Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Defence and Strategic studies - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Who amongst the following stated that “India’s arrogance and stale thinking is the basic reason for continuous bloodshed and political uncertainity in the state” :
  • (1) Mehbooba Mufti
  • (2) Syed Ali Geelani
  • (3) Farooq Shaikh
  • (4) Yasin Malik

Answer: Option (2)

2. Who amongst the following stated that “remove non - military sciences from the curriculum to prepare them for the wars of the future” :
  • (1) Karl Haushofer
  • (2) Moltke
  • (3) Mahan
  • (4) Mustafa Kemal Ataturk

Answer: Option (2)

3. The Gwadar port in Pakistan has been leased to China for a period of :
  • (1) 45 Years
  • (2) 46 Years
  • (3) 40 Years
  • (4) 50 Years

Answer: Option (3)

4. Who among the following encapsulated “Milieu, resources and collective actions” as the elements of National Power :
  • (1) Raymond Aron
  • (2) Kissinger
  • (3) Ray S Cline
  • (4) Micheal Madelbaum

Answer: Option (1)

5. Who amongst the following strategists stated that “Better to die European than to rot American during the W.W.I” :
  • (1) Hitler
  • (2) Karl Haushofer
  • (3) Ferdinand foch
  • (4) Erich Luddendorff

Answer: Option (2)

6. Who amongst the following encapsulated the concept that “To have the command of Air means to be in a position to fly oneself in the air and refrain the enemy from flying” :
  • (1) William Mitchell
  • (2) G. Douhet
  • (3) Alexender De Seversky
  • (4) Wing Commander Do Little

Answer: Option (2)

7. Which one of the following military theorists has emerged from the experience of the French Revolution and Napoleonic wars :
  • (1) Carl Haushofer
  • (2) A. Jomini
  • (3) H.J. Mackinder
  • (4) A.T. Mohan

Answer: Option (2)

8. Who amongst the following strategic thinkers stated that “what determines victory in aerial warfare is fire power, speed serves only to come to grips with the foe and to flee from him, no more” :
  • (1) Giulio Dohet
  • (2) Alexander de Serversky
  • (3) Billy Michell
  • (4) Warner

Answer: Option (1)

9. The credit for using for the first time, the term ‘Non - alignment’ goes to which one of the following :
  • (1) J.L. Nehru
  • (2) Mahatma Gandhi
  • (3) George Liska
  • (4) Marshal Tito

Answer: Option (3)

10. ‘The formalized study of rational action in interactive and strategic settings where one actor’s welfare is determined in part by the actions of other states’ , is related to which one of the following theories :
  • (1) Just War Theory
  • (2) Game Theory
  • (3) Deterrence Theory
  • (4) Balance of Power Theory

Answer: Option (2)

11. Who among the following argued that “Art of Correct Distribution of troops is the great Art of war. ”
  • (1) Carl Von Clausewitz
  • (2) A. Jomini
  • (3) B. H. Liddell Hart
  • (4) Michael Howard

Answer: Option (1)

12. Who amongst the following stated that “Mans First Contact with the nature arose from the need of getting food, and it often involved fighting.” :
  • (1) Maj Gen D. K. Palit
  • (2) Col Donald Portway
  • (3) Col E D Shinton
  • (4) Capt B.H Liddell Hart

Answer: Option (2)

13. Which one of the following is not categorised as the type of surprise as a principle of war :
  • (1) Strategic Deception
  • (2) Strategic Manoeuvrability
  • (3) Tactical Deception
  • (4) Technological Deception

Answer: Option (2)

14. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : There is no victory in a conventional war of limited nature, unless the objectives are defined at the outbreak of conflict.

Reason (R) : A limited war is fought in a limited geographical area, with limited resources and limited objectives.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) Both (A) and (R) are correct, and (R) is supportive of (A)

Answer: Option (4)

15. Which Russian leader stated that “The transfer of power is always a test of the constitutional system, a test of its strength” :
  • (1) Vladimir Putin
  • (2) Alexie Kosigyn
  • (3) Breznev
  • (4) Boris Yeltsin

Answer: Option (1)

16. Match the following books in List-I with their authors in List-II and use the code given below :

defence november 2017 paper ii q 16

  • (1) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: Option (1)

17. Arrange the following agreements in their ascending chronological order and use the code given below :

    (a) Paris Peace Accord

    (b) Intermediate - Range Nuclear Forces Treaty

    (c) Sea-bed Arms Control Treaty

    (d) Camp David Accord

  • (1) (a) (b) (d) (c)
  • (2) (d) (a) (c) (b)
  • (3) (c) (a) (d) (b)
  • (4) (b) (c) (a) (d)

Answer: Option (3)

18. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The fundamental purpose of Indian nuclear weapons is to deter the use and threat of use of nuclear weapons by any state or entity against India and its forces.

Reason (R) : India will not be the first to initiate a nuclear strike, but will respond with punitive retaliation should deterrence fail.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) Both (A) and (R) are correct, and (R) is supportive of (A)

Answer: Option (4)

19. Identify the correct code for the following Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : ISIS is a festering wound not only in the region of West Asia, but in fact, the entire world.

Reason (R) : ISIS continues to spread terrorism and violence across West Asia and Europe.

code :
  • (1) Both (A) and (R) are true
  • (2) Both (A) and (R) are false
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer: Option (1)

20. Which one of the following is not related with the logistics during the war period :
  • (1) Supply of resources to combat power
  • (2) To position those resources on the battle field
  • (3) Sustaining of resources throughout the execution of operations
  • (4) Training of combat forces

Answer: Option (4)

21. Pull factor refers to which one of the following :
  • Resources seeking motives of the refugees
  • Strategic motivation
  • Offensive motives of internationalization
  • Market motives of internationalization

Answer: Option (1)

22. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Global warming and disasters are persistent issues to deal with, throughout the world.

Reason (R) : Disasters and climate change are likely to be exacerbated both in frequency and intensity.

  • (1) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the explanation of (A) with regard to causal factors.
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

23. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The growth of piracy, maritime crime and terrorism are likely to pose serious security challenges to sea lines of communication (S L O C) in the Indian Ocean Region (IOR).

Reason (R) : Exploitation of minerals and oceanic riches is also likely to remain a source of conflict in the years ahead as land-based sources are exhausted and new explorations are made in the deep sea and beyond.

  • (1) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the explanation of (A)
  • (2) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (3) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct, nor is (R) the explanation of (A)

Answer: Option (1)

24. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Human beings by utilising their knowledge, skills, talents, energies and other mental and physical capabilities construct and reconstruct geographical landscape for their own welfare.

Assertion (A) : In shaping the geographical landscape, the process of migration plays a significant role in the distribution and redistribution of population.

  • (1) Both (A) and (R) are not correct
  • (2) Both (A) and (R) are correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (2)

25. Who amongst the following stated that “ I object to violence because when it appears to do good, the good is only temporary, the evil it does is permanent” :
  • (1) Jawahar Lal Nehru
  • (2) Mahatma Gandhi
  • (3) S. N. Dasgupta
  • (4) S. Radhakrishnan

Answer: Option (2)

26. Who among the following authors referred to environmental threats as “ Threat without enemies” ?
  • (1) Barry Buzan
  • (2) Simon Dalby
  • (3) Gwyn Prins
  • (4) Jessica Mathews

Answer: Option (3)

27. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A) : Cross - border migrations resulting in demographic pressure are likely to increase, particularly in impoverished regions, creating large - scale demographic upheavals leading to grave security threats.

Reason (R) : Such situations will exacerbate internal political instability and societel conflicts, eventually leading to indomitable challenges of governance and authority.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: Option (3)

28. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) for the code given below :

Assertion (A) The asymmetry arises because one side can gain an advantage by choosing to fight in a way that the opponent is not prepared for.

Reason (R) : Opponent can neutralise technological superiority by using guerrilla tactics and urban warfare.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

29. Who one amongst the following thinkers propounded the concept of ‘’Perpetual Peace “ :
  • (1) Immanuel Kant
  • (2) M. K. Gandhi
  • (3) Johan Galtung
  • (4) Mother Teresa

Answer: Option (1)

30. Who amongst the following propounded the “problem - solving theory”, which takes the world as it finds it :
  • (1) Robert Cox
  • (2) Horkheimar
  • (3) Win Jones
  • (4) J. Hybermass

Answer: Option (1)

31. Who one amongst the following theorists argued that “ Women are invisible in the State of Nature” :
  • (1) Rebecca Grant
  • (2) Bernice A Carroll
  • (3) Joshua Goldstein
  • (4) J.G. Stem

Answer: Option (1)

32. U. S Defence Secretary Robert Gates has stated that “How has one man in a cave managed to out - communicate the world’s greatest communications society ?” This statement of Gates is related to which one of the following leaders :
  • (1) Saddam Hussein
  • (2) Osam Bin Laden
  • (3) Abul Khaled-al-Suri
  • (4) V. Prabhakaran

Answer: Option (2)

33. Who one amongst the following stated that “Statesmen are as such are actors in a tragedy beyond their making or repair” :
  • (1) Raymond Aron
  • (2) Robert Jervis
  • (3) George Kennan
  • (4) Barry Buzan

Answer: Option (3)

34. Who amongst the following stated that “good strategy presumes good Anthropology and Sociology” :
  • (1) M. Sheehan
  • (2) H. Kissinger
  • (3) G. Shultz
  • (4) Bernard Brodie

Answer: Option (4)

35. Which one of the following institutions defined the concept of “Sustainable Development” as “Development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs” :
  • (1) Brundtland Commission
  • (2) Canberra Commission
  • (3) World Bank
  • (4) UNF CCC

Answer: Option (1)

36. Which country supplied to India the ‘Long Range Recoinassance and Observation System (LORROS)’
  • (1) USA
  • (2) France
  • (3) Israel
  • (4) Germany

Answer: Option (3)

37. Who amongst the following is regarded as instrumental in propounding the ‘Revolution in Military Affairs’ (RMA) as well as the ‘Air - Sea Battle Doctrine’ of the United States :
  • (1) R. W. Jones
  • (2) R. Cox
  • (3) H. Kahn
  • (4) Andrew Marshall

Answer: Option (4)

38. Arrange the following in the ascending chronological order and use the code given below :
  • (1) (a) (b) (c) (d)
  • (2) (b) (c) (a) (d)
  • (3) (c) (d) (b) (a)
  • (4) (d) (c) (a) (b)

Answer: Option (2)

39. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : India has nuclear weapons for the contribution they make to its national security in an uncertain and anarchic world by preventing others from attempting nuclear blackmail and coercion against it.

Reason (R) : Nuclear weapons have served the expected purpose for India in terms of ‘No-First-Use’ policy & assured retaliation.

  • (1) Both (A) and (R) are correct, and (R) is supportive explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are not correct. Nor is (R) supportive of (A)
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

40. Match the following operations of Indian Navy in List-I with the year of occurrence in List-II and use the code given below :

defence november 2017 paper ii q 40

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (1)

41. Which one of the following is not related to the renewable energy sources of any country :
  • (1) Solar energy
  • (2) Wind energy
  • (3) Biomass energy
  • (4) Thermal energy

Answer: Option (4)

42. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : In determining whether or not the environment is truely a security issue, the element of threat is important.

Reason (R) : So Continuing acts of environmental degradation can be seen to present ecological threats to stability and peace.

  • (1) Assertion (A) is correct, but Reason (R) is not correct
  • (2) Both (A) and (R) are correct
  • (3) Assertion (A) is incorrect and Reason (R) is correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: Option (2)

43. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The best strategy to ensure our security and to build a desirable peace is to support the advance of democracy else where.

Reason (R) : Democracies don’t attack each other.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct argument of (A)

Answer: Option (4)

44. Who one amongst the following stated about India’s defence and security structure as one ‘where politicians enjoy power without any responsibility, bureaucrats wield power without any accountability, and the military assumes responsibility without any direction’ :
  • (1) A. B. Vajpayee
  • (2) K. Subrahmanyam
  • (3) Subrahmanyam Jaishankar
  • (4) Naresh Chandra

Answer: Option (2)

45. Which one of the Joint Military exercises has been conducted periodically between India and United Kingdom :
  • (1) Varuna
  • (2) Malabar
  • (3) Ajeya
  • (4) Indra

Answer: Option (3)

46. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Cyber crimes have altered the nature of conflicts by blurring the line between state and non-state actors.

Reason (R) : Cyber crimes are likely to thrive with the fielding of virtual currency, Internet of things, cloud technology, drones, robotics, big data, dark net, deep web and so on.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (3) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: Option (4)

47. In which one of the places India’s first Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System(IUHDSS) was commissioned on 1ST August 2015 :
  • (1) Mumbai
  • (2) Port Blair
  • (3) Visakhapattnam
  • (4) Kochi

Answer: Option (4)

48. Which one of the following ship building yards builds the largest size of vessels in India :
  • (1) Mumbai Docks
  • (2) Cochin Shipbuilding Yard
  • (3) Garden Reach Workshop
  • (4) Hindustan Ship Building Yard

Answer: Option (4)

49. Which one of the following atomic power stations in India is built completely indigeneously :
  • (1) Rawat Bhatta
  • (2) Kalpakkam
  • (3) Narora
  • (4) Tarapur

Answer: Option (2)

50. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : India needs a comprehensive National Security Strategy urgently. There is limited understanding on what constitutes National Security, with the result that we lack comprehensive planning.

Reason (R) : A comprehensive approach to National Security will enable India to protect the life, liberty and welfare of its citizens from external and internal challenges and threats from both state and non - state actors, and ensure a milieu of all inclusive growth.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

UGC NET Defence and Strategic studies November 2017 Paper III

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries