Advertisement

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 38

Advertisement
Questions
1 Which one of the following is good estimate of person-years lived in a given year ?
1 Population at the begining of the year
2 Population at the middle of the year
3 Population at the end of third quarter of the year
4 Population of the end of the year

Answer: Population at the middle of the year
2 Which of the following statement is not correct in context of Health Management Information System (HMIS) and Mother Child Tracking System (MCTS) ?
1 HMIS is facility based system but MCTS is area based
2 HMIS is two ways system of flow of information but MCTS is one way process
3 HMIS is tool for monitoring but MCTS is tool for tracking
4 HMIS is used for calculation of birth rate and MCTS is used for calculation of IMR

Answer: HMIS is used for calculation of birth rate and MCTS is used for calculation of IMR
Advertisement
3 The method used for sub-national population projection is
1 Component projection method
2 Ratio method
3 URGD method
4 Exponential method

Answer: Ratio method
4 Given below are two statements, one is labelled as Assertion and the other is labelled as Reason :

Assertion (A) : Birth rate in states like Bihar and Uttar Pradesh is highest as compared to other states.

Reason (R) : Unmet need of contraception is very high in these states.

In the context of above two statements, which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
5 According to Bongaarts’ model, variance in fertility is not due to which among the following four options ?
1 The proportion married among females
2 The prevalence of contraceptive use
3 The incidence of induced abortion
4 The age at marriage among females

Answer: The age at marriage among females
6 Which one is not adverse effects of climate change on Ecosystem and productivity according to Human Development Report ?
1 Climate change will affect rainfall, temperature and water availability for agriculture in vulnerable areas
2 Rising sea levels and exposure to climate disasters like flooding, tropical storms or cyclones, etc
3 Increasing acidity in oceans, depletion of glaciers in the Arctic regions and extinction of 20-30 percent of land species
4 Expansion of deserts on the earth affecting agricultural production globally

Answer: Expansion of deserts on the earth affecting agricultural production globally
7 Given below are two statements, one is labelled as Assertion and the other is labelled as Reason :

Assertion (A) : Assam reported highest maternal mortality ratio during 2004-06 per SRS estimates.

Reason (R) : Assam reported highest percentage of pregnant women who were anaemic.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
8 Which is not the constituent of Human Development Index (HDI) ?
1 Life expectancy at birth
2 Adult literacy rate
3 Per Capita GDP
4 Fertility regulations

Answer: Fertility regulations
9 If current trend of population growth continues, India may over take China in terms of its population size by which among the following years ?
1 2015
2 2025
3 2035
4 2045

Answer: 2045
10 According to 2011 Census, the child sex ratio in the country has declined from 927 to
1 920
2 918
3 916
4 914

Answer: 914
11 What combination of classification of marital status has been recommended by United Nations ?

i. Single (Never Married)

ii. Married (Currently married)

iii. Widowed

iv. Divorced

Codes :
1 i, ii, iii
2 i, ii, iii, iv
3 ii, iii, iv
4 i, iii, iv

Answer: i, ii, iii, iv
12 What happens to doubling time, when population growth rate increases ?
1 Increases
2 Decreases
3 Cannot be determine
4 Remains Constant

Answer: Decreases
13 Among the following, which is the full form of RKSK a scheme started by the Government of India ?
1 Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram
2 Rashtriya Kanya Swasthya Karyakram
3 Rashtriya Karyakram for Swasthya of Kishor
4 Rashtriya Karyakram for Swasthya Karmi

Answer: Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram
14 Who among the following worked on theory of migration ?
1 Notestein
2 Blacker
3 Ravestein
4 Plato

Answer: Ravestein
15 Which is not part of Millennium Development Goals ?
1 Eradication of extreme poverty and hunger
2 Ensure environment sustainability
3 Half and reverse growth of HIV/AIDS
4 Stop child abuse and gender discrimination

Answer: Stop child abuse and gender discrimination

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group