Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 11

Questions
1 Arrange the following Government of India Schemes for elementary and secondary education in order in which they were initiated :

(a) Mahila Samakya Yojna

(b) Rastriya Madhamik Shiksha Abhiyan

(c) Sarv Shiksha Abhiyaan

(d) National Schemes of Incentives to Girls for Secondary Education

Code :
1 (a), (c), (d), (b)
2 (b), (c), (d), (a)
3 (c), (b), (d), (a)
4 (a), (b), (c), (d)

Answer: (a), (c), (d), (b)
2 Arrange the following UN Conferences and Commissions on Environment in Chronological order :

(a) UN Conference on Environment and Development in Rio-de Janeiro

(b) World Commission on Environment and Development

(c) UN Conference on Human Environment held in Stockholm

(d) World Summit on Sustainable Development in Johannesburg

Code :
1 (c), (a), (d), (b)
2 (b), (c), (d), (a)
3 (c), (b), (a), (d)
4 (d), (b), (a), (c)

Answer: (c), (b), (a), (d)
Advertisements
3 Which of the following are Market liberalization policies as part of Structural Adjustment Programmes ?

(a) Sectoral Measures designed to improve supply conditions.

(b) Privatization of State enterprise.

(c) Regulation of product and factor market.

(d) Institutional Reforms especially of Government and Public Sector reforms.

Code :
1 (a), (c) and (d) only
2 (b), (c) and (d) only
3 (a), (b) and (d) only
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b) and (d) only
4 Which school of thought emphasizes ‘Subjectivity’ and that the need to explore the intricate relationships between language, sexuality and power, and to develop “non-phallo-centric ways” of thinking ?
1 Post-modern Feminism
2 Radical Feminism
3 Socialist Feminism
4 Liberal Feminism

Answer: Post-modern Feminism
5 Which of the following settings are appropriate to use focus group discussion ?

(a) When gathering data is not sufficient and getting closer to people is required.

(b) When quantitative data is not sufficient to draw conclusions and arrive at findings.

(c) When the requirement is more statistical data to be used to understand the problem in hand.

(d) When there is a gap between providers of the service and beneficiaries of the service.

Code :
1 (a) and (b) only
2 (a), (b) and (c) only
3 (b) and (c) only
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
6 Which of the following are the programmatic components provided to the States under National Health Mission ?

(a) Strengthening Health system through infra-structure, human resources and drugs.

(b) Reproductive, Maternal, Newborn and Child and Adolescent Health Services.

(c) Financial assistance to support salary of ANMS and LHVs.

(d) Special focus on elimination of HIV/AIDS.

Code :
1 (a), (b) and (c) only
2 (a) and (b) only
3 (a) and (c) only
4 (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (c) only
7 Which of the following Gender sensitive indicator is not a quantitative indicator ?
1 Number of women and men in key decision-making positions, by socio-economic groupings
2 Level of income generated from agricultural activities for both male and female
3 Average-household expenditure of female/male headed households on education/ health
4 Level of satisfaction by women and men with degree of participation in project implementation

Answer: Level of satisfaction by women and men with degree of participation in project implementation
8 In which case in 2016 has the Supreme Court of India held that persistent effort of the wife to constrain her husband to be separated from the family constitutes an act of ‘cruelty’ to grant divorce ?
1 Vikram Singh vs Union of India
2 Shreya Singhal vs Union of India
3 Narendra vs K. Meena
4 Shreya Vidyarthi vs Ashok Vidyarthi

Answer: Narendra vs K. Meena
9 Which of the following is India’s first Woman Photo-Journalist ?
1 Shobhana Bhartia
2 Homai Vyarawalla
3 Arundhati Roy
4 Leela Menon

Answer: Homai Vyarawalla
10 Arrange the following Government of India Schemes in order in which they were initiated :

(a) Sukanya Samridhi Yojna

(b) National Rural Livelihood Mission

(c) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojna

(d) National Urban Livelihood Mission

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (c), (d), (b), (a)
3 (c), (b), (d), (a)
4 (b), (c), (d), (a)

Answer: (c), (b), (d), (a)
11 Which of the following are government of India’s Schemes and Programmes for skill training, incentives and cencession for women entrepreneurs ?

(a) Pradhan Mantri Rozgar Yojna

(b) MSE Cluster Development Programme

(c) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna

(d) Credit Guarantee Fund Scheme for Micro and Small Entreprises

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (d)
3 (b) and (d)
4 (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)
12 Which of the following group of States in India have Child Sex Ratio below 900 as per 2011 census ?
1 Gujarat, Rajasthan, Maharashtra
2 Gujarat, Haryana, Odisha
3 Haryana, Odisha, Punjab
4 Haryana, Punjab, Himachal Pradesh

Answer: Gujarat, Rajasthan, Maharashtra
13 Margrit Eichler has made an arbitrary categorization of sexism as a problem in social researches. Which of the following are the sexist concepts covered under primary types as described by her ?

(a) Androcentricity

(b) Overgeneralization

(c) Gender Insensitivity

(d) Double Standards

Code :
1 (a) and (c) only
2 (a), (c) and (d) only
3 (a), (b), (c), (d)
4 (a), (b) and (c) only

Answer: (a), (b), (c), (d)
14 What are the situations where mailed questionaire is useful tool for data collection ?

(a) When the respondents are spread over a large geographical area and difficult to reach there.

(b) When the respondents are a select group but not well educated.

(c) When not much depth of information is aimed at and the subject is not complex.

(d) When the type of information needed is very complex.

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (c) and (d) only
3 (a) and (c) only
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (a) and (c) only
15 Which is correct about Interview guide method ?

(a) It is a person who guides how to conduct interview.

(b) It contains the tentative questions related to the central research problem.

(c) It makes use of largely only structured questions.

(d) It requires a higher level of interviewing quality of research.

Code :
1 (b) and (d) only
2 (a), (b), (c), (d)
3 (a), (c) and (d) only
4 (b), (c) and (d) only

Answer: (b) and (d) only

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries