Advertisement

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 15

Advertisement
Questions
1 Under Bush Doctrine, the USA held states responsible for activities inside their territories and thus acquired the right to
1 act unilaterally against rogue and failed states.
2 act against states which were opposed to it ideologically.
3 move against states which refused to join in drive for NATO expansion.
4 intervene in situations of ethnic cleansing.

Answer:act unilaterally against rogue and failed states.
2 The US stopped cultivating ties with Taliban regime in Afghanistan after
1 9/11 attacks in the US
2 attacks on US embassies in Kenya and Tanzania
3 attack on US military mission headquarter in Riyadh
4 failures of talks on gas pipeline through Afghanisatan

Answer:attacks on US embassies in Kenya and Tanzania
Advertisement
3 Who among the following statesmen described USSR as an ‘evil empire’ ?
1 John F. Kennedy
2 Ronald Regan
3 Richard Nixon
4 Henry Kissinger

Answer:Ronald Regan
4 Who among the following described the welfare state as a kind of enslavement ?
1 Rawls
2 T.H. Green
3 Michael Walzer
4 R. Nozick

Answer:R. Nozick
5 Who said Revolution meant a drastic sudden substitution of one group in charge of the running of a territorial political entity by another ?
1 Hannah Arendt
2 Theda Skocpol
3 Crane Brinton
4 Hubert Johnson

Answer:Crane Brinton
6 Who among the following wrote the article entitled “The Behavioural Approach in Political Science : Epitaph for a Monument to a Successful Protest” ?
1 Heinz Eulaei
2 M.Q. Sibley
3 R.A. Dahl
4 David Easton

Answer: R.A. Dahl
7 Which approach treats state as an institution intended for creation and enforcement of law and refuses to treat it as a social organisation ?
1 Legal – institutional approach
2 Political economy approach
3 Normative approach
4 Comparative approach

Answer: Legal – institutional approach
8 Which of the following statements about the proposals of the Cabinet Mission is incorrect ?
1 There would be a Union of India comprising of both British India and the States.
2 The Union would have an executive and a legislature consisting of representatives of the provinces and the states.
3 All residuary powers would belong to the Union of India.
4 The provinces would be free to form groups with executives and legislatures

Answer: All residuary powers would belong to the Union of India.
9 The word ‘socialist’ in the Preamble does not imply :
1 Equal distribution of the national wealth
2 Social ownership of principal means of production
3 Nationalization of means of production
4 Provide a decent standard of life to the working people

Answer: Equal distribution of the national wealth
10 By which Constitutional Amendment Act, protection of freedom of expression was withdrawn from those who advocate secession from the Union of India ?
1 14th Constitutional Amendment Act
2 16th Constitutional Amendment Act
3 18th Constitutional Amendment Act
4 20th Constitutional Amendment Act

Answer:16th Constitutional Amendment Act
11 Of the following, which group of states has more than 30 Lok Sabha constituencies ?
1 Gujarat, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu
2 Madhya Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Rajasthan
3 Bihar, Madhya Pradesh, West Bengal, Uttar Pradesh
4 Bihar, Maharashtra, West Bengal, Tamil Nadu

Answer: Bihar, Maharashtra, West Bengal, Tamil Nadu
12 At which stage of the evolution of public administration, the ‘public’ aspect of public administration was virtually dropped and the focus shifted to ‘efficiency’ ?
1 First stage
2 Second stage
3 Third stage
4 Fourth stage

Answer:First stage
13 L.D. White defines O & M as the ‘improvement of all aspects of transacting business with special emphasis on :
1 Organisation and efficiency
2 Procedures and flow of business
3 Organisation and command
4 Procedures and relationships

Answer:Procedures and relationships
14 Which one of the following is not associated with ‘Garbage Can Model’ of decisionmaking ?
1 Michael D. Cohen
2 Amitai Etzioni
3 James G. March
4 Johan P. Olsen

Answer: Amitai Etzioni
15 Participatory management became popular during and after the advent of :
1 Scientific Management Theory
2 Bureaucratic Theory
3 Human Relations Theory
4 Systems Theory

Answer:Human Relations Theory

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...