Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 9

Questions
1 The ‘PCPNDT Act’ in India was enacted for which one of the following purpose ?
1 To reduce MMR
2 To reduce TFR
3 To stop female infanticide
4 To stop female foeticide

Answer: To stop female foeticide
2 The theory of epidemiological transaction deals with which one of the following ?
1 Changes in mortality pattern
2 Changes in fertility pattern
3 Changes in disease pattern
4 Changes in migration pattern

Answer: Changes in disease pattern
Advertisements
3 Which one of the following is the right expansion of SNCU ?
1 State and National Contraceptive Unit
2 Sick Newborn Care Units
3 Severe Neonatal Care Units
4 Sick Neonatal Care Unit

Answer: Sick Newborn Care Units
4 Which of the following Ministry is mainly responsible for the welfare of the older persons ?
1 Ministry of Health and Family Welfare
2 Ministry of Social Justice and Empowerment
3 Ministry of Rural Development
4 Ministry of Finance

Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment
5 Which of the following is not taken as a criterion for defining urban centres in India ?
1 Population size
2 Status of basic amenities
3 Population density
4 Male work force structure

Answer: Status of basic amenities
6 Which of the following is one of the indicators used to compute ‘Human Development Index’ ?
1 Infant Mortality Rate
2 Morbidity Rate
3 Life Expectancy at birth
4 Death Rate

Answer: Life Expectancy at birth
7 Arrange following states by nutritional status of under-five years children (weight-for-age) in the year 2015-16, highest to lowest, as per NFHS-4 fact-sheet.

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Maharashtra

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (c), (d), (b)
3 (b), (c), (d), (a)
4 (d), (a), (c), (b)

Answer: (d), (a), (c), (b)
8 The ‘National Health Policy 2017’ aims to reduce IMR by the year 2019 to which of the following levels ?
1 25
2 28
3 30
4 35

Answer: 28
9 As per the SRS Abridged life Table 2011-15, which among the following states is having the lowest male life expectancy at birth ?
1 Bihar
2 Haryana
3 Karnataka
4 Rajasthan

Answer: Rajasthan
10 Which one of the following is correct annual rate of growth for the population, which takes 25 years to double itself ?
1 2.5%
2 2.7%
3 2.8%
4 3.0%

Answer: 2.8%
11 Which among the following EAG states is having highest percent of institutional births during 5 years before the survey according to NFHS-4, 2015-16 ?
1 Bihar
2 Madhya Pradesh
3 Rajasthan
4 Uttar Pradesh

Answer: Rajasthan
12 Which among the following does not correctly describe the elderly population in India ?
1 Males are more than females
2 Widows are more than widower
3 Marginals workers are more than main workers
4 Numbers of rural elderly are more than of urban

Answer: Males are more than females
13 Which one of the following measure is useful for comparing the fertility level of two population ?
1 CBR
2 CEB
3 ASFR
4 TFR

Answer: TFR
14 When was Emergency Contraceptive Pill (ECP) introduced in the family welfare programme by the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India ?
1 2002
2 2004
3 2005
4 2001

Answer: 2002
15 Ranking of health facilities viz PHCs, CHCs etc. started by the Government of India using which of the following data Source ?
1 HMIS
2 MCTS
3 DLHS
4 NFHS

Answer: HMIS

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries