Current Affairs 2021 PDF

To crack any competitive exam like SSC, Railways, Insurance, UPSC, CLAT, Banking, State PSC Exams and other exams it is very important to answer all current affairs questions correctly. Gkseries Updates Current Affairs and Q&A packages in compiled and sorted topic wise to ensure easy accessibility of the information.

Buy Now

Tourism Administration & Management Questions and Answers for Competitive Exams | Tourism Administration & Management Quiz Set 22

Questions
1 Which one of the following category of community participation, as proposed by Tosun (1999) does not include ?
1 Spontaneous
2 Induced
3 Manipulative
4 Coercive

Answer:Manipulative
2 Which one of the approaches to tourism planning as identified by Getz (1987) does not include ?
1 Boosterism
2 Community oriented approach
3 Physical/spatial approach
4 Ecological approach

Answer: Ecological approach
3 Which one of the following is a correct method for carrying out exploratory research ?
1 Surveys
2 Case studies
3 Experiments
4 Structured design

Answer: Case studies
4 Which statistic is not associated with cluster analysis ?
1 Cluster centroid
2 Dendrogam
3 Icicle
4 Oblique rotation

Answer: Oblique rotation
5 Spurious correlation is
1 A bad correlation between two variables.
2 Very low correlation between two variables.
3 Correlation between two variables having no causal relationship.
4 A negative correlation

Answer:Correlation between two variables having no causal relationship.
6 Since blood pressure of a person depends on age, we need to consider
1 Regression equation of blood pressure on age
2 Regression equation of age on blood pressure
3 Both (1) and (2)
4 Either (1) or (2)

Answer: Regression equation of blood pressure on age
7 Two lines of regression become identical when
1 r = 1
2 r = –1
3 r = 0
4 r = A or B

Answer: r = A or B
8 The variation between the true value in the population of variable of interest and the observed mean value is called as
1 Non-sampling error
2 Random sampling error
3 Total error
4 Non-response error

Answer:Total error
9 The concept that leaders create ‘in-groups’ and ‘out-groups’ comes under which one of the following ?
1 Trait theory
2 Leader-Member-Exchange (LMX) theory
3 Path-goal theory
4 None of the above

Answer: Leader-Member-Exchange (LMX) theory
10 In _______ grapevine network the individual communicates with only those individuals whom he trusts.
1 Single strand
2 Gossip
3 Cluster
4 Probability

Answer:Cluster
11 A self-fulfilling prophecy in which managers’ expectations about the level of their employees’ performance, can influence that performance is known as ______.
1 Halo effect
2 Status effect
3 Pygmalion effect
4 Hello effect

Answer:Pygmalion effect
12 Which one of the following is not a SEBI guideline regarding capital structure planning of a company ?
1 While there is no restriction on the kind of financial instruments, the issuer of capital shall make adequate disclosure about the characteristics of the instrument.
2 A new company set up by entrepreneurs without a track record is permitted to issue capital to public only at par.
3 Fully convertible debentures having a conversion period of less than 36 months must have put and call options.
4 The equity capital to be subscribed should not be less than 25% of the total issue of equity capital for amount upto ` 100 crore and 20% of the issue for amounts above ` 100 crore.

Answer:Fully convertible debentures having a conversion period of less than 36 months must have put and call options.
13 Which one of the following is not an assumption of Modigliani and Miller (MM) positions ?
1 Capital markets are imperfect.
2 Investors are rational.
3 Investors have homogenous expectations.
4 There is no corporate income tax.

Answer: Capital markets are imperfect.
14 Which International conference and declaration is not associated with Climate Change and Tourism ?
1 Kyoto Protocol
2 Djerba Declaration
3 Doha Declaration
4 Capetown Declaration

Answer: Capetown Declaration
15 Which one of the combination of the following airline companies has ownership of the “World span” as a Global Distribution System ?
1 Delta Airlines-Northwest Airlines-American Airlines
2 American Airlines-Air Canada-Lufthansa Airlines
3 Northwest Airlines-Air France-British Airways
4 Delta Airlines-Aerofloat-Cathay Pacific

Answer: Delta Airlines-Northwest Airlines-American Airlines

View All Tourism Administration & Management Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2021

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test