Advertisement

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 11

Advertisement
Questions
1 Which of the events mentioned below is taken as signaling the end of Cold War ?
1 Soviet Union’s collapse in 1991
2 Breaching of Berlin Wall in 1989
3 Declaration of independence by Republic of Kazakhstan in 1991
4 Large scale revolt for freedom in Baltic States in 1989

Answer: Breaching of Berlin Wall in 1989
2 The renaming of European Community (EC) to European Union resulted from the signing of
1 Maastricht Treaty
2 Treaty of Rome
3 The Lisbon Treaty
4 Treaty of Nice

Answer:Maastricht Treaty
Advertisement
3 Which of the following is not a specialized agency of the United Nations ?
1 WHO
2 IMF
3 FAO
4 OPEC

Answer: OPEC
4 Who of the following said, “An important function of Political theory is not only to show what a political practice is but also to show what it means. In showing what a practice means, or what it ought to mean, Political theory can alter what it is” ?
1 G.H. Sabine
2 Leo Strauss
3 Michael Oakeshott
4 Isaiah Berlin

Answer:G.H. Sabine
5 Who among the following disputed the view that human behaviour could be adequately described without reference to the intentions, motives and reasons of the actors involved ?
1 Peter Winch
2 C. Hull
3 D. Hume
4 R.A. Dahl

Answer:Peter Winch
6 Who among the following declared : “For me morals, ethics, and religion are convertible terms. A moral life without reference to religion is like a house built upon sand” ?
1 Aurobindo
2 Savarkar
3 Mahatma Gandhi
4 Jayaprakash

Answer:Mahatma Gandhi
7 Whose ideas of the following were incorporated in the Philosophical radicalism of utilitarianism ?
1 Machiavelli
2 Thomas Hobbes
3 John Locke
4 Rousseau

Answer:Thomas Hobbes
8 Who among the following defined Civil power as “the right of making laws with penalties… for the regulating and preserving of property, and of employing the force of the community, in the execution of such laws… . All this only for the public good.” ?
1 Machiavelli
2 Thomas Hobbes
3 John Locke
4 Rousseau

Answer:John Locke
9 Who among the following said, ‘Ideology is the most elusive concept in the whole of Social Science’ ?
1 Martin Seliger
2 David McLellan
3 J.B. Thompson
4 John Plamenatz

Answer: J.B. Thompson
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following statements is not true in case of Liberalism ? (1) (2) (3) (4)
1 Liberal thought focuses upon needs and interests of the ‘individual,’ rather than those of any group or ‘collective’.
2 The liberals desire to create a society in which each individual is capable of developing and flourishing to the fullness of his or her potential.
3 Liberals do not believe in universalism that individuals are all of equal moral worth.
4 Individual liberty is for liberals the Supreme Political Value.

Answer:Liberals do not believe in universalism that individuals are all of equal moral worth.
11 Who among the following argued that ‘the only purpose for which power can be right fully exercised over any member of a civilized community against his will, is to prevent harm to others’ ?
1 James Mill
2 Jeremy Bentham
3 J.S. Mill
4 J.B. Priestley

Answer:J.S. Mill
12 In the year 1960, application of structural functionalism by Almond and Powell was an application of
1 Easton’s Framework of Political System
2 Dahl’s Polyarely
3 Lucian Pye’s Modernization Theory
4 Rostow’s Theory of Stapes of Growth

Answer: Easton’s Framework of Political System
13 Economics is value free, but political economy orginates in the context of the ideological debate of the eighteenth century is a comment made by
1 Marx
2 Keynes
3 Schumpeter
4 Amartya Sen

Answer:Schumpeter
14 Which of the following is not an integral part of liberal constitutionalism ?
1 Individual freedom
2 Toleration and consent
3 Majoritanianism
4 Minority rights

Answer:Majoritanianism
15 The Presidential system operates most successfully in the U.S.A. because of
1 A strong two party system
2 A well demarcated constitution
3 Judicial review
4 Minor contradictions in society.

Answer:Minor contradictions in society

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...