Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 43

Questions
1 According to the SRS Bulletin September-2014, the crude birth rate of India is, (per thousand population)
1 17.4
2 19.4
3 21.4
4 23.4

Answer: 21.4
2 From which Census year onwards, India introduced the concept of urban agglomeration ?
1 1971
2 1981
3 1991
4 2001

Answer: 1971
3 Which among the following is not an economic determinant of development ?
1 Human Resources
2 Capital Resources
3 Technological Progress
4 Attitude of people and value system in society

Answer: Attitude of people and value system in society
4 Which amongst the following services to senior citizen’s are not covered under the ‘National Programme for the Health Care of Elderly’ (NPHCE) ?
1 Management of illness among elderly.
2 Health Manpower Development for Geriatric Services.
3 Social and Economic support to elderly population.
4 Medical rehabilitation and therapeutic intervention.

Answer: Social and Economic support to elderly population.
5 The model devised by Kingsley Davis and Judith Blake classifies the “intermediate variables through which social factors of all stages of child bearing, which among the following does not include under factors affecting exposure to intercourse (intercourse variable) ?
1 Age of entry into sexual union.
2 Permanent celibacy, proportion of women never having sexual union.
3 Part of the reproductive period spent after or between unions.
4 Use or no-use of contraception.

Answer: Use or no-use of contraception.
6 Gender stereotyping in work refers to which of the following ?

a.Man can work better than women.

b.Medical test can determine the work to be done by men and women.

c.Culture determines the type of work.

Codes :
1 Only a is true
2 Only a and b are true
3 Only a and c are true
4 Only b is true

Answer: Only a and c are true
7 Violence against women is more in the society where

a.women are socialised to accept violence

b.women tolerate violence

c.women do not accept subjugation

d.women rationalise violence

1 Only a, b and c are true.
2 Only b, c and d are true.
3 Only a, b and d are true.
4 Only a, c and d are true.

Answer: Only a, b and d are true.
8

Assertion (A) : According to some studies, girls who remain longer in schools have higher age at marriage and delayed pregnancy.

Reason (R) : Education reduces likelihood of child marriage and delays the age at marriage.

1 (A) is true, (R) is true and (R) is explanation of (A).
2 (A) is true, (R) is true and (R) is not explanation of (A).
3 (A) is true, (R) is false.
4 (A) is false, (R) is true.

Answer: (A) is true, (R) is true and (R) is explanation of (A).
9 According to Census of India 2011, marginal workers are categorised as follows :
1 Involved in 3 months and 6 months of work duration.
2 Involved in for each month duration of work.
3 Involved in only upto 6 months duration of work.
4 Involved in every two months duration of work.

Answer: Involved in 3 months and 6 months of work duration.
10 The concept of urbanisation has spread from :
1 Mesopotamia civilisation
2 Nile valley civilisation
3 Harappan civilisation
4 None of the above

Answer: Mesopotamia civilisation
11 The settlement developed along the riverside or along the railway track tend to develop :
1 Nuclear pattern
2 Linear pattern
3 Dispersed pattern
4 Star shaped pattern

Answer: Linear pattern
12 Which among the following is not considered in case of Central Place (CP) ?
1 CP retails goods and services to surrounding areas.
2 CP will have threshold to provide services.
3 CP will have hierarchy in services.
4 CP will have population of different purchase power.

Answer: CP will have population of different purchase power.
13 A country currently has a population of 50 million and an annual growth rate 2.5 percent. If growth rate remain constant, how many years it will take to double its population ?
1 25 years.
2 28 years.
3 31 years.
4 35 years.

Answer: 28 years.
14 Which among the following indicator is not used for the construction of the Human Development Index ?
1 Expectation of life at birth.
2 Adult literacy rate.
3 G.D.P. per capita (PPP Per capita US $).
4 Percentage of population below poverty line.

Answer: Percentage of population below poverty line.
15 Which among the following indicator is not used for estimation of Human Development Index (HDI) ?
1 Contraceptive prevalence Rate
2 A long and healthy life
3 Access to knowledge
4 A decent standard of living

Answer: Contraceptive prevalence Rate

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL