Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 30

Questions
1 Which among the following measure used by ‘Rele’ for calculating fertility from age distribution of population ?
1 Reverse Survival Method
2 Parity Ratio Methods of Fertility
3 Child Woman Ratio
4 P/F Ratio

Answer: Parity Ratio Methods of Fertility
2 Since when Indian census has departed from income approach while defining worker ?
1 1951
2 1961
3 1971
4 1981

Answer: 1951
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which one of the following is the most appropriate measure to compare fertility across different states in India ?
1 Crude Birth Rate
2 Totle Fertility Rate
3 Age - specific Fertility Rate
4 None of the above

Answer: Crude Birth Rate
4 Who among the following proposed economic utilities of children is the field of fertility ?
1 Liebenstein
2 A. Dumont
3 Kingsley Davis
4 Glass

Answer: Liebenstein
5 The 2011 Census was carried out in how many of the districts given below ?
1 610
2 620
3 630
4 640

Answer: 630
6 The crude birth rate of India according to the sample Registration System Bulletin of September 2013 is close to which among the following figures ?
1 19 (per 1000 population)
2 21 (per 1000 population)
3 23 (per 1000 Population)
4 25 (per 1000 population)

Answer: 25 (per 1000 population)
7 Who among the following developed the concept of ‘dual recording system’ ?
1 A.J. Coale
2 John Hajnal
3 Chandrashekar and Deming
4 Samuel H. Preston

Answer: Chandrashekar and Deming
8 Arrange the following states in ascending order (Low to high) in the level of Input Mortality rate according to SRS Bulletin, September 2013 [Estimated Infant Mortality Rate 2012]

(a) Madhya Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Tamil Nadu

(d) Maharashtra

Codes :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (c), (d), (b), (a)
3 (d), (c), (b), (a)
4 (b), (c), (d), (a)

Answer: (d), (c), (b), (a)
9 While defining urban areas according to census 2011, which of the following is/are true ?

(a) Population size of the settlement should be at least 5000

(b) Populatoin density should be 400 per square km

(c) 75% of male main workers in non - agriculture

(d) 75% of all male workers in non - agriculture

Codes :
1 Only (a) is true
2 Only (a) and (b) are true
3 Only (a), (b) and (c) are true
4 Only (a), (b) and (d) are true

Answer: Only (a) is true
10 Under which of the following given conditions, median may be better measure of central tendency than mean ?
1 When distribution of data is skewed
2 When extreme values are present in data
3 When data are open ended
4 All of the above

Answer: When extreme values are present in data
11 The emigration of highly-skilled people from the developing countries is known from which of the given options ?
1 the brain drain
2 human capital deterioration
3 productivity decline
4 labour degradation

Answer: productivity decline
12 Who among the following proposed threshold hypothesis is the field of fertility ?
1 Easterlin
2 United Nations
3 Liebenstein
4 G. Becker

Answer: United Nations
13

Assertion (A) : In India child sex ratio (0-6 age group) is unfavourable to females.

Reason (R) :Traditional value for son preference is prevailing in the India particularly in the rural population of the country.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true and (R) is false
4 (A) is false and (R) is true

Answer: (A) is false and (R) is true
14 What is the most possible explanation for higher proportion of marginal workers among females than males in India ?
1 Women are less committed
2 Women prefer flexibility in work condition
3 Women cannot quality any work which is available throughout the year
4 Women are less qualified to take up main work

Answer: Women cannot quality any work which is available throughout the year
15 What proportion of the households in India practice open defecation as per the 2011 census ?
1 About half
2 About one third
3 About two third
4 About one fifth

Answer: About half

View All Population Studies Practice Test Sets

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series