Advertisement

CBSE Class 9 Geography Quiz | CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Which one of the following is the most significant feature of the Indian population?
A Improvement in health conditions
B Improvement in the literacy level
C Declining birth rate
D None of these

Answer: Declining birth rate
2 What was the population density of India according to 2001?
A 324 person/km2
B 24 person/km2
C 124 person/km2
D None of these

Answer: 324 person/km2
Advertisement
3 As per 2001 census, which of the following states has the least density of population?
A Arunachal Pradesh
B Uttar Pradesh
C Asswam
D None of these

Answer: Arunachal Pradesh
4 What year is considered a great demographic divide in India?
A 1921
B 1751
C 1911
D 1931

Answer: 1921
5 The country that has a higher population density than India is:
A Bangladesh
B Britain
C China
D None of these

Answer: Bangladesh
6 When did the National Population Policy come into effect?
A 2000
B 2001
C 1947
D 1952

Answer: 2000
7 Name the state having the highest percentage of literacy level:
A Punjab
B Maharashtra
C Kerala
D None of these

Answer: Kerala
8 Which is the most populous country of the world?
A China
B Russia
C India
D United States

Answer: China
9 Which is the most populous state of India?
A Uttar Pradesh
B West Bengal
C Maharashtra
D Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh
10 In India the percentage of population engaged in primary activities is:
A 64%
B 70%
C 50%
D None

Answer: 64%
11 What is the rank of India among the population of different countries of the world?
A Fourth
B First
C Second
D Third

Answer: Second
12 Which one of the following type of forests is found in the Ganga-Bramaputra Delta?
A Mangrove forests.
B Tropical Rain forests.
C Thorny forests.
D Montane forests.

Answer: Mangrove forests.
13 How many types of plant species are found in India?
A About 20,000
B About 47,000
C About 45,000
D About 40,000

Answer: About 47,000
14 Which of the following trees is used for treating blood pressure?
A Sarpagandha
B Neem
C Jamun
D Arjun

Answer: Sarpagandha
15 How many biosphere reserves do we have in India?
A 20
B 14
C 16
D 18

Answer: 14
16 Silver Fir is found in the following type of vegetation zone:
A Montane forests
B Deciduous forests
C Mangrove forests
D Thorn forests

Answer: Montane forests
17 Which is the natural habitat of the Indian lion?
A Decidious forest in Madhya Pradesh
B Sundarban delta in Bengal
C Gir forest in Gujarat
D None of these

Answer: Gir forest in Gujarat
18 In which year Wildlife Protection Act, was implemented in India?
A 1972
B 1975
C 1971
D None of the above

Answer: 1972
19 Cinchona, rubber, mahogany, ebony are important trees of
A Tropical rainforests
B Montane forests
C Mangrove forests
D Tropical deciduous trees

Answer: Tropical rainforests
20 Which position India occupies at world level in plant diversity?
A tenth
B fiftieth
C first
D twelfth

Answer: tenth
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL