Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 28

Questions
1 Arrange following categories of the countries in descending order (top to bottom) according to the Human Development Index (HDI) rank assigned to there countries in the Human Development Report - 2014 released by the United Nations Development Programme (UNDP).

(a) Norway

(b) Australia

(c) Switzerland

(d) Netherlands

Codes :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (d), (a), (c), (b)
3 (c), (d), (b), (a)
4 (b), (c), (a), (d)

Answer: (a), (b), (c), (d)
2 Which one is the correct combination of facts given below ?

(a) Climate change causes flooding, draught and, super storms

(b) Air pollution is related with diarrhoea

(c) Water pollution causes hypertension

(d) Air pollution increases asthma and other respiratory diseases among people

Codes :
1 (a) and (d)
2 (a) and (b)
3 (b) and (c)
4 (c) and (d)

Answer: (a) and (d)
Advertisements
3 According to various population censuses carried out in India identify the correct code given below :

(a) Over the past decades there is an increase in employment related migration

(b) There is an increase in migration towards urban areas

(c) There is a decline in intra-district migration

(d) The proportion of migrants has remained around one third

Codes :
1 (a) and (c) are correct
2 (a) and (b) are correct
3 (a), (b) and (c) are correct
4 (a), (b), (c) and (d) are correct

Answer: (a), (b), (c) and (d) are correct
4 Which of the following principles is used by W. Christtafer for developing central place theory ?
1 Homogeneity
2 Diversity
3 Uniformity
4 Collectively

Answer: Uniformity
5 How many “Sustainable Development Goals” (SDG) have been set among the following by the United Nations General Assembly in 2015 ?
1 8
2 11
3 17
4 No such goals have been set

Answer: 17
6 India’s population policy goal is to achieve zero rate of population growth. Which of the following situations will help to achieve this goal.
1 NRR 5 1.0
2 Population stabilization
3 NRR 5 1.0 and population stabilization
4 NRR 5 1.0, population stabilization and contraceptive prevalence rate 5 65%

Answer: NRR 5 1.0 and population stabilization
7 Which of the following factors does not impact achievement of NRR 5 1.0 in India ?
1 Rise in age at marriage
2 Increase in use of family planning methods
3 Increase in percent women adopt practice of exclusive breast feeding for six months
4 Increase in length of postpartum amenorrhea

Answer: Increase in percent women adopt practice of exclusive breast feeding for six months
8 Which one of the following is not associated with National Health Policy 2015 (draft) key principles ?
1 Equity
2 Affordability
3 Accountability
4 Nutrality

Answer: Nutrality
9 Which of the following method is used for adjustment of data from dual record system ?
1 reverse survival method
2 P/F method
3 Rele’s method
4 Chandrasekaran - Deming method

Answer: Chandrasekaran - Deming method
10 Arrange the fertility indicators shown below from “Crude” to refined.

(a) Crude birth rate

(b) Total fertility rate

(c) General fertility level

(d) Total marital fertility level

Codes :
1 (a), (c), (b), (d)
2 (a), (d), (c), (b)
3 (a), (c), (d), (b)
4 (a), (b), (c), (d)

Answer: (a), (c), (b), (d)
11 In which of the following schemes / programmes ‘Community Monitoring’ technique was used ?
1 Reproductive and Child Health Programme (RCH)
2 Child Survival and Safe Motherhood Programme (CSSM)
3 National Rural Health Mission (NRHM)
4 Universal Immunisation Programme (UIP)

Answer: National Rural Health Mission (NRHM)
12 Which one of the following is correct expansion of ‘IPCC’ ?
1 International Panel on Climate Change
2 Inter-Governmental Panel on Climate Change
3 International Programme for Climate Change
4 International Plan on Climate Change

Answer: Inter-Governmental Panel on Climate Change
13 Which among the following services received emphasis in the Scheme “JANANI SURAKSHA YOJANA”in NRHM ?
1 Ante - natal care, Institutional Delivery, Post - natal care
2 Ante - natal care, Institutional Delivery
3 Ante - natal care
4 Institutional Delivery

Answer: Institutional Delivery
14 Arrange the following four states of India by their decreasing (high to low) level of unmet need (NFHS - 3 data) :

(a) Bihar

(b) Jharkhand

(c) Odisha

(d) Uttar Pradesh

Codes :
1 (a), (b), (d), (c)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (b), (a), (d), (c)
4 (a), (d), (c), (b)

Answer: (b), (a), (d), (c)
15 Arrange the following four terms of pregnancy termination by their period of occurrence, from earliest to the latest.

(a) Late foetal death

(b) Peri - natal mortality

(c) Neo - natal mortality

(d) Infant mortality

Codes :
1 (a), (c), (b), (d)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (a), (d), (b), (c)
4 (a), (d), (c), (b)

Answer: (a), (b), (c), (d)

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries