Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 39

Questions
1 Three villages ‘A’, ‘B’ & ‘C’ having the same population of 2500, grows at same rate of 2 percent per year. However, population of ‘A’ grows in an arithmetic fashion, ‘B’ in geometric and ‘C’ in exponential fashion, after 5 year, which village will have highest population and which one will have lowest population.
1 ‘A’ & ‘C’
2 ‘B’ & ‘C’
3 ‘C’ & ‘A’
4 ‘A’ & ‘B’

Answer: ‘C’ & ‘A’
2 Which of the following is correct in respect of ‘stationary’ population model ?
1 It excludes migration
2 It holds fertility constant
3 It has fixed mortality rates
4 All the above three

Answer: All the above three
Advertisements
3

Assertion (A) : Population projection based on component method gives better estimates.

Reason (R) : Component method includes both age and sex composition of the population.

In the context of above two statements, which one of the following is correct.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true, but (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is correct explanation of (A)
4 Which among the following is a hormonal method of family planning ?
1 Sterilization
2 Copper T
3 Nirodh
4 Oral Pills

Answer: Oral Pills
5 How many states were covered under Annual Health Survey (AHS) in India ?
1 6
2 7
3 8
4 9

Answer: 9
6 Which of the following states has highest institutional deliveries according to District Level Household Survey and Facility Survey 2007-08 ?
1 Tamil Nadu
2 Kerala
3 Punjab
4 Goa

Answer: Kerala
7 Gross Reproduction Rate (GRR) is defined as
1 Number of children which a women of hypothetical cohort would bear during her life time
2 Number of female children which a woman of hypothetical cohort would bear during her life time
3 Per generation growth rate assuming current age specific fertility and mortality rates
4 Annual excess of births over deaths

Answer: Number of female children which a woman of hypothetical cohort would bear during her life time
8 Among the following categories describing factors affect overall sex ratio of the population in India, which one is correct ?

(i) Higher mortality of females (young girls, maternal mortality, female infanticide).

(ii) Change in the sex ratio at birth (because of sex selective induced abortions) is becoming more favourable to males.

(iii) To a certain extent differential undercount.

(iv) None of the above factors.

Codes :
1 (i) only
2 (ii) only
3 (i), (ii) and (iii) only
4 (iv) only

Answer: (i), (ii) and (iii) only
9 Which one of the following is not true about Mother Child Tracking System’ under NRHM ?
1 It consists of registers and reports regarding mother and child care information to be forwarded electronically
2 It is a tool containing database of all pregnant and born children
3 It generates facility based reports at various levels
4 It is capable of generating worksheet for health workers

Answer: It generates facility based reports at various levels
10

Assertion (A) : Institutional deliveries have increased in India.

Reason (R) : Transport facilities have increased in India.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true and (R) is the correct explanation of (A)
2 (A) is true, (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: (A) is true, (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A)
11 Arrange the following programs in order in which year they are implemented. Use the code given below :

i. Target Free Approach

ii. Reproductive and Child Health

iii. National Population Policy

iv. Empowered Action Group

Codes :
1 i iii ii iv
2 i ii iii iv
3 iii i ii iii
4 ii iii iv i

Answer: i ii iii iv
12 Which one among the following is not a goal of the National Nutritional Policy ?
1 Reduction in the incidence of low birth weight to less than 10 percent
2 Strengthening of health infrastructure
3 Special emphasis to geriatric nutrition
4 Improving household food security through poverty alleviation programmes

Answer: Strengthening of health infrastructure
13 What is the relation between variance and standard deviation in research studies ?
1 Variance = Standard deviation
2 Variance = Square of standard deviation
3 Variance = Double the standard deviation
4 Variance and standard deviation are not related

Answer: Variance = Square of standard deviation
14 The model revised by Kingsley Davis and Judith Blake classifying “Intermediate variables through which social factors affect all the stages of child bearing which among the following factor is not included among the “factors governing exposure to intercourse within unions” ?
1 Voluntary abstinence
2 Involuntary abstinence (from impotence illness, unavoidable but temporary separation.)
3 Capital frequency (excluding period of abstinence)
4 When unions are broken by divorce, separation or dissertation

Answer: When unions are broken by divorce, separation or dissertation
15 Assumption (A) : Decrease in the acceptability of son preference and decrease in the acceptability of violence against women has been found in the population of some regions of India.

Reason (R) : Exposure to cable TV might have been responsible for changes in people’s norms and behaviour.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true and (R) is the correct explanation of (A)
2 (A) is true, (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: (A) is true, (R) is true and (R) is the correct explanation of (A)

View All Population Studies Practice Test Sets

Work with Gkseries