Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 17

Questions
1 According to NFHS-IV data, which of the following state had highest percentage of current use of ‘any modern method’ ?
1 Haryana
2 Andhra Pradesh
3 Maharashtra
4 Karnataka

Answer: Andhra Pradesh
2 Which educational category among the following shows highest difference between male and female in census of India, 2011 ?
1 Primary level
2 Middle level
3 Secondary level
4 Technical education

Answer: Technical education
Advertisements
3 Which one of the following statement is not true ?
1 The period prevalence rate is frequently used than the point prevalence rate
2 The period prevalence is the sum of point prevalence at the beginning of the period plus incidence of cases during the period
3 The period prevalence rate is used to measure the frequency of illness existing during a defined period
4 In case of acute illness of a relatively short duration, the period prevalence rate is approximately equal to the incidence rate when the period of observation is sufficiently long

Answer: The period prevalence rate is frequently used than the point prevalence rate
4 Which among the following biological factors affecting foetal and neo-natal infant mortality rates hold true ?

(i) Age of mother

(ii) The birth order

(iii) Spacing between births

(iv) Weight at birth

Codes :
1 (i)
2 (i), (ii)
3 (i), (ii), (iii)
4 (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (i), (ii), (iii) and (iv)
5 What is not correct about Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram (RKSK) ?
1 Purpose is to strengthen the adolescent component of Reproductive, Maternal, New born Child Health & Adolescent (RMNCH + A) strategy
2 A dedicated Adolescent Health Counsellors is placed under School Health Programme
3 Expanded scope of the programme includes nutrition, sexual and reproductive health, gender based violence, mental health and substance misuse
4 During the first phase 50% Blocks in 231 districts will be covered

Answer: A dedicated Adolescent Health Counsellors is placed under School Health Programme
6 In the model classifies the intermediate variables’ devised by Kingsley Davis and Judith Blake, which one among the following is not included under the category factors affecting exposure to conception (“Conception variable”) ?
1 Fecundity or infecundity, as affected by involuntary causes
2 Use or non-use of contraception
3 Coital frequency (excluding periods of abstinence)
4 Fecundity or infecundity as affected by voluntary causes (sterilization, sub-incision, medical treatment etc.)

Answer: Coital frequency (excluding periods of abstinence)
7 What is not correct in respect of Integrated Child Development Scheme (ICDS) ?
1 The target group is children in the age group 0 – 6 years
2 Objective is to reduce the incidence of mortality, morbidity, malnutrition and school dropout
3 The scheme is jointly implemented by the Ministry of Women and Child Development and Ministry of Health
4 The ICDS scheme also offers package of six services including pre-school non-formal education

Answer: The scheme is jointly implemented by the Ministry of Women and Child Development and Ministry of Health
8 Arrange the first four countries among the following in descending order (high to low) in terms of the Human Development Index (HDI) rank assigned to them according to the U.N. Development Report – 2015 ?

(i) Norway

(ii) Australia

(ii) Switzerland

(iv) Denmark

Codes :
1 Denmark, Switzerland, Australia and Norway
2 Norway, Australia, Switzerland, Denmark
3 Switzerland, Norway, Australia and Denmark
4 Australia, Switzerland, Denmark and Norway

Answer: Norway, Australia, Switzerland, Denmark
9

Assertion (A) : The high level expert group on universal health coverage for India proposed enhancing public expenditure on health from existing 1.2% of GDP to atleast 2.5 by 2017 and to 3% of GDP by 2022.

Reason (R) : The increased public expenditure on health will lead to a sharp decline in proportion of private ‘Out of pocket’ spending on health from 67% to around 33% by 2022.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
10 In India, which among the following is considered as the period of ‘stagnant population growth’ ?
1 1891 – 1921
2 1921 – 1951
3 1931 – 1951
4 1951 – 1981

Answer: 1891 – 1921
11 Which of the following states is correct to describe level of Total Fertility Rate (TFR) of more than 3.0 (Latest SRS figures 2013)
1 Bihar and Uttar Pradesh
2 Bihar, Uttar Pradesh and Rajasthan
3 Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan and Madhya Pradesh
4 Bihar, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

Answer: Bihar and Uttar Pradesh
12 Arrange the following countries by increasing level of infant mortality rate in the country.

(a) Japan

(b) Sweden

(c) France

(d) United Kingdom

Codes :
1 Sweden, Japan, United Kingdom, France
2 Japan, Sweden, France, United Kingdom
3 Japan, Sweden, United Kingdom, France
4 Sweden, France, Japan, United Kingdom

Answer: Japan, Sweden, France, United Kingdom
13 The 2011 census of India was carried out in how many districts ?
1 610
2 620
3 630
4 640

Answer: 640
14

Assertion (A) : The economic impact of improved reproductive health on Women’s lives begins with improvements in their own health in which access to family planning plays a key role.

Research (R) : Access to family planning results in having lesser number of children which in turn encourages women to participate in income generating activities.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
15 Who among the following worked on cost-benefit analysis of family planning programmes ?
1 Stephen Enke
2 C. Chandrasekaran
3 John Coldwell
4 John Bongarts

Answer: Stephen Enke

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries