Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 22

Questions
1 Find out the combination of correct statements.

(a) In India, the family planning programme has played a major role in reducing fertility.

(b) Study of differential fertility helps in indentifying the lagging groups.

(c) Adolescent fertility is declining in both developed and developing countries.

(d) In china fertility has constantly declined since 1950.

Codes :
1 (a) only
2 (b) and (c)
3 (a), (b) and (c)
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (b) and (c)
2 Which one of the following expressions, explains the low sex ratio (F/M) of child population in the age group 0-6 ?.
1 Higher mortality of female children in the age 0-6 years
2 Lower coverage of female children in the census
3 Sex selective abortion where female foetus is aborted
4 All the three factors listed above

Answer: All the three factors listed above
3 According to the SRS Bulletin 2014, which expression describes correct level, high to low, of crude death rate among the following states.

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Bihar

Codes :
1 Bihar, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala
2 Bihar, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu
3 Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Bihar
4 Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Bihar

Answer: Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Bihar
4

Assertion (A) : Total Marital Fertility Rate (TMFR) is a more refined indicator of fertility than Total Fertility Rate (TFR).

Reason (R) : TMFR takes into consideration marital status of women in different Reproductive age groups.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
5 Which among the following is considered to develop Gender-related Development Index (GDI) ?

(A) Gender gap in health.

(B) Gender gap in knowledge.

(C) Gender gap in mobility.

(D) Gender gap in living standard.

Codes :
1 Only (A), (B) and (C)
2 Only (B), (C) and (D)
3 Only (A), (B) and (D)
4 Only (A), (C) and (D)

Answer: Only (A), (B) and (D)
6 According to the 2011 census, which one of the following expression arranges most populous states in India, from high to low.
1 U.P., Bihar, Maharashtra, West Bengal
2 U.P.. Maharashtra, Bihar, West Bengal
3 U.P., Maharashtra, West Bengal, Bihar
4 U.P., Maharashtra, Bihar, Karnataka

Answer: U.P.. Maharashtra, Bihar, West Bengal
7 Who among the following has focussed on Intervening opportunities between place of origin and place of destination ?
1 Stouffer’s Model of Migration
2 Todaro’s Model of Migration
3 Ravenstein’s law of Migration
4 Lee theory of Migration

Answer: Stouffer’s Model of Migration
8 Which of the following combination of data are required to compute Net Reproduction Rate ?

(a) Age specific birth rates

(b) Percent female births

(c) Female population by age

(d) Probability of survival of girls from birth to reproductive age

Codes :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b), (d)
3 (b), (c), (d)
4 (a), (c), (d)

Answer: (a), (b), (d)
9 Which among the following theory states that benefits of fast economic growth will seep through the high-income groups to all lower income sections of society ?
1 Malthus theory
2 Demographic transition theory
3 Trickle down theory
4 Health transition theory

Answer: Trickle down theory
10 Which of the following decades showed decline in the rate of population growth, first time, in India ?
1 1961 – 1971
2 1971 – 1981
3 1981 – 1991
4 1991 – 2001

Answer: 1981 – 1991
11 Which one of the following is the top-most (Rank – I) cause of deaths in the EAG states and Assam, according to SRS cause of deaths in Indian Report 2010-2013;
1 Respiratory diseases
2 Tuberculosis diseases
3 Cardiovascular diseases
4 Digestive diseases

Answer: Cardiovascular diseases
12 Which one of the following is not a included in the construction of ‘Human Development Index (HDI)’ ?
1 Adult literacy
2 Expectation of life at birth
3 Per capita income
4 Adult sex ratio

Answer: Adult sex ratio
13 Which among the following is not a measure of population Ageing ?
1 ageing of elderly population
2 ageing index
3 child-age dependency ratio
4 median age of the population

Answer: child-age dependency ratio
14 Which among the following does not include in the Everett Lee’s conceptual frame work for migration analysis ?

(i) Factors associated with the area of origin.

(ii) Factors associated with the area of destination.

(iii) Intervening obstacles.

(iv) Personal factors.

Codes :
1 (i)
2 (i), (ii)
3 (i), (ii), (iii)
4 (i), (ii), (iii) & (iv)

Answer: (i), (ii), (iii) & (iv)
15 A country currently has a population of 100 million and an annual growth rate of 3.5 percent. If growth rate remains constant, how many years it takes to double is population ?
1 15 years
2 20 years
3 25 years
4 30 years

Answer: 20 years

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL