadiya-Dhubri stretch of the Brahmaputra river) Act 1988 ( 40 of 1988 ).

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which of the following is a headstream of Brahmaputra river?
A Dikhou
B Kameng
C Dihang
D Dishang

Answer: Dihang

The correct answer is Dihang. Brahmaputra has three headstream rivers- Dihang, Dibang and Lohit.

4 In which year Crude Oil was drilled in Assam for the first time?
A 1889
B 1899
C 1999
D None of the above

Answer: 1889

The correct answer is 1889. The first well dug at Digboi field in Assam in September 1889 and completed in November 1890 at depth of 662 feet by Assam Railways and Trading Company Limited (AR&T Co. Ltd.), registered at London, is regarded as the first commercially successful oil discovery (200 gallons per day).

5 Oak Tasar a wild silkworm is found in which of the following district in Assam?
A Dima Hasao
B Kokrajhar
C Barpeta
D Sonitpur

Answer: Dima Hasao

The correct answer is Dima Hasao. Karbi Anglong and Dima Hasao are the two districts ideal place for Oak tasar culture in the state. People are being motivated to utilize the vast field of nature grown Oak plants by rearing of Antheraea proylei which cross breed variety between A. roylie and A. perinyi.

6 The origin of Barak river lies in
A Barail Range
B Karbi Plateau
C Jaintia Hills
D Lushai Hills

Answer: Barail Range

The correct answer is Barail Range. Barak rises in the Manipur hills and enters the plains near Lakhipur. The river enters Bangladesh as Surma and Kushiyara. Later, the river is called the Meghna and receives the combined flow of the Ganga and Brahmaputra.

7 Which of the following tree is predominant in the forests of Assam ?
A Bamboo
B Sal
C Hollong
D Teak

Answer: Hollong

The correct answer is Hollong. Hollong, the tallest tree of Assam and also the “State Tree” is the most predominant constituent of these forests. The associated species are Borpat, Jutuli ,Sam, Dewa sam, Nahar , Teeta chap, Bhelu, Mekai etc.

8 Assam’s proposed Chai-bagaan Time will have reference longitude of
A 82 degree E
B 85 degree E
C 95 degree E
D 90 degrees E

Answer: 90 degrees E

Assam’s proposed Chai-bagaan Time will have reference longitude of 90 degrees E.

9 Which two places have been connected by Bhupen Hazarika Bridge?
A Sadiya–Bukaghat
B Sadiya–Krisnapur
C Dhola–Sadiya
D None of the Above

Answer: Dhola–Sadiya

The correct answer is Dhola–Sadiya. The Bhupen Hazarika Setu, also referred to as the Dhola–Sadiya Bridge, is a beam bridge in India, connecting the northeast states of Assam and Arunachal Pradesh.

10 The Gai, a tributary to Brahmaputra is situated between
A Bharali and Bornadi
B Subansiri and Bharali
C Dihang and Subansiri
D Dibang and Dihang

Answer: Dihang and Subansiri

The Gai, a tributary to Brahmaputra is situated between Dihang and Subansiri. Dihang is the name of Brahmaputra in Arunachal before it enters Assam. Dibang flows through Lower Dibang valley in Arunachal Pradesh. So, location of Gai river is between Dihang and Subansiri river.

11 Purnima Devi Barman from Assam is well known for the conservation effort of which of the following species?
A Pygmy Hog
B Golden Langur
C Greater Adjutant Stork
D One Horned Rhino

Answer: Greater Adjutant Stork

The correct answer is Greater Adjutant Stork. Dr. Purnima Devi Barman has been bestowed upon the honour in the Entrepreneurial Vision category. She who leads the all-women grassroots conservation movement known as 'Hargila Army' has been endeavouring to protect the Greater Adjutant Stork from getting extinct.

12 The proposed Tipaimukh Dam is to be constructed over which river?
A Barak River
B Surma River
C Dibang River
D Brahmaputra River

Answer:Barak River

The correct answer is Barak River. The Proposed Tipaimukh Dam: An Overview. A more recent source of discord between India and Bangladesh is India's plan to build an embankment dam over the river Barak, the upper part of river Meghna in India, to control flooding and generate power.

13 Tea auction center was established in _______.
A 1960
B 1970
C 1980
D 1990

Answer: 1970

The correct answer is 1970. The Guwahati Tea Auction Centre (GTAC) is one of the busiest tea trading facilities in the world. It is located in Guwahati and its primary commodity under the hammer is Assam tea. It was established in 1970. It has seen the largest volume of CTC tea auction in the world.

14 The ____ Assam districts are major reserves of oil and gas.
A Uower
B Middle
C Upper
D None of these

Answer: Upper

The correct answer is Upper. Petroleum & natural gas occurs in Digboi oilfields, Lakhimpur district and Moran and Rudrasagar oilfields in Sivasagar district located in Assam Arakan Fold Belt (AAFB), Upper Assam and Assam basins. Limestone occurs in Karbi Anglong, North Cachar Hills and Nagaon districts.

15 Which schedule of Indian constitution deals with administration of tribal areas in Assam?
A Fourth
B Fifth
C Sixth
D Seventh

Answer: Sixth

The correct answer is Sixth. The sixth Schedule deals with the administration of Tribal Areas in the states of Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram. It provides for the constitution of District Councils and Regional Councils. Governors of these four states are empowered to declare some tribal dominated districts/areas of these states as autonomous districts and autonomous regions by order.

16 Which of the following districts of Assam has the highest sex ratio?
A Jorhat
B Majuli
C Barpeta
D Baksa

Answer: Baksa

The correct answer is Baksa.

17 Which of the following is the highest hill range in Assam?
A Karbi Hills
B Jaintia Hills
C Barail Hills
D Patkai Hills

Answer: Barail Hills

The correct answer is Barail Hills. The Barail is the highest hill range in Assam. It includes the North Cachar Hill Reserve Forest (RF) of Cachar district, Barail RF of Cachar and North Cachar Hills districts and the unclassified forests stretching from the Simleng river valley in the west to Laike in the east (in North Cachar Hills district).

18 The total number of ramsar sites in Assam is
A 1
B 2
C 3
D 4

Answer: 1

The total number of ramsar sites in Assam is 1. Assam has only one Ramsar site wetland, the Deepor Beel. DeeporBeel, also spelt DiporBeel, a freshwater lake, is located to the south-west of Guwahati city, in Kamrup district of Assam. It is a listed wetland under the Ramsar Convention in November 2002, for undertaking conservation measures on the basis of its biological and environmental importance.

19 Assam share international border with which of the following countries
A Myanmar and Bangladesh
B Bhutan and Bangladesh
C China, Myanmar, Bhutan and Bangladesh
D Myanmar, Bhutan and Bangladesh

Answer: Bhutan and Bangladesh

The correct answer is Bhutan and Bangladesh. Assam shares its boundaries with as many as seven states, apart from sharing international boundaries with Bhutan and Bangladesh.

20 Which of the following river is known as Kameng in Arunachal Pradesh?
A Jia Dhal
B Subansiri
C Jaji
D Jia Bharali

Answer: Jia Bharali

The correct answer is Jia Bharali. Kameng Subbasin of Brahmaputra and Barak basin. The Kameng river was earlier known as Bhareli river is known as Kameng river in Arunachal Pradesh and Jia Bhoreli in Assam.

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES