Advertisement

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 1

Advertisement
Questions
1 The first Population Census of England and France was carried out in which among the following year ?
1 1750
2 1790
3 1801
4 1880

Answer: 1801
2 The percentage of Scheduled Tribes to the total population of India according to the 2011 census is around, (percent) :
1 6
2 8
3 10
4 12

Answer: 8
Advertisement
3

Assertion (A) : A demographic dividend is the potential for economic growth that can result from shifts in a population age-structure.

Reason (R) : A demographic dividend is linked to a demographic transition, which begins when child and infant death rates decreases in response to increased access to vaccines, antibiotics, safe water, sanitation and better nutrition.

1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
4 How many categories have been recommended for matrital status by United Nation (UN) ?
1 4
2 5
3 6
4 7

Answer: 5
5 Which of the following is related to ‘The Harod - Domar growth model’ ?
1 Directly related to savings and inversely related to the capital/output ratio
2 Directly related to the capital/output ratio and inversely related to savings
3 Indirectly related to savings and the capital/output ratio
4 Directly related to savings and the capital/output ratio

Answer: Directly related to savings and inversely related to the capital/output ratio
6 Which among the following has been introduced for the first time in NFHS - 4 ?
1 Stunted children below age 5
2 Children below age 2 receiving adequate diet
3 Children breast fed within one hour
4 Children received measles vaccine

Answer: Children below age 2 receiving adequate diet
7 Which one is the Density of Population of India according to the 2011 census ?
1 372/km2
2 382/km2
3 392/km2
4 492/km2

Answer: 382/km2
8

Assertion (A) : Unintended pregnancy is generally high among young women.

Reason (R) : In recent years, young women have high equitable gender role.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
9 What is typical cycle of urbanization according to Kingsley Davis ?
1 Attenuated S shape
2 Attenuated J shape
3 Attenuated U shape
4 Attenuated inverse U shape

Answer: Attenuated S shape
10 What percentage of the population was literate in the total population of India according to the 2011 census ?
1 54
2 64
3 74
4 84

Answer: 74
11 Arrange the following bigger states of India in descending order (high to low) in terms of their crude birth rates according to the latest SRS Bulletin Report (September 2017).

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (c), (d), (a)
3 (c), (d), (a), (b)
4 (d), (c), (b), (a)

Answer: (a), (b), (c), (d)
12 Which one of the following concept is not related to fertility studies ?
1 Natural Fertility
2 Fecundability
3 Actual Fertility
4 Consensual Union

Answer: Consensual Union
13 Arrange the following bigger states of India in descending order (high to low) in terms of their infant mortality rates as per the latest SRS Bulletin, September 2017 :

(a) Assam

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Chhatisgarh

Code :
1 (b), (a), (c), (d)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (c), (a), (b), (d)
4 (d), (b), (a), (c)

Answer: (b), (a), (c), (d)
14 Which one of the following combination of errors of coverage in age data have been obtained in census return ?

(a) Under-enumeration of young children

(b) Net-count at the older ages

(c) Under-enumeration at the early adult ages

Code :
1 (a)
2 (a) and (c)
3 (b) and (c)
4 (a), (b) and (c)

Answer: (a), (b) and (c)
15 Who among the following defined natural fertility as the marital fertility prevailing in a population in the absence of any deliberate birth control ?
1 Easterlin
2 Inkeles
3 Louis Henry
4 Lesthaeghe

Answer: Louis Henry

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group