JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 28

Questions
1 Who condemned Non-alignment as a selfish policy ?
1 Morgenthau
2 William Johnstone
3 Schwarzenberger
4 Edward Crankshaw

Answer:Schwarzenberger
2 Who among the following had declared that arms race in itself is experience of terror ?
1 Hadley Bull
2 Arnold Toynbee
3 Kenneth Boulding
4 Lynn Miller

Answer: Hadley Bull
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which of the following countries was a part of recently concluded P511 Nuclear Argument ?
1 Japan
2 Australia
3 India
4 Germany

Answer:Germany
4 Which of the following is not a form of National Power ?
1 Social Power
2 Military Power
3 Psychological Power
4 Economic Power

Answer:Social Power
5 Which of the following countries is not a member of SAARC ?
1 Maldives
2 Myanmar
3 Nepal
4 Afghanistan

Answer:Myanmar
6 Which of the following scholars of International Politics did not subscribe to this view that no social science can survive without idealistic aspects ?
1 Herbert Butterfield
2 E.H. Carr
3 Reinhold Niebuhr
4 Arnold Wolters

Answer:Arnold Wolters
7 Which of the following is also called as Total Disarmament ?
1 Qualitative Disarmament
2 Quantitative Disarmament
3 General Disarmament
4 Comprehensive Disarmament

Answer:Comprehensive Disarmament
8 Who stated that, “International Politics includes analysis of political relations and problems of peace among nations” ?
1 Charles Scheichar
2 Norman Padelford
3 Harold Sprout
4 H.J. Morgenthau

Answer:H.J. Morgenthau
9 Which member State of ASEAN had joined this regional organisation in 1999 ?
1 Laos
2 Myanmar
3 Combodia
4 Vietnam

Answer:Combodia
10 Defending policy is the function of :
1 Line agency
2 Staff agency
3 Auxiliary agency
4 Both Staff and Line agencies

Answer:Line agency
11 Who among the following defined civil power as “the right of making laws with penalties… for the regulating and preserving of property, and of employing the force of the community, in the execution of such laws… all this only for the public good.” ?
1 Rousseau
2 Karl Marx
3 John Locke
4 J.S. Mill

Answer:J.S. Mill
12 Who of the following said that, “the emancipation of the working class is the work of the working class itself” ?
1 Mao Tse Tung
2 V.I. Lenin
3 Engels
4 Karl Marx

Answer:Karl Marx
13 Who of the following gave the slogan “Turn the imperialist war into a civil war, that is, into to a proletarian revolution.” ?
1 Kautsky
2 Trotsky
3 Engels
4 Lenin

Answer:Lenin
14 Which of the following is not a feature of liberal communitarian debate ?
1 Conception of self : ‘encumbered’ vs. ‘unencumbered’
2 ‘Universalism’ vs. ‘Particularism’
3 ‘State neutrality’ vs. ‘non-neutrality of State’
4 Totalitarianism : ‘procedural’ vs. ‘communitarian’

Answer:Totalitarianism : ‘procedural’ vs. ‘communitarian’
15 Which of the following is not a reason for the decline of political theory of David Easton ?
1 Historicism
2 Moral Relativism
3 Ideological Reductionism
4 Hyperfactualism

Answer: Ideological Reductionism

View All Political Science Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement