General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 1

Questions
1 Who among the following feminists referred Women’s studies as ‘the academic arm of women’s movement’, a potent instrument, playing a deliberate and active role in the battle for people’s minds’ and ‘autonomy continues to be battle cry of both’.
1 Uma Chakravarti
2 Neera Desai
3 Veena mazumdar
4 Maithreyi Krishnaraj

Answer: Veena mazumdar
2 Arrange the following initiatives with regard to women’s Studies in chronological order :

(a) Establishment of Indian Association of Women’s studies.

(b) First National Conference on Women’s Studies.

(c) Publication of ‘Towards Equality Report’

(d) Second National Education Policy

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (c), (b), (a), (d)
3 (b), (a), (c), (d)
4 (d), (b), (c), (a)

Answer: (c), (b), (a), (d)
3 What is the common focus of most feminist therapies today ?
1 Improving living conditions for women around the world.
2 Creating a more gentle, loving, woman centred world.
3 Showing how society’s view of treatment of non-dominant groups impacts mental health.
4 Seeking balance in the un-equal power relationships between women and men.

Answer: Seeking balance in the un-equal power relationships between women and men.
4 Conservatives say that ‘Biology is destiny’. What did they mean and which one of the following is correct ?

(a) People are born with the hormones, anatomy and chromosomes of either male or female.

(b) Females are destined to have a much more burdensome reproductive role than are males.

(c) Males will, other things being equal, exhibit ‘masculine’ psychological traits whereas females will, other things being equal, exhibit ‘feminine’ psychological traits.

(d) Society should preserve this ‘natural order’ making sure that its men remain ‘manly’ and its women ‘womanly’.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a) and (d) only
3 (c) and (d) only
4 (b) and (c) only

Answer: (a), (b), (c), (d)
5 For which of the following reasons early feminist approaches to development have been criticised ?

(a) Only looking at women

(b) Not engaging with development agencies

(c) Having unrealistic aims

(d) Ignoring women’s roles in production

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
6 Which of the following are the aims of feminist research ?

(a) To expose the patriarchal tools of socio-cultural and economic practices of family and society that lead to women’s suppression.

(b) To enquire into the origin and basis of the discriminatory practices against both men and women.

(c) To bring women to the central position from invisibility.

(d) To provide data on most of the sensitive problems of women’s issue.

1 (a) and (b) only correct
2 (a) (c) and (d)
3 (a) (b) (c) and (d)
4 (b) (c) and (d)

Answer: (a) (c) and (d)
7 Which are the limitations of scientific research methods for women’s studies ?

(a) Complexity of social phenomenon

(b) Dynamic nature of social phenomenon

(c) Limited capacity of predictability

(d) Cultural relativism

Code :
1 (a), (b) and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a), (b) and (c) only
4 (a), (c) and (d) only

Answer: (a), (b), (c) and (d)
8

Assertion (A) : In patriarchal society, all economic development causes the marginalization and devaluation of women’s labour.

Reasoning (R) : In patriarchal society, the nature of house work and women’s responsibility for carrying it out are unchangeable i. e constant.

Code :
1 Both (A) and (R) are wrong
2 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)
3 (A) is correct but (R) is wrong
4 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation for (A)

Answer: Both (A) and (R) are wrong
9 Which of the following is correct with regard to ‘identity politics’ in the feminist context in India ?
1 Minority, caste and Dalit issues
2 Race and ethnicity
3 Gender, race, caste, class and minorities
4 Gender, race, caste, minorities

Answer: Gender, race, caste, class and minorities
10 Which of the following problems can be better studied by qualitative method of data ?

(a) Fertility rate in the country.

(b) Views of men and women on strains in husband wife relations in joint families.

(c) Children’s experiences with the teachers in school.

(d) Women’s labour force participation in organized sectors.

1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (b), (c) and (d) only
4 (b) and (c) only

Answer: (b) and (c) only
11 Which among the following book reveals that the white hetrosexual, middle class women were discontented and unhappy despite living the “Ideal” female life but were unable to explain why is “the problem that has no name”.
1 The second sex
2 Feminine mystique
3 The second stage
4 The subjection of women

Answer: Feminine mystique
12 Which among the following feminist identified “alienation” as the concept that will provide us with a theoretical framework to accommodate main insight of Marxist, radical, psychoanalytic and even liberal feminist thought ?
1 Iris young
2 Alison Jagger
3 Juliet Mitchell
4 Mary Daly

Answer: Alison Jagger
13 Which of the following statements are correct of the ‘Dual Market Theory’ ?

(a) Sex discrimination to employ women in a secondary sector.

(b) Equal opportunity legislation make the employers respecting the law, but not employing women in their firms.

(c) Gender disparity in employment characterised by low skill levels, low earnings, easy entry etc...

(d) More women will be employed instead of men workers in both primary and secondary sectors.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b), (c) only
3 (a) and (d) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a), (b), (c) only
14 What is correct about tabulation ?

(a) Understanding of any table does not require any specialized knowledge.

(b) Tabulation is used for economy of time and space.

(c) Tabulation helps in understanding with clarity the objectives of study.

(d) Tabulation can be used for any type of data.

Code :
1 (a), (b) and (c) only
2 (b) and (c) only
3 (a) and (d) only
4 (b) and (d) only

Answer: (b) and (c) only
15 In which of the following years, India formally declared its intention to put its economy through a process of structural adjustment and brought forth a comprehensive package of policy measures for that purpose ?
1 1991
2 1996
3 2002
4 1986

Answer: 1991

View All Women Studies Practice Test Sets

gkseries ebooks