Advertisements

UGC NET History - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Which of the following Harappan sites are located in Baluchestan ?

(i) Dabarkot

(ii) Sotkakhoh

(iii) Sutkagendor

(iv) Shortughai

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (i) and (iv)
  • (2) (ii) and (iv)
  • (3) (i), (ii) and (iii)
  • (4) (ii), (iii) and (iv)

Answer: Option (3)

2. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: Option (2)

3. The archaeological evidence suggests that the Sakyas had built a stupa over the bodily remains of Gautama Buddha at :
  • (1) Lumbini
  • (2) Nigliva
  • (3) Piprahwa
  • (4) Sahet - Mahet

Answer: Option (3)

4. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 4

Answer: Option (4)

5. Which one of the following inscriptions of Asoka gives an account of ‘Dharmavijaya’ ?
  • (1) VII Pillar Edict
  • (2) II Rock Edict
  • (3) XII Rock Edict
  • (4) XIII Rock Edict

Answer: Option (4)

6. What is the gap between the start of the Saka and Vikrama eras ?
  • (1) 21 years
  • (2) 78 years
  • (3) 135 years
  • (4) 248 years

Answer: Option (3)

7. Which of the following were mint centres of the yaudheyas ?
  • (1) Bayana, Sunet
  • (2) Bayana, Rohtak
  • (3) Rohtak, Sunet
  • (4) Sunet, Agaroha

Answer: Option (3)

8. Which of the following monuments is the largest and most evolved chaitya hall of the Hinayana phase ?
  • (1) Bedsa
  • (2) Bhaja
  • (3) Karle
  • (4) Kondane

Answer: Option (3)

9. At which of the following places a Kushan devakula was found where statues of the royal persons were kept ?
  • (1) Ahichchhatra
  • (2) Mat
  • (3) Sanghol
  • (4) Shahbajgarhi

Answer: Option (2)

10. Plough is the characteristic feature of the icons of :
  • (1) Balarama
  • (2) Krishna
  • (3) Surya
  • (4) Trivikrama

Answer: Option (1)

11. During the time of Nahapan what was the exchange rate between Suvarna and Karshapana in Maharashtra ?
  • (1) 1 : 10
  • (2) 1 : 15
  • (3) 1 : 25
  • (4) 1 : 35

Answer: Option (4)

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as

Reason (R) : Assertion (A) : Both Samudragupta and Kumaragupta issued Asvamedha type of gold coins.

Reason (R) : They did not mention the performance of Asvamedha in their inscriptions. In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (2)

13. Who among the following was a Saiva teacher in south ?
  • (1) Bhutayogi
  • (2) Bhrantayogi
  • (3) Kulashekhara
  • (4) Sundaramurti

Answer: Option (4)

14. Which of the following Khajuraho temples are of Sandhara type ?

(i) Chitragupta temple

(ii) Lakshmana temple

(iii) Parswanath temple

(iv) Vaman temple

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (i) and (ii)
  • (2) (ii) and (iii)
  • (3) (iii) and (iv)
  • (4) (i) and (iii)

Answer: Option (2)

15. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

history november 2017 paper ii q 15

Answer: Option (3)

16. The chola king who, in order to avoid bitterness made peace with Vijayabahu of Srilanka and gave his daughter in marriage to a Simhalese prince, was :
  • (1) Kulottunga I
  • (2) Vikramachola
  • (3) Rajaraja II
  • (4) Rajadhiraja II

Answer: Option (1)

17. Ramayana themes are found carved in the caves of :
  • (1) Sittanvasal in Tamil Nadu
  • (2) Badami in Karnataka
  • (3) Ranga Mahal in Assam
  • (4) Undavalli in Andhra Pradesh

Answer: Option (4)

18. ‘In fact he made Delhi not only the political and administrative centre of the Turkish empire in India but also the hub of its cultural activity. It is worth noting that in the literature of the Sultanate Period Delhi is never referred to merely by its name ; it is called either ‘Hazrat-i Delhi’ (the majestic Delhi ) or the city (shahr). Who is this sultan ?
  • (1) Iltutmish
  • (2) Balban
  • (3) Alauddin Khalji
  • (4) Muhammad Tughlaq

Answer: Option (1)

19. Which of the following is not the compilation of the conversations of the Sufis ?
  • (1) Fawaid ul Fuad
  • (2) Khair ul Majalis
  • (3) Matla ul Anwar
  • (4) Saroor us Sudur

Answer: Option (3)

20. Which one of the following is not the regulation (zawabit) of Sultan Alauddin Khalji’s control of grain prices policy ?
  • (1) Fixation of the price of the grain by the King.
  • (2) Storing the royal grain in numerous store-houses.
  • (3) Not to sell the grain without the prior permission of shahna.
  • (4) To maintain cheapness of grain during the times of drought, no person should be allowed to buy grain in the least quantity without (proving) need.

Answer: Option (3)

21. Use of capstan to lift heavy weights is mentioned for the first time in which of the following text/s ?

(a) Futuh-us Salatin of Isami

(b) Tarikh-i Firuzshahi of Barani

(c) Tarikh-i Firuzshahi of Afif

(d) Sirat-i Firuzshahi

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (c) and (d)
  • (3) (a), (b), (c)
  • (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (2)

22. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 2

  • (1) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (4)

23. ‘The Sultan possessed a deeply religious nature. He was strict in the performance of his religious duties, praying five times a day and keeping the Ramazan fasts during which period he did not take meat. He held the Sufis, learned men, and Brahman Pandits in great respect and granted them lands. He consulted the Shaikhul Islam on affairs of state, and his relations with the Ulama were in general cordial.’ Identify the above mentioned ruler of Kashmir :
  • (1) Haidar Shah
  • (2) Zainul Abidin
  • (3) Hasan Shah
  • (4) Yusuf Shah

Answer: Option (2)

24. Arrange the rulers of Mewar in chronological order.

(a) Rana Raimal

(b) Rana Sanga

(c) Rana Uda

(d) Rana Kumbha

Select your answer from the code given below : Code :
  • (1) (a), (d), (b), (c)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (d), (b), (c), (a)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer: Option (2)

25. Which of the following Sufi saint in his Rushdnama has recited the names of ‘Shri Gorakh’, ‘Alakh Niranjan’ and ‘Omkar’ ?
  • (1) Shaikh Muinuddin Chishti
  • (2) Shaikh Hamiduddin Nagauri
  • (3) Shaikh Abdul Quddus Gangohi
  • (4) Shaikh Nizamuddin Auliya

Answer: Option (3)

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : The access to the Greek works in the medieval period was achieved through Arabic translations. Ptolemy and Galen remained the fundamental authorities for astronomy and medicine.

Reason (R) : Thomas Roe writes that ‘the “moulaes of mahomet” at the Mughal court knew somewhat in philosophy and mathematics are great astrologers, and can talk of Aristotle, Euclyde, Averroes.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

27. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : In the medieval period the madrasas continued to be concerned principally with Muslim theology and its vast literature.

Reason (R) : Much of the higher instructions was undertaken outside the madrasas, by individual teacher who often gave their personal certificates.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (2)

28. The two emperors from India and Uzbekistan agreed to conquer the road to the Holy places (Mecca and Medina). Identify the emperors from the following :
  • (1) Humayun and Abdullah Khan Uzbek
  • (2) Akbar and Abdullah Khan Uzbek
  • (3) Jahangir and Abdullah Khan Uzbek
  • (4) Shahjahan and Imam Quli

Answer: Option (2)

29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :

Assertion (A) : The Sikh dharmasala was the place where the Sikhs sit and engage themselves in praising the lord.

Reason (R) : When Sajjan the thug, submitted to Guru Arjun, a dharmasala was established.

In the context of the above two statements, which of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (3)

30. “It had been ordained that the names of the inmates of the seraglio should not be mentioned in public, but that they should be designated by some epithet derived from the place of their birth or the country or the city.” Identify the emperor who introduced the practice of omitting the names of Begums in public ?
  • (1) Akbar
  • (2) Jahangir
  • (3) Shahajahan
  • (4) Aurangzeb

Answer: Option (1)

31. What is not correct about the Ramdasi panth of Maharashtra ?
  • (1) The traditional feature of the Ramdasis was their non-political attitude.
  • (2) Ramdasi panth was strictly composed of Brahmanas.
  • (3) Ramdasis were more directly connected with the Marathas.
  • (4) Ramdasis openly supported Shivaji.

Answer: Option (1)

32. Match various categories of documents and their nature from the lists given below :

history november 2017 paper ii q 32

  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (1)

33. “The regulation is that favoured servants place the back of their right hand on the ground and then raise it gently ; as the person stands erect, he puts the palm of his hand upon the crown of his head.” In the above statement Abul Fazl is referring to which of the following technique of prostration ?
  • (1) Taslim
  • (2) Paibos
  • (3) Sijda
  • (4) Zaminbos

Answer: Option (1)

34. Which of the following Mughal painters are said to have painted self portraits ?

(a) Manohar

(b) Daulat

(c) Keshavdas

(d) Basavan

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a) and (d)
  • (2) (b) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a), (b), (c)

Answer: Option (4)

35. Arrange the following events in chronological order and select the correct codes given below :

(a) The Deccan Association

(b) East Indian Association

(c) Indian National Congress

(d) India League

Code :
  • (1) (b), (a), (d), (c)
  • (2) (b), (d), (c), (a)
  • (3) (a), (c), (b), (d)
  • (4) (a), (b), (d), (c)

Answer: Option (4)

36. Who established ‘The united Indian patriotic Association in 1888, which had both Hindu and Muslim members ?
  • (1) Sir Abdur Rahim
  • (2) Dadabhai Naoroji
  • (3) Sir Syed Ahmad
  • (4) Sir William Wedderburn

Answer: Option (3)

37. The Ancient Monuments Preservation Act was passed during the Viceroyalty of :
  • (1) Lord Hardings
  • (2) Lord Northbrook
  • (3) Lord Lyttton
  • (4) Lord Curzon

Answer: Option (4)

38. Which among the following Acts increased the ratio of female voters and gave them reserved seats in legislature ?
  • (1) Act of 1909
  • (2) Act of 1919
  • (3) Act of 1930
  • (4) Act of 1935

Answer: Option (4)

39. Who among the following was the first chancellor of the very first Indian women’s university ?
  • (1) Sir R.G. Bhandarkar
  • (2) Sir Sankaran Nair
  • (3) Sir Tej Bahadur Sapru
  • (4) Sir Asutosh Mookherjee

Answer: Option (1)

40. Who among the following industrialists of the country, were the signatories to the ‘Bombay Manifesto’ of 1936 ?

(a) Purushottam Thakurdas

(b) A.D. Shroff

(c) Ambalal Sarabhai

(d) Walchand Hirachand

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (b) and (d)

Answer: Option (3)

41. Out of the following which was a powerful tribal movement launched in Guntur district of Andhra Pradesh during the non - co-operation movement ?
  • (1) Naikada Movement
  • (2) Tana Bhagat Movement
  • (3) Chenchu Movement
  • (4) Minor Movement

Answer: Option (3)

42. Who is the author of Bengali book ‘Kuli Kahini’ belongs to the same type as the ‘Uncle Tom’s Cabin’ ?
  • (1) Pandit Ram Kumar Vidyaratna
  • (2) Dwarka Nath Ganguli
  • (3) Shiv Nath Sastri
  • (4) Babu Kedar Nath Ghosh

Answer: Option (1)

43. Who among the following played an important role in bringing the Muslim League and the Indian National Congress together in 1916 ?
  • (1) Lokmanya Tilak
  • (2) Annie Besant
  • (3) Theodore Beck
  • (4) Vakar-ul-Mulk

Answer: Option (1)

44. Match List - I with List -II and choose correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 44

  • (1) Lokmanya Tilak
  • (2) Annie Besant
  • (3) Theodore Beck
  • (4) Vakar-ul-Mulk

Answer: Option (1)

45. Given below are two statements ; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : “India shook off a large part of its political conservatism after increasing entry of women in public affairs”.

Reason (R) : “If by strength is meant brute strength, then indeed is women less brute than man. If by strength is meant moral power, then women is immeasurably man’s superior”.

In the context of the above two statements, which of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (2)

46. What was not true about the “Statutory Civil Service” introduced in 1880 ?
  • (1) Appointments were generally limited to young men of good family and social position.
  • (2) The proportion of this service was not to exceed one - sixth of the total number of covenanted civil servants appointed in any year.
  • (3) The appointments to this service were to be by nomination.
  • (4) This service provided an element of finality and did justice to the claims of Indians for employment to higher posts.

Answer: Option (4)

47. Which one among the following was not an objective of the non - alignment enunciated by Jawahar Lal Nehru ?
  • (1) It was in relation to the cold war with its military pacts.
  • (2) It was against the evil forces of colonialism, racialism and suppression.
  • (3) It was to promote world peace and work towards disarmament.
  • (4) It was aimed at building a third block to take on U.S.A and the U.S.S.R.

Answer: Option (4)

48. Match List - I with List - II and choose the correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 48

  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (4)

49. In which of the following year a treaty between Warsaw Pact Countries and NATO was signed declaring that they were ‘no longer adversaries’ signifying the end of Cold War ?
  • (1) 1988
  • (2) 1989
  • (3) 1990
  • (4) 1991

Answer: Option (3)

50. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

history november 2017 paper ii q 50

  • (1) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (2) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (4)

UGC NET History November 2017 Paper III

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL