Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 13

Questions
1 Who argues that ‘classes should be defined as imperatively coordinated associations’ ?
1 M. Weber
2 K. Marx
3 R. Dahrendorf
4 R. Collins

Answer:R. Dahrendorf
2 For R. Dahrendorf a post-capitalist society is characterised by i. Decomposition of capital ii. Differentiation of labour iii. Diamond like class structure iv. Regulations and institutionalization of conflicts Select the correct alternative :
1 (i), (ii), (iii) and (iv)
2 (i), (ii) and (iii)
3 (i), (ii) and (iv)
4 (i), (iii) and (iv)

Answer:(i), (ii), (iii) and (iv)
3 The concept of ‘I’ and ‘Me’ with to development of ‘self’ was used by
1 S. Freud
2 C.H. Cooley
3 H.M. Johnson
4 G.H. Mead

Answer:G.H. Mead
4 Who among the following does not adopt the functional approach to the understanding of social phenomena ?
1 J. Alexander
2 K. Davis
3 R.K. Merton
4 J. Habermas

Answer:J. Habermas
5 The view that authority relations are the main cause of social conflict was held by whom
1 M. Weber
2 K. Marx
3 R. Collins
4 R. Dahrendorf

Answer:R. Dahrendorf
6 Who among the following has classified status in terms of salient status, dominant status and controlling status ?
1 T. Parsons
2 R.K. Merton
3 W.E. Moore
4 H.M. Johnson

Answer: R.K. Merton
7 What is common to magic, religion and science ?
1 Observation and experimentation
2 Equal influence on human beings
3 Orientation towards the unknown
4 Orientation towards the supernatural

Answer:Orientation towards the unknown
8 Who among the following is a proponent of dialectical approach to the study of Indian society ?
1 M.N. Srinivas
2 D.P. Mukherjee
3 A. Beteille
4 Y.B. Damle

Answer:D.P. Mukherjee
9 Which type of research aims to describe a social situation, social event, social system, social structure etc. ?
1 Basic research
2 Descriptive research
3 Empirical research
4 Explanatory research

Answer:Descriptive research
10 A university has 7530 students and a researcher draws 10 percent sample from it amounting to a total of 753. This is called
1 Sample size
2 Sample ratio
3 Sample element
4 Purposive sampling

Answer:Sample ratio
11 Which technique of qualitative data collection is followed by researcher to understand people and their behaviour through direct, focused and non-verbal interaction in their natural setting ?
1 Interview
2 Observation
3 Case study
4 Above all

Answer:Observation
12 According to Karl Marx, which of the following are elements of the forces of production
1 Technology and capital
2 Capital, labour and technology
3 Science and technology
4 Capital, labour, science and technology

Answer:Capital, labour and technology
13 Who among the following used the concept of ‘interaction ritual’ in his theory ?
1 R. Collins
2 L. Coser
3 E. Durkheim
4 H. Blumer

Answer:R. Collins
14 Who among the following argues that the withdrawal of legitimacy from an existing system of inequality is a critical precondition for conflict ?
1 R. Dahrendorf
2 L. Coser
3 R. Collins
4 J. Habermas

Answer:L. Coser
15 Themetic and text analyses are used in
1 Path analysis
2 Data analysis
3 Form analysis
4 Content analysis

Answer:Content analysis

View All Sociology Practice Test Sets