Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

UGC NET(National Eligibility Test) Defence and Strategic studies - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. Who one amongst the following heads the executive council of the Nuclear Command Authority and monitors the preparedness of India’s Strategic Forces to respond in accordance with the approved Nuclear Doctrine :
  • (1) Prime Minister
  • (2) Defence Minister
  • (3) National Security Advisor
  • (4) Deputy Chairman of the Niti Ayog

Answer: Option (3)

2. Who amongst the following stated that “the security studies is of inclusion rather than exclusion, of possibility rather than necessity” :
  • (1) Ken Booth
  • (2) Beverly Crawford
  • (3) Jawaharlal Nehru
  • (4) K. Subrahmanyam

Answer: Option (1)

3. The term ‘Securitization’ is related to which one of the following schools of thought :
  • (1) Indian school of thought
  • (2) Copenhagen school of thought
  • (3) German school of thought
  • (4) Russian school of thought

Answer: Option (2)

4. “Freedom from fear and freedom from want” are related with which one of the following :
  • (1) Economic security
  • (2) Technological interdependence
  • (3) Detente
  • (4) Human security

Answer: Option (4)

5. The term ‘security dilemma’ relates to which one of the following :
  • (1) Sense of insecurity
  • (2) Sense of insecurity due to increase in the size of opponent’s military capability
  • (3) War like situation
  • (4) False sense of security

Answer: Option (2)

6. Who amongst the following said that he ‘wants to inscribe his name on the pages of history like a lion with its claws :
  • (1) Hitler
  • (2) Mao Tse Tung
  • (3) Musolini
  • (4) Churchill

Answer: Option (3)

7. “The capacity to impose one’s will on others by reliance on effective sanctions in case of noncompliance” is related with the concept of which one of the following :
  • (1) National power
  • (2) Non-alignment
  • (3) Interdependence
  • (4) Economic power

Answer: Option (4)

8. Which one of the following periods had been characterized by military confrontation, arms races and security paranoia, and much of the time by a zero-sum out look :
  • (1) Pre-cold war period
  • (2) Cold war period
  • (3) Post-cold war period
  • (4) IST world war period

Answer: Option (2)

9. The security of the individual ‘inseparably entangled with that of the state’ is related with which one of the following concepts :
  • (1) Environmental Security
  • (2) Terrorism
  • (3) Idealist Concept of National Security
  • (4) Societal Security

Answer: Option (4)

10. Which one of the following has been replaced by the Government of India establishing NITI Aayog :
  • (1) Law Commission
  • (2) Finance Commission
  • (3) Planning Commission
  • (4) Human Rights Commission

Answer: Option (3)

11. Which one of the following is not associated with the concept of ‘Societal Security’ :
  • (1) Barry Buzan
  • (2) Ole Waever
  • (3) Walter Lippmann
  • (4) Jaap de Wilde

Answer: Option (3)

12. Who amongst the following is not a member of the National Security Council headed by the Prime Minister in India :
  • (1) Defence Minister
  • (2) External Affairs Minister
  • (3) Home Minister
  • (4) Chief of the Army

Answer: Option (4)

13. The term ‘Detente’ related to which one of the following :
  • (1) Aggravation of tensions
  • (2) Inimical postures
  • (3) Relaxation in military tensions
  • (4) Peaceful march

Answer: Option (3)

14. ‘One for all, all for one’ relates to which one of the following :
  • (1) Collective Security
  • (2) Collective Defence
  • (3) Social Security
  • (4) Human Security

Answer: Option (1)

15. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : A strong defence is the surest way to peace. Weakness invites inimical postures and eventually war in due course.

Reason (R) : Defence preparedness is a necessary venture on the part of nation-states.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (3) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: Option (1)

16. Which one of the following is not the principle of Guerrilla warfare :
  • (1) Offensive Action
  • (2) Surprise
  • (3) Mobility
  • (4) Defensive Action

Answer: Option (4)

17. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The international and regional situations which sometimes lead to war can not be altered by mere control on military technology.

Reason (R) : There is no conclusive proof that weapons cause war.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

18. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : In a war of revolutionary nature, guerrilla operations are unescapable and indispensable.

Reason (R) : Guerrilla warfare is a struggle of weak against the strong.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) Both (A) and (R) are correct

Answer: Option (4)

19. Arrange the following in the ascending chronological order and use the code as given below :

(a) Weapons of Mass Destruction and Their Delivery Systems (Prohibition of Unlawful Activities ) Act

(b) Zangger Committee was formed by the Nuclear Suppliers Group

(c) CTBT was signed by the then US President but remained unratified by the senate

(d) Missile Technology Control Regime (MTCR) was established

  • (1) (a) (b) (c) (d)
  • (2) (b) (a) (c) (d)
  • (3) (b) (d) (c) (a)
  • (4) (c) (d) (a) (b)

Answer: Option (3)

20. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Terrorism is an act of violence or threat of violence to instill fear and shock in the minds of people to extract political, strategic, economic and other gains.

Reason (R) : It is pre-meditated, and is not like a natural disaster before which we are helpless.

  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

21. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : So long as nuclear weapons are considered as an international currency of power and deterrence , nuclear proliferation will remain unstoppable.

Reason (R) : No single weapon has changed the nature of global politics and security as nuclear weapons have done.

  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are not correct
  • (4) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the comprehensive interpretation of (A)

Answer: Option (4)

22. The term SDI stands for :
  • (1) Strategic Defence Initiative
  • (2) Surplus Disposal Initiative
  • (3) Strategic Divisionary Initiative
  • (4) Strategic Development Initiative

Answer: Option (1)

23. Who one amongst the following argued that “Offensive Action is the master principle of war” :
  • (1) Field Marshal Montgomery
  • (2) Marshal Foch
  • (3) General J.F.C. Fuller
  • (4) Field Marshal Slim

Answer: Option (9)

24. Who among the following thinkers opined that ‘Economy of force is the supreme law of war’ :
  • (1) Carl von Clausewitz
  • (2) A. Jomini
  • (3) B.H. Liddell Hart
  • (4) J.F.C. Fuller

Answer: Option (3)

25. Who coined the term “STAR WARS” :
  • (1) Winston Churchill
  • (2) Field Marshal SHFJ Manekshaw
  • (3) Richard Nixon
  • (4) Ronald Reagan

Answer: Option (4)

26. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Fragile eco-system of Nepal, deforestation, disappearing wetlands and rise of pollution levels has alarmed the environmental experts.

Reason (R) : Changes in the rainfall cycle intense rainfall and droughts have been recorded by the experts in Nepal.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

27. Match the following organisations given in List - I with their year of establishment in List - II by using the code given as under :

defence november 2017 paper iii q 27

  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (1)

28. Who one amongst the following persons was issued Indian visa and later on cancelled due to China’s protests, because that person was an Uighur Activist ?
  • (1) Kong Quan
  • (2) Sun Yuxi
  • (3) Dolkun Isa
  • (4) Nie Wenjian

Answer: Option (3)

29. Which one of the following is the largest trade partner of India :
  • (1) ASEAN
  • (2) APEC
  • (3) OIC
  • (4) EU

Answer: Option (4)

30. Which one of the following Articles is common to all Geneva Conventions :
  • (1) Article 1
  • (2) Article 3
  • (3) Article 6
  • (4) Article 7

Answer: Option (2)

31. Who among the following generals of Pakistan, first adopted the presidential system of Government :
  • (1) General Zia-ul-Haq
  • (2) General Yahya Khan
  • (3) General Ayub Khan
  • (4) General Musharraf

Answer: Option (3)

32. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : India-China relations do not fall into a simple binary opposition.

Reason (R) : Their relations represent a complex interplay in political, economic, security and other areas.

Code :
  • (1) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (2) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are correct
  • (4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: Option (3)

33. Who one amongst the following Sri Lankan leaders was saved during the LTTE suicide bomber attacks in the Sri Lankan Civil War :
  • (1) Premadasa
  • (2) Chandrika Bhandaranaike
  • (3) Lakshman Kadirgamar
  • (4) Neelam Thiruchelvam

Answer: Option (2)

34. Who one among the following Pakistani military commanders had organised the tribal raider’s attack on Kashmir in 1948 :
  • (1) General Ayub Khan
  • (2) General Zia-ul Haq
  • (3) Major General Akbar Khan
  • (4) General Yahya Khan

Answer: Option (3)

35. Match the following Tamil Eelam groups in Sri Lanka in 1980 as given in List - I with their respective leaders in List - II by using the code given below :

defence november 2017 paper iii q 35

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: Option (4)

36. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The India-US Civil Nuclear Initiative removed the detritus of the past from the bilateral relationship, opening the way for the transfer of dual-use technology and enhanced cooperation on defence.

Reason (R) : The initiative also created an opportunity for both countries to discuss, coordinate, and cooperate on several regional and international issues.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is not correct, but (R) is correct
  • (4) (A) is correct, but (R) is not correct

Answer: Option (1)

37. Nuclear fission is caused by the bombardment of which one of the following :
  • (1) Proton
  • (2) Neutron
  • (3) Deuteron
  • (4) Electron

Answer: Option (2)

38. Match the following operations of Indian Navy in List - I with year of occurrence in List - II, using the code given below :

defence november 2017 paper iii q 38

Code :
  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: Option (4)

39. Match the following books in List - I with their authors in List - II and use the code given below :

defence november 2017 paper iii q 39

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: Option (1)

40. Arrange the following in the ascending chronological order by using the code given below :

(a) The Formation of ASEAN

(b) The Formation of Southern Common Market

(c) The Formation of North American Free Trade Agreement

(d) The Formation of Gulf Cooperation Council

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (d), (b), (c)
  • (3) (b), (c), (a),
  • (d) (4) (c), (a), (d), (b)

Answer: Option (2)

41. Arrange the following events in their ascending chronological order and use the code given below :

(a) Strategic Arms Reductions Treaty

(b) Treaty of Lisbon

(c) Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty

(d) Chemical Weapons Convention

Code :
  • (1) (b), (a), (d), (c)
  • (2) (c), (d), (a), (b)
  • (3) (d), (b), (c), (a)
  • (4) (a), (c), (b), (d)

Answer: Option (9)

42. Which one of the following is not related with the reasons for transferring military technology to developing countries :
  • (1) The desire for domestic arms production
  • (2) Economic factors
  • (3) Technological characteristics of arms production
  • (4) Political instability

Answer: Option (4)

43. The ‘Shangrila’ dialogue is held annually in which one of the following cities :
  • (1) Bangkok
  • (2) Manila
  • (3) Singapore
  • (4) Kuala Lumpur

Answer: Option (3)

44. Who one amongst the following encapsulated the concept of “Security Communities” :
  • (1) William Wohlforth
  • (2) Karl Deutsch
  • (3) Fareed Zakaria
  • (4) Gideou Rose

Answer: Option (2)

45. Who one amongst the following scholars formulated that “Throw light on an old problem. The old problem is the elimination of war” :
  • (1) Karl Deutsch
  • (2) Carl Vou Clausewitz
  • (3) Micheal Sceehan
  • (4) Arnold Wolfers

Answer: Option (1)

46. The ‘Blue Flag’ joint air force exercise will be held between :
  • (1) 4 nations
  • (2) 7 nations
  • (3) 6 nations
  • (4) 5 nations

Answer: Option (2)

47. Which one of the following reefs / islands is not situated in the South China Sea :
  • (1) Mischief Reef
  • (2) Subi Reef
  • (3) Thitu Island
  • (4) Kai Island

Answer: Option (4)

48. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Proliferation of WMD weapons by a member of states meant that war had become such a threat to humanity that it needed to be eliminated, before it eliminated the human race.

Reason (R) : If human civilization wants to survive, humanity would have to eliminate war as a social institution.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are not correct
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (1)

49. Match the following books given in List - I with the authors in List - II with the help of code given below :

defence november 2017 paper iii q 49

Code :
  • (1) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: Option (2)

50. ‘Nine -Dot Line’ relates to which one of the following :
  • (1) Demarcation of China’s Claim in South China Sea
  • (2) Demarcation of China’s Claim in East China Sea
  • (3) Demarcation of Japanese Claim in East China Sea
  • (4) Partition of the Korean Peninsula

Answer: Option (1)

51. Match the following books in List - I with their authors in List - II by using the code given below :

defence november 2017 paper iii q 51

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (2)

52. If changed, which para-military force of India is likely to guard India-Myanmar border relieving Assam Rifles :
  • (1) ITBP
  • (2) CRPF
  • (3) BSF
  • (4) Border Guards

Answer: Option (1)

53. Which one of the following US destroyers recently was involved in a accident with a container ship :
  • (1) USS Okinawa
  • (2) USS Fitzgerald
  • (3) USS Abraham Lincoln
  • (4) USS Guadal Canal

Answer: Option (2)

54. The term ‘Regional comprehensive economic partnership’ often appears in the media in the context of the relations of a group of countries known as :
  • (1) G-20
  • (2) ASEAN
  • (3) SCO
  • (4) SAARC

Answer: Option (2)

55. What does ‘BAT’ represent ?
  • (1) It is a special group which specialises in mountainous warfare
  • (2) It is a group which specialises in desert warfare
  • (3) It is a group which specialises in jungle warfare
  • (4) It is a rogue force of heavily armed terrorists and army regulars

Answer: Option ()

56. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : India is the only major power that does not have an integrated Defence Production Manual or what advanced countries call the RDA : Research, Development and Acquisition system.

Reason (R) : It only has a Defence Procurement Procedure (DPP) , which overlooks R and D and domestic production and facilitates an import-oriented culture

. Code :
  • (1) Both (A) and (R) are not correct
  • (2) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct
  • (4) (A) is not correct, but (R) is correct

Answer: Option (3)

57. The first nuclear weapons test carried out by the People’s Republic of China (PRC) in October 1964 was code-named as :
  • (1) Project 596
  • (2) Project-Thunder
  • (3) Project 599
  • (4) Project RMA

Answer: Option (1)

58. The PPP Initiative refers to which one of the following :
  • (1) Public Policy Papers
  • (2) Public-Private Partnerships
  • (3) Private Procurement Production
  • (4) Personal Production Proposals

Answer: Option (2)

59. Who one amongst the following opined that “ a nation has security when it does not have to sacrifice its legitimate interests to avoid war and is able, if challenged, to maintain them by war” :
  • (1) M. Howard
  • (2) H. Bull
  • (3) Walter Lippmann
  • (4) Ken Booth

Answer: Option (3)

60. Which one of the following is the oldest Defence Public Sector undertaking shipyard :
  • (1) Garden Reach shipbuilders and Engineers Limited.
  • (2) Cochin Shipyard Limited.
  • (3) Hindustan Shipyard Limited.
  • (4) Mazagon Dockyard Limited.

Answer: Option (4)

61. What does ‘HEAT’ stands for ?
  • (1) High Electronic Aerial Transponder.
  • (2) High Explosive Aerial Transponder.
  • (3) High Explosive Anti Tank.
  • (4) High Electrical Anti Targeting.

Answer: Option (3)

62. Which one of the following is not included in the Developmental expenditure of the central government :
  • (1) Defence expenditure.
  • (2) Expenditure on economic services.
  • (3) Expenditure on social and community services.
  • (4) Grant to states.

Answer: Option (1)

63. Match the following nuclear power station given in List - I with the states in which they were established in List - II and use the code given below :

defence november 2017 paper iii q 63

Code :
  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (4)

64. Which one of the following countries is collaborating with India, for the development of “Advanced Medium - Range Surface -to-Air Missile System” :
  • (1) Israel
  • (2) South Korea
  • (3) USA
  • (4) Russia

Answer: Option (1)

65. PAD and AAD systems are related to which one of the following :
  • (1) Missile Launcher
  • (2) Ballistric Missile Defence System
  • (3) Radar System
  • (4) Assault Rifile

Answer: Option (2)

66. Which one of the following thinkers has stated that “in a world in which military conflict between major states is unlikely, economic power will be increasingly important in determining the primacy or subordination of states” :
  • (1) Samuel P. Huntington
  • (2) Adam Smith
  • (3) E. H. Carr
  • (4) F. W. Carter

Answer: Option (1)

67. What is Greased lightning - 10 ?
  • (1) Electric plane tested by NASA
  • (2) Solar-powered two-seater aircraft designed by Japan
  • (3) Space observatory Launched by China
  • (4) Reusable rocket designed by ISRO

Answer: Option (1)

68. Which one of the following is the best description of INS Astradharini :
  • (1) Amphibious warfare ship
  • (2) Nuclear - powered submarine
  • (3) Torpedo Launch and recovery vessel
  • (4) Nuclear - powered air craft carrier

Answer: Option (3)

69. In which one of the following places ‘INS Chennai’ was launched in the year 2016 :
  • (1) Cochin
  • (2) Chennai
  • (3) Vishakhapatnam
  • (4) Mumbai

Answer: Option (4)

70. Which one of the following forums made the “Fortaleza Declaration” :
  • (1) ASEAN
  • (2) BRICS
  • (3) OECD
  • (4)WTO

Answer: Option (2)

71. What is the disputed territory between Bhutan and China ?
  • (1) Sikkim
  • (2) Chumbi Valley
  • (3) Doklam Plateau
  • (4) Barahoti

Answer: Option (3)

72. Is there any dispute between China and India on Sikkim Sector ?
  • (1) None as yet
  • (2) All disputes settled
  • (3) Yet to be settled by demarcation on ground
  • (4) None of the above

Answer: Option ()2

73. How many rounds of diplomatic talks have occurred between Bhutan and China ?
  • (1) Innumerable
  • (2) Diplomatic talks yet to take place as Bhutan has no diplomatic relations with China
  • (3) Twenty-four rounds of talk have taken place
  • (4) Six round of talks

Answer: Option (3)

74. If Bhutan-China Border Dispute is settled what will it lead to ?
  • (1) It will finalized the tri-boundary point between the three countries
  • (2) It will further complicate border dispute between India and China
  • (3) It will lead to recognition of the Macmohan Line as border between India and China
  • (4) Bhutan will become a part of India

Answer: Option (1)

75. What does China claim to be Tri-boundry Point ?
  • (1) Dok-la pass
  • (2) Mount Gipmochi
  • (3) Jampheri Ridge
  • (4) Siliguri Corridor

Answer: Option (2)

UGC NET Defence and Strategic studies November 2017 Paper II

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test