Join our Telegram Channel

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 23

Questions
1 Who among the following compares the organisations of civil society to a powerful system of ‘Fortresses and earthworks’ standing behind the state ?
1 McLellan
2 Bernstein
3 Lenin
4 Gramsci

Answer:Gramsci
2 Which one of the following social contract traditions has not been revitalised by John Rawls in his book A Theory of Justice ?
1 Hobbes
2 John Locke
3 J.J. Rousseau
4 Immanuel Kant

Answer:Hobbes
Advertisement
3 Who among the following said that Bhakti in religion may be a road to the salvation of the soul. But in politics, Bhakti or hero worship is a sure road to degradation and eventual dictatorship ?
1 Jayaprakash Narayan
2 M.N. Roy
3 B.R. Ambedkar
4 Savarkar

Answer:B.R. Ambedkar
4 Who said, ‘therefore, the sword of Brutus is holy. Therefore the Baghanakha of Shivaji is of fair fame. Therefore, the beheading of Charles I is a just deed. Therefore the arrow of William Tell is divine ?
1 M. N. Roy
2 Subhas Chandra Bose
3 Aurobindo Ghose
4 V.D. Savarkar

Answer:V.D. Savarkar
5 Which one of the following is not a feature of Easton’s intellectual foundation stones of behaviouralism ?
1 Regularities
2 Values
3 Pure Science
4 Stratification

Answer:Stratification
6 Which one of the following is not a factor, for Fukuyama, leading to the triumph of liberal democracy ?
1 The struggle for ‘recognition’.
2 The logic of science’s mastery over nature.
3 The absence of major contradictions in liberal democracy.
4 The triumph of liberalism is more in terms of economics than ideologies.

Answer:The triumph of liberalism is more in terms of economics than ideologies.
7 Who among the following makes a distinction between system maintenance and system persistence ?
1 Gabriel Almond
2 David Easton
3 Lucian Pye
4 F.W. Riggs

Answer:David Easton
8 “We are under the Constitution, but the constitution is what the Judges say it is “. Besides U.S.A. to which one of the following countries can this be applicable ?
1 Switzerland
2 India
3 U.K.
4 Russia

Answer:India
9 Who among the following has written “The Federalist Papers “ ?
1 B. Anderson
2 C. Reynoldes
3 James Madison
4 Theodor Andorno

Answer:James Madison
10 Who among the following argued that “ The belief in the principle of authority is the only reliable means of securing order” .
1 Joseph de Maistre
2 Max Weber
3 Friedrich Nietzsche
4 Giovanni Gentile

Answer:Joseph de Maistre
11 Who among the following has argued that the electoral system determines the nature of the party system ?
1 Duverger
2 Mitchels
3 Schumpeter
4 Weber

Answer:Schumpeter
12 Who is the First Law Officer of the Government of India ?
1 Chief Justice of India
2 Law Secretary
3 Solicitor - General of India
4 Attorney - General of India

Answer:Attorney - General of India
13 Which one of the following cannot be dissolved but can be abolished ?
1 Lok Sabha
2 Rajya Sabha
3 State Legislative Council
4 State Legislative Assembly

Answer:State Legislative Council
14 The maximum period of the President ‘s Rule in a state under Article 356 can be :
1 One year
2 Two year
3 Three year
4 Four year

Answer: Three year
15 Which of the following is not a condition for Parliament to legislate on the subjects mentioned in the State List ?
1 If Lok Sabha decides that a subject mentioned in state list is of national importances
2 If two or more states assemblies pass a resolution to such an effect
3 If a state of Emergency is declared
4 If a treaty with a foreign country has to be put into effect

Answer:If Lok Sabha decides that a subject mentioned in state list is of national importances

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test