Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 35

Questions
1 Which one of the following correctly explains Net Reproduction Rate (NRR) ?
1 Annual excess of births of girl child over deaths
2 Annual rate at which women will replace themselves
3 The average number of daughters that would be born to a woman (or a group of woman), if she passed through her life time conforming to the age-specific fertility and mortality rates of a given year
4 Average number of children born to woman under given agespecific fertility rates

Answer: Annual rate at which women will replace themselves
2 Which one of the following is not linked with ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India ?
1 To achieve full immunisation coverage for children by 2020
2 To provide immunisation for seven vaccines preventable diseases
3 Around 201 districts will be covered during first phase
4 Mission will be implemented by seperately created entity in the Ministry of Health and Family Welfare

Answer: Around 201 districts will be covered during first phase
Advertisements
3 Who among the following had proposed the ‘decade synthetic cohort’ method for computing age at marriage ?
1 S.N. Aggarwal
2 J. Hajnal
3 C. Chandrasekaran
4 J.R. Rele

Answer: S.N. Aggarwal
4 Which among the following promote urban growth ?
1 High fertility and internal migration
2 Low fertility and low internal migration
3 Low fertility and high internal migration
4 High fertility and high inter-state migration

Answer: High fertility and internal migration
5 Perinatal mortality is defined as (A) Number of deaths of infants under 1 week of age per 1000 births during the year.
1 Number of deaths of infants under 1 week of age per 1000 births during the year
2 Number of deaths of infants under 1 week of age per 1000 population during the year
3 Number of deaths of infants under 4 week of age per 1000 population during the year
4 Number of death of infants under 4 week of age per 1000 births during the year

Answer: Number of deaths of infants under 1 week of age per 1000 births during the year
6 Which of the following factors that regulates population size ?
1 Cold Conditions
2 Floods
3 Disease
4 Fire

Answer: Disease
7 Coale (1986) has divided the effects of below replacement level fertility into the following categories :

I.Demographic effects

II. Social effects

III. Family planning effects

IV. Political effects

Codes :
1 I, II and III are correct
2 I, II and IV are correct
3 II, III and IV are correct
4 II and III are correct

Answer: I, II and IV are correct
8 Among the following Indian cities, which is the fastest growing ?
1 Jaipur
2 Surat
3 Bangalore
4 Indore

Answer: Bangalore
9 What below denotes the Physiological-ability of a woman to conceive children ?
1 Fertility
2 Fecundity
3 Total fertility
4 Gross fertility

Answer: Fecundity
10

Assertion (A) : The higher the job opportunities for female population in the paid labour market, the higher the acceptance of family planning.

Reason (R) : Job opportunity and cost of a child is directly proportional to the employment status of mother.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true, (R) is the correct explanation of (A)
2 (A) is true, (R) is true, (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: (A) is true, (R) is true, (R) is the correct explanation of (A)
11 According to the Economist, Leibenstein, couples produced children because :

I. Consumption utility

II. Old age security utility

III. Work-income utility

IV. Contribution to extended family utility

Codes :
1 I, II, III and IV are correct
2 I, II and III are correct
3 II and III are correct
4 I and II are correct

Answer: I, II and III are correct
12 The condition that supports maximum population size is called
1 Population density
2 Maximum Growth Rate
3 Carrying Capacity
4 Biotic potential

Answer: Carrying Capacity
13 Which one of the following has window period ?
1 T.B.
2 STD
3 RTI
4 HIV

Answer: HIV
14 Which of the following is not a conventional classification of ‘household’ ?
1 Non family household
2 One-family household
3 Two family household
4 Multi-family household

Answer: Non family household
15 The Government of India set up a population data Committee in which among the following year ?
1 1934
2 1944
3 1954
4 1964

Answer: 1944

View All Population Studies Practice Test Sets

Work with Gkseries