General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Psychology Questions and Answers for Competitive Exams | Psychology Quiz Set 26

Questions
1 Which one of the following semantic dimensions are measured by the “semantic differential scale” ?
1 Evaluation and potency
2 Potency and action
3 Evaluation and action
4 Evaluation, potency and action

Answer:Evaluation, potency and action
2 Conversion Disorder (Hysteria) is now placed in the category of :
1 Anxiety Disorders
2 Anxiety related Disorders
3 Somatoform Disorders
4 Psychological Factors Affecting Physical conditions

Answer:Somatoform Disorders
3 Suppose Merry wants to know if she can learn Spanish by playing some language tapes while she sleeps. Her question concerns the general topic of _________ and according to the text, the answer would most likely be __________.
1 Subliminal perception; may be
2 Signal detection; no
3 Subliminal perception; no
4 Signal detection; may be

Answer:Subliminal perception; no
4 Which one of the following laid down the social foundation of organizational behaviour ?
1 Viteles
2 Munsturberg
3 Taylor
4 Mayo

Answer:Mayo
5 Which theories of personality are considered third-force-movement in contemporary Psychology ?
1 Psycho analysis
2 Behaviouristic
3 Humanistic/Existential
4 Cognitive

Answer:Humanistic/Existential
6 According to Piaget, which is the primary motivating force behind development :
1 Accommodation
2 Assimilation
3 Equilibration
4 Adaptation

Answer:Equilibration
7 Which one of the following biases play important role in stereotyping and prejudice ?
1 False consensus
2 Illusory correlation
3 Priming
4 Confirmation

Answer:Illusory correlation
8 Which of the following glands does secrete sex steroids that are released by the gonads ?
1 Adrenal medulla
2 Anterior pituitary
3 Adrenal cortex
4 Pancreas

Answer:Adrenal cortex
9 Which one of the following was not an assumption of the foundation of “Scientific Management” propounded by Taylor ?
1 Interest of Employer and employees are the same.
2 Employees mostly want high wages/salary.
3 Employer want a low labour cost.
4 Management of incentives has great value.

Answer:Employees mostly want high wages/salary.
10 Which one of the following proposed the “ABX” theory of dyadic attraction ?
1 Header
2 Jones
3 Newcomb
4 Lombardo

Answer:Newcomb
11 The statement, “Normalcy and Abnormalcy differ in degree not in kind” represents the __________ of abnormalcy.
1 Deviance Criteria
2 Personal Discomfort Criteria
3 Statistical Criteria
4 Social Discomfort Criteria

Answer:Deviance Criteria
12 According to signal detection theory detection of stimuli depends on :

(a) Their physical energy

(b) Internal factors like relative costs

(c) Absolute threshold

(d) Internal factors like benefits with detecting their presence

Codes

1 (a), (b), (c)
2 (b), (c), (d)
3 (c), (a), (d)
4 (a), (b), (d)

Answer:(a), (b), (d)
13 Which of the following are the sources of error in social cognition ?

(a) Counterfactuals thinking

(b) Thought suppression

(c) Magical thinking

(d) Judging by resemblance

Codes

1 (a) and (b)
2 (a), (b) and (c)
3 (a), (c) and (d)
4 (c) and (d)

Answer:(c) and (d)
14 Creativity is considered to be grouded in Right Hemisphere because :

(a) Left Hemisphere specialises in sequential and analytical processes.

(b) Right Hemisphere specialises in global, parallel and holistic processes.

(c) Left Hemisphere is involved in generation of novel ideas.

(d) Creativity involves divergent thinking that is function of right hemisphere.

Codes:

1 (a), (b) and (d)
2 (b), (c) and (a)
3 (d), (b) and (c)
4 (b), (c) and (d)

Answer:(a), (b) and (d)
15 Which one of the following can be primarily employed to assess creativity ?
1 Abstract thinking.
2 Convergent thinking.
3 Divergent thinking.
4 Symbolic thinking

Answer:Divergent thinking.

View All Psychology Practice Test Sets

gkseries ebooks