Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 40

Questions
1 What are the factors proposed by Lee in the field of Migration theory ?

i. Factors associated with the area of origin.

ii. Factors associated with the area of destination.

iii. Intervening obstacles.

iv. Stream and Counter stream

Codes :
1 i, ii, iv
2 i, ii, iii, iv
3 i, ii, iii
4 ii, iii, iv

Answer: i, ii, iii
2 Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : In India, Family Welfare programme could not achieve the desired goals.

Reason (R) : It remained primarily a government programme with high unmet need of contraception.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
3 World population conference and Women’s Conference were held in different countries of the world.

Identity the correct chronological order they occurred.

1 Mexico, Bucharest, Cairo, China
2 Bucharest, Mexico, Cairo, China
3 China, Mexico, Bucharest, Cairo
4 Mexico, Cairo, China, Bucharest

Answer: Bucharest, Mexico, Cairo, China
4 In order to protect the constitutional rights of the women, government has enacted many women specific legislations. Which one of the following is not specific to women ?
1 Dowry Prohibition Act, 1956 (Amended 1984)
2 Hindu Succession Act, 1954
3 Factories Act, 1948
4 Pharmacy Act, 1948

Answer: Pharmacy Act, 1948
5 Which of the following is not the application of life table ?
1 Analysis of mortality by causes of death
2 Evaluation of Family Planning Programme
3 Calculation of survival Rates
4 Calculation of death rate among population in Calender year

Answer: Calculation of death rate among population in Calender year
6 Human Development Report is prepared by
1 WHO
2 UNDP
3 World Bank
4 UNICEF

Answer: UNDP
7 Which of the following was not initiated under NRHM launched by the Government of India ?
1 ARSH (Adolescent Reproductive and Sexual Health)
2 Navjat Shishu Suraksha Koryakram (NSSK)
3 Rajiv Arogya Shree Scheme
4 Mother Child Tracking System

Answer: Rajiv Arogya Shree Scheme
8 Which one amongst the following is not a Millennium Development Goal ?
1 Eradication of Extreme Poverty and Hunger
2 Promote Gender equality and empowerment of Women
3 To achieve population stabilization by the year 2045
4 Reduce child Mortality

Answer: To achieve population stabilization by the year 2045
9 Why do people of developing nations have so many children ?

i. Children are considered as an economic asset

ii. The community encourages people to have children

iii. Parenthood provides status

iv. Old age security

Codes :
1 i, iii
2 i, ii, iii
3 ii, iii
4 i, ii, iii, iv

Answer: i, ii, iii, iv
10 According to Lewis, in a typical under developed economy there are two fronts which are they

i. Large subsistence sector characterised by abundant labour, disguised unemployment and low productivity of labour.

ii. Big push in terms of providing finance to encourage economic growth.

iii. A small capital sector which uses reproducible capital, modern techniques, employs labour on wages with a profit motive.

iv. Certain minimum effort needed to raise the per capita income to a level at which sustained development could be maintained.

Codes :
1 i, ii
2 i, iii
3 i, ii, iii, iv
4 iii, iv

Answer: i, iii
11 Which type of electricity generating power plant release radioactive materials as well as toxic metals such as lead and arsenic under normal operating conditions ?
1 Nuclear
2 Hydroelectric
3 Solar
4 Coal-burning

Answer: Nuclear
12 Which one of the following is a measure to assess the impact of family planning programme ?
1 Number of births averted
2 Couple protection rate
3 Contraceptive prevalence rate
4 Number of abortions done

Answer: Number of births averted
13 Which is not the goal of National Health Mission (NHM) ?
1 Reduce MMR to 100/1,00,000 live births
2 Increase Contraceptive Prevalence Rate to 70%
3 Reduce TFR to 2.1
4 Reduce IMR to 25/1000 live births

Answer: Increase Contraceptive Prevalence Rate to 70%
14 Arrange following reasons of infant’s death in descending order.

i. Diarrhoea

ii. Pnaemonia

iii. Birthing related

iv. Congenetial disease

Codes :
1 i ii iii iv
2 ii iii iv i
3 iii ii i iv
4 iv iii ii i

Answer: iii ii i iv
15 For estimation fertility from age distribution of a population which combination of methods is correct ?

i. Reverse Survival Method

ii. Own Children Method

iii. Stable Population Method

iv. Method using General Population Model

Codes :
1 i, ii only
2 ii, iii only
3 i, ii, iii, iv
4 iii, iv only

Answer: i, ii, iii, iv

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL