Indian Culture Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Culture Solved MCQs Set 2

Questions
1 Which one of the following towns of sangam age was famous for its pearls and thin muslins ?
1 Arikamedu
2 Puhar
3 Uraiyur
4 Muziris

Answer:Uraiyur
2 Who wrote Maduraikanchi ?
1 Avur Mulangilar
2 Nattattanar
3 Kalladanar
4 Mangudi Marudanar

Answer:Mangudi Marudanar
3 A list of 36 types of artisans living at Rajagriha is referred to in which of the following Buddhist works ?
1 Divyavadana
2 Mahavastu
3 Milinda Panho
4 Avadana Satak

Answer: Mahavastu
4 Where did the Romans, trading with Sangam Kingdoms, construct a temple of Augustus ?
1 Arikamedu
2 Korkai
3 Puhar
4 Cranganore

Answer:Puhar
5 Who among the following are known to have performed horse sacrifice ?

(a) Chalukya Pulakesin

(b)Kadamba Mayura Sarma

(c) Vakataka Pravarasena

(d)Vishnukundin Madhavavarman

1 (c) only
2 (b) and (c)
3 (a) and (b)
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)
6 Which Chalukyan ruler is said to have sent an embassy in 625 A.D. to the Persian King, Khusrau II, and also received one from the latter as depicted in one of the famous Ajanta cave paintings ?
1 Vinayaditya
2 Pulakesin I
3 Pulakesin II
4 Vikramaditya I

Answer: Pulakesin II
7 The geographical name Bharatavarsha (Bharadhavasa) though in a limited sense occurs for the first time in an inscription of :
1 Ashoka
2 Kharavela
3 Gautamiputra Satakarni
4 Rudradaman

Answer:Kharavela
8 Which of the following mountains is not included in the Puranic list of Kula-Parvatas ?
1 Himalaya
2 Vindhya
3 Mahandra
4 Malaya

Answer: Himalaya
9 What is the correct sequence of the performance of following Sanskaras ?
1 Annaprasana, Chudakarma, Pumsavana, Simantonnayana
2 Chudakarma, Annaprasana, Pumsavana, Simantonnayana
3 Pumsavana, Simantonnayana, Annaprasana, Chudakarma
4 Simantonnayana, Pumsavana, Chudakarma, Annaprasana

AnswerPumsavana, Simantonnayana, Annaprasana, Chudakarma
10 Which of the following is not a constituent of a state as conceived by ancient political thinkers ?
1 Army
2 Forts
3 Ratnins
4 Treasury

Answer: Ratnins
11 Which of the following was used for measuring land ?
1 Adhaka
2 Dharaka
3 Karsha
4 Nivartana

Answer: Nivartana
12 Who among the following was to be awarded highest punishment for theft in the scheme of Manu ?
1 Brahmana
2 Kshatriya
3 Vaisya
4 Sudra

Answer:Brahmana
13 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :

Assertion (A) : A gold-plated bronze image of Lokesvara was found from Kurkihar.

Reason (R) : Kurkihar was a prolific centre of metal casting

In the context of above two statements which one of the following is correct ?
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer(A) is false, but (R) is true
14 The Parinirvana image (20 feet long) of Gautama Buddha found at Kusinagar was fashioned by an artist from Mathura named :
1 Chapada
2 Dinna
3 Haribala
4 Vasula

Answer: Dinna
15 The Chalukyan Navabrahma group of temples are found at :
1 Aihole
2 Alampur
3 Badami
4 Rupalasangam

Answer: Rupalasangam

View All Indian Culture Practice Test Sets