Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 7

Questions
1 Which Chairperson of UGC gave a fresh perspective to Women’s studies by widening the agenda of the programme strengthening the role of its participants and giving greater academic credibility to the programme ?
1 Madhuri Shah
2 Armaity Desai
3 Yash Pal
4 Virander Singh Chauhan

Answer: Armaity Desai
2 Which of the following feminist thinkers believed that “Female subordination is rooted in a set of customary and legal constraints that block women’s entrance and success in the public world” ?
1 Marxist feminist
2 Cultural feminist
3 Liberal feminist
4 Radical feminist

Answer: Liberal feminist
Advertisements
3 Which of the following is incorrect about culture of any Society ?
1 It is unique
2 It is dynamic
3 It is static
4 It is structured

Answer: It is static
4 Who is of the view that women be freed from domesticity and that the most pressing need was to make women see that they could make a mark outside the four walls of their homes ?
1 John Stuart Mill
2 Alison M. Jaggar
3 Shulamith Firestone
4 Betty Friedan

Answer: Betty Friedan
5 Which of the following Five Year Plan highlighted the need for ‘empowering women’ ?
1 6TH Five Year Plan
2 9TH Five Year Plan
3 10TH Five Year Plan
4 11TH Five Year Plan

Answer: 9TH Five Year Plan
6 Which of the following are correct about Sustainable Development Goals (SDGs) ?

(a) SDGs are a set of 17 goals comprising 169 targets

(b) Main aim is reducing poverty and improving Environmental Sustainability

(c) Conceived at Rio + 20 Conference

(d) SDGs came into effect from January 2016

Code :
1 (a), (b) and (d) only
2 (a), (b), (c) and (d)
3 (a), (b), (c) only (4)
4 (a) and (d) only

Answer: (a), (b), (c) and (d)
7 Under which of the following Acts NGOs can be Registered for establishment ?

(a) The Indian Trust Act

(b) Registration of Companies Act

(c) Foreign Contribution (Regulation) Act

(d) Societies Registration Act

Code :
1 (d) only
2 (b) and (d) only
3 (a), (b), (c) and (d)
4 (a), (b) and (d) only

Answer: (a), (b) and (d) only
8 Which of the following pair of women players and the games is not correctly matched ?
1 Mithali Raj - Cricket
2 Dipika Pallikal - Squash
3 Deepika Kumari - Archery
4 Geeta Phogat - Weight lifter

Answer: Geeta Phogat - Weight lifter
9 Which of the following are correct about the girl child Protection Scheme “Sukanya Samriddhi Yojana” ?

(a) Money can be deposited only by the parents of the girl child.

(b) Interest Rates are calculated on the 10TH day of every month.

(c) The maximum limit for deposits in the account is ` 1,50,000 per year.

(d) Account will earn interest even after it has matured.

Code :
1 (a), (b), (c) and (d) are correct
2 (a), (b) and (c) only correct
3 (b) and (c) only correct
4 (a) and (b) only correct

Answer: (b) and (c) only correct
10 Which of the following group of States have female literacy above 80% as per 2011 census ?
1 Kerala, Mizoram, Goa
2 Kerala, Goa, Maharashtra
3 Kerala, Mizoram, Tamil Nadu
4 Kerala, Tripura, Maharashtra

Answer: Kerala, Mizoram, Goa
11 Who has Developed ‘Harvard Analytical Framework’ to analyse Gender data ?
1 Catherine Overholt
2 Naila Kabeer
3 Carroline Mosser
4 Rani Parker

Answer: Catherine Overholt
12 After whose name was the Women’s Division of the Indian National Army named ?
1 Chand Bibi
2 Rani Jhansi
3 Sultana Rajia
4 Ahalyabai

Answer: Rani Jhansi
13

Assertion (A) : The women’s movement that emerged in the 1960’s had a strong impact on college and university to start women’s studies as an academic discipline.

Reason (R) : Feminist academicians in universities and colleges initially directed attention of authorities to formulate curriculum which otherwise ignored women’s contribution to knowledge.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct.
2 Both (A) and (R) are wrong.
3 (A) is correct (R) is wrong.
4 (A) is wrong (R) is correct.

Answer: Both (A) and (R) are correct.
14 What is incorrect about pilot study ?
1 It is conducted when the survey or research study is small.
2 It facilitates the framing of a workable schedule.
3 It may help to determine whether the schedule should be structured or open ended.
4 It helps to save time and money.

Answer: It is conducted when the survey or research study is small.
15 Which of the following Institute is a charitable company registered under section 25 of the Indian Companies Act of 1956 ?
1 National Institute for Public Co-operation and Child Development
2 Central Adoption Resource Authority
3 Central Social Welfare Board
4 National Commission for Women

Answer: Central Social Welfare Board

View All Women Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries