JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 20

Questions
1 Which of the following is a function of labour relations ?
1 To provide constructive criticism of the management
2 To increase the productivity of the workers through reducing the labour turnover and frequent absenteeism
3 To secure and improve living standards and economic status of workers
4 All of the above

Answer:All of the above
2 Which one of the following values refers to the net difference between the realizable value of all assets and the sum total of external liabilities ?
1 Capitalized value
2 Going concern value
3 Book value
4 Liquidating value

Answer: Liquidating value
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 The coefficient of variation is a useful measure of risk when a financial manager is comparing the projects which have ? (1) (2) (3) (4) All of the above
1 Same standard deviations but different expected values.
2 Different standard deviations but same expected values.
3 Product communication strategies
4 Market segmentation and product promotion

Answer:Product communication strategies
4 To comply with the requirement of TRIPS agreement and to protect products of Indian origin, which one of the following was enacted ?
1 TO Compliance Act 1999
2 Geographical Indication of Goods (Registration and Protection) Act 1999
3 The Patents Act
4 The Copyright Act

Answer:Geographical Indication of Goods (Registration and Protection) Act 1999
5 Which one of the following transactions can be carried on without any restriction or regulation of the RBI under the FEMA ?
1 Transfer or issue of any foreign security by a person resident in India.
2 Transfer or issue of any security by a person resident outside India.
3 Drawal of foreign exchange for payments due on account of amortization of loans or for depreciation of direct investment
4 Export, import or holding of currency notes.

Answer:Drawal of foreign exchange for payments due on account of amortization of loans or for depreciation of direct investment
6 The exit of Great Britain from the European Union (EU) in June 2016 by a referendum has been announced as invalid by the London High Court on which one of the following reasons ?
1 Referendum has got no legal sanction
2 Exit was not as per the British law.
3 Exit was not as per the EU law.
4 The Brexit cannot be legal under Article 50 without approval of the British Parliament

Answer:The Brexit cannot be legal under Article 50 without approval of the British Parliament
7 The following is the total cost function of a firm :
1 9
2 10
3 6
4 None of the above

Answer:10
8 Statement – I : Business environment for a firm is a multi-layered structure.

Statement – II : Types of business environment risk cover only natural risk and legal risk.

1 Both the Statements I and II are correct.
2 Both the Statements I and II are incorrect.
3 Statement I is correct while Statement II is incorrect.
4 Statement I is incorrect while Statement II is correct.

Answer:Statement I is correct while Statement II is incorrect.
9 Which of the following is not a theory of organization ?
1 Balance theory by Herbert Simon
2 Fusion process theory by Wight Bakke
3 Role theory and group theory by Rensis Likert
4 Kurt Lewin’s field theory

Answer:Kurt Lewin’s field theory
10 The three different types of interdependence among groups was primarily suggested by whom ?
1 Likert
2 Kurt Lewin
3 Thompson
4 Gordon Lippit

Answer:Thompson
11 As per the Vroom’s theory of motivation, what is the term coined for the extent of attraction of a result/outcome to the recipient of the award ?
1 Expectancy
2 Instrumentality
3 Valence
4 Force

Answer:Valence
12 Which of the following is the concept of organizational development which stresses effective use of the existing methods used by employees ?
1 Process consultation
2 Sensitivity training
3 Job enrichment
4 Team building

Answer: Process consultation
13 Which of the following is included in a functional job analysis ?
1 the mathematical ability required to perform the task
2 the extent to which reasoning and judgment are required to perform the task
3 the extent to which specific instructions are necessary to perform the task
4 all of the above

Answer:all of the above
14 In which one of the following performance appraisal method predetermind percentages of ratees are placed in performance categories ?
1 Forced distribution method
2 Paired comparison method
3 Alternation ranking method
4 MBO

Answer:Forced distribution method
15 Out of the following, choose the non-traditional pay focus combination ?

(a) Encourage involvement

(b) Create order

(c) Highlight organizational needs

(d) Reward positive results

(e) Reinforce the hierarchy

(f) Direct behaviour

Codes :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b), (d) and (e)
3 (a), (c) and (d)
4 (b), (e) and (f)

Answer:(a), (c) and (d)

View All Management Practice Test Sets

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES