Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 5

Questions
1 Which of the following conditions need to be fulfilled for the Prenatal Diagnostic Techniques to be used under the PC PNDT (Prohibition of Sex Selection) Act, 1994 ?

(a) Age of the pregnant woman has to be less than thirty five years

(b) The pregnant woman has undergone two or more abortions

(c) The pregnant woman has been exposed to potentially teratogenic agents such as drugs, radiation, etc.

(d) The pregnant woman or her spouse has a family history of mental health or physical deformities

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (d) only
3 (a), (c) and (d) only
4 (b), (c) and (d) only

Answer: (b), (c) and (d) only
2 Which of the following Institution implements Stand-Up India Scheme ?
1 National Small Industries Corporation
2 Small Industries Development Bank of India
3 National Bank for Agriculture and Rural Development
4 National Skill Development Corporation

Answer: Small Industries Development Bank of India
3

Assertion (A) : The Caste System is a pattern of graded inequality of social groups whereby the status of women remain unaffected.

Reason (R) : Caste System is structured on hierarchical division of society which has been legitimized through religious sanctions and ideology.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct
2 (A) is correct but (R) is wrong
3 (A) is wrong but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A) is wrong but (R) is correct
4 Which of the following purposes are correct with regard to ‘Nirbhaya Fund’ ?

(a) to enhance the safety and security for women in the country

(b) to create eight safe cities for women safety in public spaces and quick response system to create deterrence against crime

(c) to establish ‘She Teams’ of women for surveillance and ‘one stop crisis centres’ for quick response to women in distress and risk

(d) to protect children from physical violence abuse and physical exploitation

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (c) and (d) only
4 (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (c) only
5 Which of the following perspective explains that gender inequalities exists because people act towards each other on the basis of meaning they have for each other, and that these meanings are derived from social interaction ?
1 The Feminist Perspective
2 The Conflict Perspective
3 The Functionalist Perspective
4 The Interactionalist Perspective

Answer: The Interactionalist Perspective
6

Assertion (A) : NGOs have the potential of being more effective agents of development than Governmental agencies, at least when working with or attempting to reach the poor.

Reason (R) : NGOs are independent and can afford to take risks in areas which Governments and Inter-Governmental organizations consider too politically sensitive.

Code :
1 (A) is correct but (R) is wrong and is not the correct explanation for (A)
2 Both (A) and (R) are wrong
3 (A) is wrong but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A)

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
7 In which of the following Five Year Plans, for the first time in the history of planned development in India, the empowerment of women was adopted as one of the objectives ?
1 9TH Five Year Plan
2 10TH Five Year Plan
3 8TH Five Year Plan
4 7TH Five Year Plan

Answer: 9TH Five Year Plan
8 Which of the following schemes provides financial assistance upto ` 10 lakhs to women entrepreneurs for setting up of the new industrial venture in Small Scale Sector ?
1 Anna Purna Women Entrepreneur Loan Scheme
2 Stree Shakti Package Women Entrepreneur Loan Scheme
3 Mahila Udyam Nidhi
4 Cent Kalyani Women Entrepreneur Loan Schemes

Answer: Mahila Udyam Nidhi
9 Which of the following contributes to masculanisation of sex ratio in India ?

(a) Sex Selective Abortion

(b) Morbidity

(c) DEMARU

(d) BIMARU

Code :
1 (a), (b), (c) and (d)
2 (b), (c) and (d)
3 (a), (c) and (d)
4 (a) and (d) only

Answer: (a), (c) and (d)
10 Which of the following is correct about ‘Multistage Sampling’ ?
1 Sample is selected at various stages and each sample is adequately studied before another sample is drawn for it
2 Sample is selected in various stages but only the last sample of subject is studied
3 Sample is selected from population which is divided into small units or sub-units
4 Sample is selected from population which is divided into two or more mutually exclusive segments based on some categories of variables

Answer: Sample is selected in various stages but only the last sample of subject is studied
11 What is the significance of hypothesis ?

(a) It leads to reliability and validity

(b) It helps collecting useful facts

(c) It sets the direction of research

(d) It contributes to formation of theories

Code :
1 (b), (c) and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a), (b) and (c) only
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (b), (c) and (d) only
12 Which of the following agency has been established as a result of the new chapter on Adoption included in the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act of 2015 ?
1 Central Adoption Agency
2 Central Adoption Resource Authority
3 Integrated Child Protection and Adoption Agency
4 Adoption and Protection Resource Authority

Answer: Central Adoption Resource Authority
13 Who claims that “women’s oppression originated in the introduction of private property, an institution that obliterated whatever equality the human community had previously enjoyed” ?
1 Friedrich Engels
2 Karl Marx
3 J.S. Mill
4 Rosemarie Tong

Answer: Friedrich Engels
14 Which of the following organisations are associated with HRD Ministry ?

(a) INDEST

(b) National Book Trust

(c) National Bal Bhavan

(d) CBSE

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b) and (c) only
3 (a) and (b) only
4 (c) and (d) only

Answer: (a), (b), (c), (d)
15 Arrange the following levels of equality in ascending order, stated in the Women’s Empowerment Framework of Sara Longwe.
1 Welfare, Access, Conscientisation, Control
2 Access, Welfare, Conscientisation, Control
3 Conscientisation, Access, Welfare, Control
4 Welfare, Conscientisation, Access, Control

Answer: Welfare, Access, Conscientisation, Control

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries