Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 UDP and TCP are categorized under the ___layer of the OSI model.
A Data link
B Application
C Network
D Transport

Answer: Transport
2 A watermark is a picture that shows up faintly behind the text on a word document page. Where is this option available in MS-WORD?
A Page Layout
B References
C Mailings
D Home

Answer: Page Layout
3 Which of the following is a format in which a server will respond when received for a transmission of information request containing header and footer to tell computer what’s in the file?
A Frame
B Packet
C Fragment
D Block

Answer: Packet
4 What do you understand by the term 'access time'?
A Latency Time
B Seek time + Latency time
C Seek time* Latency time
D Seek time

Answer: Seek time + Latency time
5 The____ term of a computer controls the real time clock to maintain date and time
A BIOS
B SCSI
C IDE
D CMOS chip

Answer: CMOS chip
6 Which term is used to compare processing speeds of various systems?
A EFTS
B MPG
C MIPS
D CPS

Answer: MIPS
7 What is the full form of DMA?
A Distinct Memory Access
B Direct Memory Access
C Direct module access
D Direct Memory Allocation

Answer: Direct Memory Access
8 A program embedded in a semiconductor chip during manufacture is called_____.
A Humanware
B Firmware
C Liveware
D Hardware

Answer: Firmware
9 A ______ is a component of a motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer
A Heat sink
B North bridge
C CPU socket
D CMOS Battery

Answer: Heat sink
10 Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions of feelings clearly?
A Acronyms
B Abbreviations
C Rich text
D Emotions or smileys

Answer: Emotions or smileys
11 Keyboard is used:
A For inputting text and numbers and sends commands to the computer
B To create new keys to use with your computer
C To open the computer
D To create pictures and images and send them to your computere

Answer: For inputting text and numbers and sends commands to the computer
12 Which among the following organisation developed a SAGA-220 super computer in 2011?
A ISRO
B NASA
C C-DAC
D BARC

Answer: ISRO
13 Each time you turn on your computer, it will check on the control file
A Cammand.com, io.sys, msdos.sys
B Command.com. io.sys
C Command.com, date.com, dir.com
D Chkdsk.exe

Answer: Cammand.com, io.sys, msdos.sys
14 What is the maximum zoom percentage in Microsoft PowerPoint?
A 100%
B 200%
C 400%
D 500%

Answer: 400%
15 EPROM is generally erased by using ______.
A Ultraviolet rays
B Infrared rays
C 12V electrical pulse
D 24V electrical pulse

Answer: Ultraviolet rays
16 To allow someone else schedule your meetings and appointments, ______ feature of Outlook is used
A Monthly calendar
B Event manager
C Appointments
D Delegate Access

Answer: Delegate Access
17 A router is a networking device that forwards data packets and is connected to two or more data lines from different networks. Which among the following was the earliest device which had almost the same functionality as that of a router?
A Interface Delay Device
B Interface Traffic Manager
C Interface Routing Processor
D Interface Message Processor

Answer: Interface Message Processor
18 A vacuum tube (also called a VT, electron tube or, in the UK, a valve ) is a device sometimes used to amplify electronic signals. Vacuum Tubes were used in which generation of Computers?
A 1st Generation
B 2nd Generation
C 3rd Generation
D 4th Generation

Answer: 1st Generation
19 In Computer programming API is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is an application programming interface for the programming language Java, which defines how a client may access a database?
A J2EE
B JDK
C JAVA SE
D JDBC

Answer: JDK
20 Which of the following error occurs when software tries to access protected memory?
A Segmentation Fault
B Displaytime Error
C IO Error
D Runtime Error

Answer: Segmentation Fault

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test