Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 What would do to highlight a word? You position the cursor next to the word, and then __________.
A Drag mouse while holding button down
B Click mouse once
C Roll mouse around
D Roll and then click mouse

Answer: Drag mouse while holding button down
2 Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
A Character, File, Record, Field, Database, File
B Character, Record, Field, Database, File
C Character, Field, Record, File, Database
D Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database

Answer: Character, Field, Record, File, Database
3 The analytical engine developed during first generation of computers used __________ as a memory unit
A RAM
B Floppies
C Cards
D Counter wheels

Answer: Counter wheels
4 Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is __________.
A A random-access medium
B A sequential-access medium
C A read-only medium
D An expensive storage medium

Answer: A sequential-access medium
5 What is the main advantage of magnetic core memory over semiconductor RAM memory?
A More compact and smaller
B More economical
C A bit does not have to write after reading
D Non-volatile

Answer: Non-volatile
6 Virtual memory is_______.
A Memory on the hard disk that the CPU uses an extended RAM
B In RAM
C Only necessary if you do not have any RAM in your computer
D A backup device for floppy disk

Answer: Memory on the hard disk that the CPU uses an extended RAM
7 The word “Computer” comes from the word “compute”, which means ______.
A To assume
B To input
C To combine
D To calculate

Answer: To calculate
8 The first electro-mechanical computer MARK-1 invented was by ______.
A Charles Pascal
B John W Mauchly
C Howard Aiken
D Clifford Berry

Answer: Howard Aiken
9 Which of the following is not a hardware component?
A Mouse
B Bootstrap Loader
C Joy Stick
D E-mail

Answer: Bootstrap Loader
10 How can we perform tasks on computer without using the Windows graphical interface?
A By using command prompt window
B By using Office 2016
C By using control panel
D By connecting through internete

Answer: By using command prompt window
11 What does JPEG stands for?
A Joint Practice Encoding Group
B JDK Practice Encoding Generation
C Java Platform Enabled Group
D Joint Photographic Expert Group

Answer: Joint Photographic Expert Group
12 What is a technique used to gain unauthorized access to computers, whereby the intruder sends messages to a computer with an address indicating that the message is coming from a trusted host?
A Identity Theft
B Forging
C IP Spoofing
D Pharming

Answer: IP Spoofing
13 Binary Number system is also called _______
A Base-2 number system
B Base-1 number system
C Base-3 number system
D Base-8 number system

Answer: Base-2 number system
14 Which among the following is not a type of computer mouse?
A Optical Mouse
B RedTrack Mouse
C BlueTrack Mouse
D Mechanical Mouse

Answer: RedTrack Mouse
15 By which of the following action you cannot close a Word document?
A Choosing File menu then Exit submenu
B Press Alt+F4
C Click X button on title bar
D From File menu choose Close submenu

Answer: From File menu choose Close submenu
16 A single user computer system which is similar to personal computer but have more powerful microprocessor
A Mainframe
B Workstation
C Microcomputer
D Server

Answer: Workstation
17 Functions of control unit are
A It is responsible for controlling the transfer of data and instructions among other units of a computer
B It manages and coordinates all the units of the computer
C It obtains the instructions from the memory, interprets them, and directs the operation of the computer
D All of the above

Answer: All of the above
18 Which among the following is the fastest Supercomputer?
A PARAM Yuva
B VIKRAM 100
C SAGA
D PARAM Yuva-II

Answer: PARAM Yuva-II
19 A proxy server is used as the computer?
A With external access
B Acting as a backup
C Performing file handling
D Access user permissions

Answer: Access user permissions
20 ._______is a scripting language, running on the server, which can be used to create web pages written in HTML.
A PHP (Hypertext Pre-Processor)
B Javascript
C Android
D Adobe

Answer: PHP (Hypertext Pre-Processor)

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test