Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 10

Questions
1 Chronologically arrange the landmark events in the history of Women’s Studies in USA :

(a) First women’s studies programme in San Diego State College

(b) The publication of the Journal Feminist-Studies

(c) San Diego State University faculty members Campaign for integration of the department

(d) Formation of the National Women’s Studies Association

Code :
1 (a), (b), (d), (c)
2 (b), (a), (d), (c)
3 (a), (b), (c), (d)
4 (a), (d), (b), (c)

Answer: (a), (b), (c), (d)
2 Which of the following is of the view that the first division of labour was that between man and woman for the production of children. While men provided the means of subsistence, women were concerned with the production and reproduction of human life ?
1 Kate Millett
2 Clara Zetkin
3 Friedrich, Engels
4 Julia Kristeva

Answer: Friedrich, Engels
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who among the following socialist feminist criticized Marxist theory of Alienation and writes about women’s alienation with reference to sexuality, motherhood and intellectuality ?
1 Iris young
2 Alison Jaggar
3 Juliet Mitchell
4 Clara Zetkin

Answer: Alison Jaggar
4 Chronologically arrange the following Health Programmes for women and children :

(a) Integrated Child Development Services

(b) Reproductive and Child Health Programmes

(c) Child Survival and Safe Motherhood Programme

(d) Janani Suraksha Yojana

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (c), (d), (b)
3 (b), (a), (d), (c)
4 (a), (c), (b), (d)

Answer: (a), (c), (b), (d)
5 Within how many hours after unprotected sexual intercourse, emergency contraception can be taken to prevent pregnancy ?
1 52 hrs
2 24 hrs
3 72 hrs
4 48 hrs

Answer: 72 hrs
6 Which of the following parameters are used to measure progress towards parity between men and women by the World Economic Forum’s (WEF) Gender Gap Report ?

(a) Educational Attainment

(b) Economic Opportunity

(c) Health and Survival

(d) Political Empowerment

Code :
1 (b) and (c) only
2 (b), (c) and (d) only
3 (a), (b), (c) only
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)
7 Which of the following is incorrect about the reasons for ‘digital divide’ in India in the Information and Communication Technology (ICT) ?
1 Low level of resources and capabilities to access and utilize ICT for development.
2 Domestic and informal sector work environment.
3 Low level of access to technologies and lack of computer literacy.
4 Illiteracy and language barriers.

Answer: Domestic and informal sector work environment.
8

Assertion (A) : Now-a-days even rural women are observed working independently in variety of organizations, though with lesser income.

Reason (R) : The abolition of landlordism and the breakdown of its socio-cultural milieus have affected women in a positive manner.

Code :
1 (A) is wrong and (R) is correct.
2 (A) is correct and (R) is wrong.
3 Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
9 Who said that ‘Objectivity’ in research is the term that men have given a name to their own ‘Subjectivity’ i.e. male subjectivity as research objectivity ?
1 Adrienne Rich
2 Nancy Kleiber
3 Joan Huber
4 Noeleen Heyser

Answer: Adrienne Rich
10

Assertion (A) : High morbidity rate is observed among women as compared to that among men.

Reason (R) : Gender differentials in health seeking behaviour and low priority to women’s health donot allow adequate action on women’s illness.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation for (A).
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct but (R) is wrong.
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
11

Assertion (A) : The urban working woman juggles her responsibilities at work and home efficiently, but ends up falling pray to diseases like diabetes, obesity and depression.

Reason (R) : Discriminatory work culture and sexual harassment at workplace donot permit the women to work independently i.e. without stress.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation for (A).
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation for (A).
4 (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation for (A).
12 Which of the following are the characteristics of feminist research ?

(a) Challenging androcentric bias across the disciplines

(b) Accepting the plurality of women’s lived experiences

(c) Promoting sexist research

(d) Exclusion of gender as a category of analysis in social research

Code :
1 (a), (b), (c) and (d) are correct
2 (a) and (b) only correct
3 (c) and (d) are correct
4 (a), (c) and (d) are correct

Answer: (a) and (b) only correct
13 R.W. Connell’s theory of gender hierarchy identifies many expressions of feminity and masculinity which one is at the top of the hierarchy ?
1 Emphasised femininity
2 Hegemonic masculinity
3 Complicit masculinity
4 Hegemonic femininity

Answer: Hegemonic masculinity
14 Who among the following Liberal feminist believed that even given the same education, economic opportunities and civil liberties to women as men, women will still choose marriage and motherhood over other competing occupations ?
1 Harriet Taylor
2 John Stuart Mill
3 Betty Friedan
4 Alison Jaggar

Answer: John Stuart Mill
15 Arrange the following commissions in chronological order :

(a) Secondary Education Commission

(b) University Education Commission

(c) National Commission on Teachers

(d) The Indian Education Commission

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (a), (d), (c)
3 (a), (b), (d), (c)
4 (c), (a), (b), (d)

Answer: (b), (a), (d), (c)

View All Women Studies Practice Test Sets

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES