Join our Telegram Channel

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 8

Questions
1 Justice Punchhi Commission is related to :
1 Urban Governance
2 Union - State Relations
3 District Administration
4 Electoral Reforms

Answer:Union - State Relations
2 Which committee felt that the Panchayati Raj institutions could have survived well if they had been encouraged well by entrusting responsibilities as a “vanguard of development in village India” ?
1 Asoka Mehta
2 L.M. Singhvi
3 G V K Rao
4 P.K. Thungan

Answer: Asoka Mehta
Advertisement
3 Who was the Chief Election Commissioner who wrote a letter to the President of India recommending the removal of Election Commissioner ?
1 Navin Chawla
2 N. Gopalaswami
3 T.N. Seshan
4 M.S. Gill

Answer:N. Gopalaswami
4 Who of the following was not a member of the Towards Equality report ?
1 Lotika Sarkar
2 Neera Dogra
3 Vina Mazumdar
4 Sushila Nayar

Answer:Sushila Nayar
5 Who among the following gave the 4P - Formula for departmental Organisation ?
1 Fayol
2 Urwick
3 Gulick
4 Mooney

Answer:Gulick
6 Which of the following statements is not correct about the Right to Information Act ?
1 The Right to Information Act came into force on 12 October 2005.
2 The Freedom of Information Act, 2002 has been repealed.
3 The Official Secrets Act, 1923 has also been repealed.
4 Central Information Commission and State Information Commissions have been constituted.

Answer:The Official Secrets Act, 1923 has also been repealed.
7 The Central Information Commission consists of the Chief Information Commissioner and Information Commissioners :
1 not exceeding three in number
2 not exceeding five in number
3 not exceeding seven in number
4 not exceeding ten in number

Answer: not exceeding ten in number
8 Who among the following said, ”Development administration is an action - oriented and goal - oriented administrative system” ?
1 F.W. Riggs
2 Edward Weidner
3 Ferrel Heady
4 H. Walker

Answer:Edward Weidner
9 The process by which the selected candidate is sent for an appointment is known as :
1 Selection
2 Appointment
3 Certification
4 Placement

Answer:Certification
10 Defending policy is the function of :
1 Line agency
2 Staff agency
3 Auxiliary agency
4 Both Staff and Line agencies

Answer:Line agency
11 Who among the following rejected the politics - administration dichotomy ?
1 Woodrow Wilson
2 Frank Goodnow
3 Herbert Simon
4 Robert Merton

Answer:Herbert Simon
12 Who was of the opinion that survival depends on a state’s material capabilities and its alliances with other states ?
1 John Mearsheimer
2 Kenneth Waltz
3 Thucydides
4 J. Snyder

Answer:J. Snyder
13 Which one of the following is not a Kantian influence that acts as a constraint on War ?
1 Democracies will refrain from using force against other democracies
2 Economically important trade creates incentives to maintain peaceful relations
3 Global civil society exerts itself
4 International organisations can constrain decision makers by promoting peace

Answer:Global civil society exerts itself
14 Which of the following have emphasis in India’s nuclear deterrent :
1 Large numbers and deterrent force
2 Nuclear parity and capability to retaliate
3 Small numbers and capability to deter
4 Deterrent force and nuclear parity

Answer:Small numbers and capability to deter
15 Which one of the following statements is incorrect ?
1 New Development Bank is a multilateral development bank established by BRICS
2 Asian Intrastructure Investment Bank is an initiative of China
3 WTO recognises least developed countries as those which are designated as such by UNO
4 International Finance Corporation offers political risk insurance and encourages private sector development in developing countries

Answer:International Finance Corporation offers political risk insurance and encourages private sector development in developing countries

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test