Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 16

Questions
1 Which statement of the following are correct ?

(i) Reasons for migration varies among males and females in India.

(ii) Work is a predominant reason for female migration in India.

(iii) Females are predominant in rural to rural stream of migration.

1 (i) and (ii) are correct
2 (ii) and (iii) are correct
3 (i) and (iii) are correct
4 Only (ii) is correct

Answer: (i) and (iii) are correct
2 Which among the following reason for migration is covered by Census of India, 2001 ?
1 Family unification
2 Natural calamity
3 Development related
4 Move after birth

Answer: Move after birth
Advertisements
3 Who among the following has opined that migration takes place from labour surplus sector to deficit sector as a perception of wage differentials ?
1 Stouffer
2 Sjaastad
3 Lewis-Rains and Fei Model
4 Markov

Answer: Lewis-Rains and Fei Model
4 According to NFHS-IV data, which of the following States has highest percentage of evermarried women experiencing violence during pregnancy ?
1 Telagana
2 Tamil Nadu
3 Bihar
4 Karnataka

Answer: Karnataka
5 Which one of the following organisation was not involved in collaborating survey on ‘Building a knowledge Base on Population Ageing – India (BKPAI)’ ?
1 International Institute of Population Science (IIPS)
2 Institute for Social and Economic Change (ISEC)
3 Institute of Economic Growth (IEG)
4 Tata Institute of Social Sciences (TISS)

Answer: International Institute of Population Science (IIPS)
6

Assertion (A) : Health status of population in our country is not good.

Reason (R) : Social exclusion and inequity across gender, caste and religion are major barriers to good population health status.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true and (R) is false
4 (A) is false and (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
7 Which one of the following is not a measure of population ageing ?
1 Relative weight of the elderly in population
2 Ageing index
3 Old-age mortality rate
4 Old-age dependency ratio

Answer: Old-age mortality rate
8 According to SRS (2010-13) cause of deaths Statistics, top ten causes of death in EAG States & Assam (all ages) accounts for more than
1 70% deaths
2 80% deaths
3 90% deaths
4 100% deaths

Answer: 80% deaths
9 Which one of the following Index is not used to measure the extent of digit preference for ages ?
1 Myer’s Index
2 Whipple’s Index
3 UN Age-sex Accuracy Index
4 Bogue’s Index

Answer: Bogue’s Index
10 How many Sustainable Development Goals (SDGs) have been identified by UN ?
1 13
2 17
3 18
4 20

Answer: 17
11

Assertion (A) : Unintended pregnancy is low among young women.

Reason (R) : Young women have more access to health and family welfare programmes.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: (A) is false, but (R) is true
12 Which of the following is the major causes of death in age 1 – 4 years in rural India according to SRS (2010-13) cause of death statistics ?
1 Pneumonia
2 Diarrhoeal diseases
3 Malaria
4 Fever of unknown origin

Answer: Pneumonia
13 Which one of the following was not the substantive focus of ‘India Human Development Survey (IHDS)’ conducted by the National Council of Applied Economic Research (NCAER) ?
1 Education
2 Health
3 Livelihood
4 Environment

Answer: Environment
14 Which among the following concept is not associated with Malthusian approach ?
1 Population bomb
2 Positive check
3 Technological change
4 Overpopulation

Answer: Technological change
15 Which of the following combination of factors did not happen to the relative economic development of the third world, when International Monetary Fund (IMF) and World Bank (WB) introduced the Purchasing Power Parity (PPP) measure in 1993 ?

(i) Declined significantly

(ii) Remained the same

(iii) Increased marginally

(iv) Doubled

Codes :
1 (i) (ii) (iii)
2 (i) (ii) (iv)
3 (ii) (iii) (iv)
4 (iii) (i) (iv)

Answer: (ii) (iii) (iv)

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries