Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 13

Questions
1 Population growth rate of a country for a well-defined period can be measured by calculating “Arithmetic growth rate” (A), “Geometric growth rate” (G), and “Exponential growth rate” (E). Which one of the following expression is correct ?
1 A > G > E
2 A > E > G
3 E > G > A
4 E > A > G

Answer: A > G > E
2 Which one of the following is not a measure of association for case-control studies ?
1 Ratio
2 Odds ratio
3 Attributable fraction
4 Population attributable risk percent

Answer: Ratio
3 Which one of the following is not true about Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) ?
1 PMSMA is part of the Reproductive, Maternal, Neonatal, Child and Adolescent health (RMNCH+A) strategy
2 PMSMA will be held on 9th of every month at identified public health facility
3 Target beneficiaries will be all pregnant women who are in their 2nd and 3rd trimester of pregnancy
4 Health facilities, where obstretics & Gynaecology (OBGY) specialists is not available, services from private practitioner (OBGY) on fixed payment basis are to be arranged

Answer: Health facilities, where obstretics & Gynaecology (OBGY) specialists is not available, services from private practitioner (OBGY) on fixed payment basis are to be arranged
4 Rapid growth in a population is indicated by which of the following ?
1 With a smaller proportion of the population in the younger ages
2 With a larger percentage of people in the younger ages
3 With a larger percentage of people in the adult ages
4 All of the above

Answer: With a larger percentage of people in the younger ages
5

Assertion (A) : Population projection by component method gives better estimates.

Reason (R) : Component method includes both age and sex composition of the population.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
6 Measurement of Singulate Mean Age of Marriage (SMAM) was developed by
1 A.J. Coale
2 J. Hajnal
3 Chandrashekar and Deming
4 Kingsley Davis

Answer: J. Hajnal
7

Assertion (A) : Investing in Family Planning is a cost-effective method to achieve development goals.

Reason (R) : Family planning ease resource burden leading to availability of higher per capita resources for developmental activities.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
8 If a country’s rate of natural increase has declined, then which of the following is correct for the doubling time of its population :
1 been reduced to zero
2 decreased
3 increased
4 remained the same

Answer: increased
9 According to Agenda of sustainable development adopted by 193 countries at the United Nations in 2015, how many goals and targets given below are to be achieved by 2030.
1 18 goals and 130 targets
2 21 goals and 151 targets
3 15 goals and 170 targets
4 17 goals and 169 targets

Answer: 17 goals and 169 targets
10 Which of the following is not the health goal for India during 12th Five Year Plan ?
1 Reduction of IMR to 25
2 Reduction of MMR to 100 per 1,00,000 live birth
3 Raising child sex ratio in the 0-6 age group from 914 to 950
4 Reduction of T.F.R. below 2.0

Answer: Reduction of T.F.R. below 2.0
11 Choose the correct quality of age-data category given below, for which the five point formula used for smoothing data is appropriate ?
1 Moderate
2 Accurate
3 Not accurate
4 Highly accurate

Answer: Accurate
12 Settlement pattern of a place reflects upon which of the following combination ?

(a) Physical endowment of the place

(b) Social interaction

(c) Infrastructure facility

(d) Gender segregation

Codes :
1 (a), (b), (c)
2 (b) & (c)
3 (c) & (d)
4 (b), (c) & (d)

Answer: (a), (b), (c)
13

Assertion (A) : The Universal Health Coverage is expected to result in financial protection of the poor.

Reason (R) : Poor will have to spend less on treatment and they will also save catastrophic expenditure on health.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
14 During which of the following year, National Sample Survey Organisation (NSSO) did not collect data on problems of elderly population ?
1 52nd Round (July, 1995 to June, 1996)
2 55th Round (July, 1999 to June, 2000)
3 58th Round (July – December, 2002)
4 60th Round (January – June, 2004)

Answer: 55th Round (July, 1999 to June, 2000)
15 Which among the following is the correct sequence of first four most populous countries of the world in 2016 ?
1 China, India, Brazil, USA
2 China, India, Indonesia, Bangladesh
3 China, India, USA, Indonesia
4 China, India, Brazil, Indonesia

Answer: China, India, USA, Indonesia

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL