Advertisement

UGC NET Philosophy - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Advertisement
Questions
1. One may be free from devaçàa by :
  • (1) Observing brahmac’arya
  • (2) Performing yajáa
  • (3) Uttering mantras
  • (4) Giving birth to a child

Answer: Option (2)

2. The movement of the heavenly bodies according to the vedic tradition is guided by :
  • (1) The will of the gods
  • (2) äta, the cosmic law
  • (3) The moral virtues of the people
  • (4) PrajÂpati

Answer: Option (2)

Advertisement
3. Match the Set-I with Set-II and select the correct code :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (2)

4. The absence of horseness in cow according to the Vaiïeîikas is known as :
  • (1) AnyonyÂbhÂva
  • (2) PrÂgabhÂva
  • (3) DhvaØsÂbhÂva
  • (4) AtyantÂbhÂva

Answer: Option (1)

5. There are two types of Bandhana of the soul : BhÂvabandhana and dravyabandhana. This view is held by :
  • (1) CÂrvÂka
  • (2) Jaina
  • (3) SÂØkhya
  • (4) MÍmÂØsÂ

Answer: Option (2)

6. Which one among the following is not acceptable to the Vaiïeîikas ?
  • (1) Veda is created by none
  • (2) TattvajáÂna is not the sufficient condition for niÉïreyasa
  • (3) AbhÂva can be perceived
  • (4) Êïvara is a type of ÂtmÂ

Answer: Option (1)

7. Which one among the following codes is acceptable to the cÂrvÂkas ? Answer considering (a), (b), (c), (d) ?

(a) Kîti and KÂma

(b) Artha and Puàya

(c) Sukha and Artha

(d) Marut and Vyoma

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (b) and (c)

Answer: Option (2)

8. Select the correct sequence with reference to apavarga in NyÂya :
  • (1) duÉkha, pravçtti, doîa, janma, mithyÂjáÂna
  • (2) mithyÂjáÂna, doîa, pravçtti, janma, duÉkha
  • (3) janma, duÉkha, pravçtti, doîa, mithyÂjáÂna
  • (4) janma, duÉkha, mithyÂjáÂna, pravçtti, doîa

Answer: Option (2)

9. Which one among the following is not an avayava of paácÂvayavÍnyÂya according to the NaiyÂyikas ?
  • (1) UdÂharaàa
  • (2) Upanaya
  • (3) UpamÂna
  • (4) Nigamana

Answer: Option (3)

10. Which one among the following is not a condition of VÂkyÂrtha (sentential meaning) jáÂna according to the NaiyÂyikas ?
  • (1) VyÂkaraàa
  • (2) TÂtparya
  • (3) ÀkÂßkîa
  • (4) Àsatti

Answer: Option (1)

11. Which type of hetvÂbhÂsa is committed by the following anumÂna ? Select the correct code : ‘ParvataÉ vahnimÂn nÍladhömÂt’
  • (1) SÂdhÂraàa SavyabhicÂra
  • (2) SvaröpÂsiddha
  • (3) VyÂpyatvÂsiddha
  • (4) BÂdhita

Answer: Option (3)

12. According to the NaiyÂyikas ‘padasƒkti’ is :
  • (1) An additional padÂrtha
  • (2) An eternal padÂrtha
  • (3) A relation between two padas
  • (4) A relation between a pada and a padÂrtha that stands for it

Answer: Option (4)

13. Which of the following statements is not true with regard to PÂtanjala Yoga ?
  • (1) God is one among Puruîas
  • (2) PÂtanjala Yoga admits three pramÂàas
  • (3) PÂtanjala Yoga advocates Monism
  • (4) PÂtanjala Yoga admits prior moral training

Answer: Option (3)

14. ‘‘The silver that appears in a shell cannot be unreal because it appears ; that silver cannot also be real because it is found to be not there when we see the shell properly’’. This is the view of :
  • (1) RÂmÂnuja
  • (2) Êïwarakçisàa
  • (3) ìaØkara
  • (4) NÂgÂrjuna

Answer: Option (3)

15. Match List - I and List - II and choose the correct answer with the help of the code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: Option (2)

16. Given below are Assertion (A) and Reason (R). Consider them and select the correct code given below, in the context of ìaØkara’s Philosophy :

Assertion (A) : ìaØkara’s philosophy denies the world outright

Reason (R) : The fact is that there is a real external world

Code :
  • (1) (A) and (R) are both true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) (A) and (R) are both true and (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is false and (R) is true
  • (4) (A) is true and (R) is false

Answer: Option (3)

17. The correct sequence of evolution according to SÂØkhya is :
  • (1) AhaØkÂra, manas, karmendriyas, JáÂnendriyas, mahat
  • (2) JáÂnendriyas, manas, karmendriyas, ahaØkÂra, mahat
  • (3) Karmendriyas, JáÂnendriyas, manas, mahat, ahaØkÂra
  • (4) Mahat, ahaØkÂra, manas, JáÂnendriyas, karmendriyas

Answer: Option (4)

18. Prakçti in SÂØkhya philosophy is :
  • (1) Unconscious and dependent
  • (2) Conscious and passive
  • (3) Unconscious and active
  • (4) Conscious and independent

Answer: Option (3)

19. In MÍmÂØs philosophy, all the following propositions are true except :
  • (1) MÍmÂØs upholds the theory of SvataÉ prÂmÂàyavÂda
  • (2) Self is considered as active
  • (3) Vedas are apauruîeya
  • (4) The perceptual error in case of shell-silver illusion is because of adhyÂsa

Answer: Option (4)

20. Given below are Assertion (A) and a Reason (R). Consider them and select the correct code in the context of Buddhism :

Assertion (A) : NirvÂàa is momentary

Reason (R) : Sarvam KîaàikaØ KîaàikaØ

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true and (R) is false
  • (4) (A) is false and (R) is true

Answer: Option (4)

21. Match List - I with List - II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: Option (2)

22. Which among the following is not correctly matched with Sri Aurobindo’s concept of three poises of Supermental consciousness ?
  • (1) Comprehending consciousness
  • (2) Apprehending consciousness
  • (3) Analytical consciousness
  • (4) Projecting consciousness

Answer: Option (3)

23. Who among the following has addressed supreme reality as ‘Jeevana DevatÂ’ ?
  • (1) Sri Aurobindo
  • (2) S. Radhakrishnan
  • (3) B.R. Ambedkar
  • (4) R.N. Tagore

Answer: Option (4)

24. Who among the following has said that ‘It is better that mankind should become atheist by following reason than blindly believe in two million of gods’ ?
  • (1) Gandhi
  • (2) Tagore
  • (3) Vivekananda
  • (4) Ambedkar

Answer: Option (3)

25. Given below are an Assertion (A) and a Reason (R). Consider them and select the correct code given below in the context of K.C. Bhattacharya :

Assertion (A) : Judgements of Philosophy are Pseudo Judgements.

Reason (R) : In all Judgements Predicate is Contained in the Subject

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true but (R) is false
  • (4) (A) is false but (R) is true

Answer: Option (3)

26. Who among the following holds the view that : ‘Divine knowledge is creational, and as there is nothing outside God. He himself is the object of his knowledge. He creates as he knows, and knows as he creates.
  • (1) Tagore
  • (2) Vivekananda
  • (3) K.C. Bhattacharya
  • (4) Iqbal

Answer: Option (4)

27. Match List - I with List - II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (4)

28. According to the ex nihilo theory of St. Augustine ;
  • (1) God created the world out of the existent
  • (2) God created the world out of nothing
  • (3) God created the evil out of something
  • (4) God created himself out of nothing

Answer: Option (2)

29. ‘‘If there are no individual circular things ; there would be no such thing as the form called circularity’’, can be attributed to ;
  • (1) Socrates
  • (2) Plato
  • (3) Aristotle
  • (4) St. Augustine

Answer: Option (3)

30. Consider the following statements in the light of Plato’s metaphysics and mark the correct code :

(a) What is truly real is not the objects we encounter in sensory experience

(b) Forms can only be grasped intellectually

(c) Forms are just ideas or concepts in the mind of some one

Code :
  • (1) Only (a) is true
  • (2) Only (a) and (b) are true
  • (3) Only (a) and (c) are true
  • (4) All (a), (b) and (c) are true

Answer: Option (2)

31. Who among the following holds the view that ‘‘Things are things because they can be ennumerated’’ ?
  • (1) Pythagoras
  • (2) Anaximander
  • (3) Heraclitus
  • (4) Parmenides

Answer: Option (1)

32. Given below are Assertion (A) and Reason (R). Consider them in the light of Thomas Aquinas and mark the correct code :

Assertion (A) : God is the uncaused cause of the world.

Reason (R) : Anything that begins to exist has to be caused to exist by something that already exists.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true and (R) is false.
  • (4) (A) is false and (R) is true.

Answer: Option (1)

33. Which one of the following early Greek Philosophers held that ; ‘‘You can not know what is not, nor can you express it. What can be thought of and what can be - they are the same’’.
  • (1) Parmenides
  • (2) Heraclitus
  • (3) Empedocles
  • (4) Democritus

Answer: Option (1)

34. Match List - I with List - II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (2)

35. Which of the following sequence correctly represent the successive stages of the Absolute mind according to Hegel ?
  • (1) imagination, intuition, conception
  • (2) religion, psychology, philosophy
  • (3) art, religion, philosophy
  • (4) religion, art, philosophy

Answer: Option (3)

36. In the light of Kant’s philosophy, match List - I with List - II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (2)

37. In the light of Heidegger’s thought match the following List - I with List - II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: Option (3)

38. Given below are Assertion (A) and Reason (R). Consider them and select the correct code :

Assertion (A) : According to Gilbert Ryle, to say of someone that ‘x’ is intelligent implies

Reason (R) : (i) It is an assertion about x’s mind (ii) It is our knowledge of x’s public performance

Code :
  • (1) Both (A) and (R) (i), (ii) are true and (R) (i), (ii) both are correct explanations of (A)
  • (2) (A) and (R) are true but (R) (i) only is the correct explanation of (A)
  • (3) (A) and (R) are true but (R) (ii) only is the correct explanation of (A)
  • (4) Both (A) and (R) are false and (R) (i), (ii) is not a correct explanation of (A)

Answer: Option (1)

39. Which of the following statement is incorrect in the context of Nietzsche :
  • (1) Slave morality settles for the imaginary revenge of the after life
  • (2) Slave morality is inauthentic because it is always a reaction, never originating impulse
  • (3) Slave morality immediately says yes to what comes from outside, to what is different, to what is not oneself
  • (4) Slave morality is a morality of resignation, deferment and prohibition

Answer: Option (3)

40. In the light of William James, which of the following is not a correct statement ?
  • (1) Life demands a response -‘‘forced options’’
  • (2) False ideas are those that we cannot verify
  • (3) Theories are only man - made language, in which we write our reports of nature
  • (4) True ideas cannot be validated

Answer: Option (4)

41. Phenomenology, according to Husserl, rests upon which of the following radical conviction ?
  • (1) Meaning is in the mind alone
  • (2) Meaning is in the world alone
  • (3) Meaning is neither in the mind nor in the world
  • (4) Meaning is in the intentional relationship between the mind and the world

Answer: Option (4)

42. Given below are Assertion (A) and Reason (R). Consider them and select the correct code :

Assertion (A) : According to Kant, though we cannot directly experience Noumena, a special class of Transcendental Ideas bridges the gap between the Phenomenal and Noumenal Worlds

Reason (R) : (i) Ideas are called Transcendental because they are products of reason alone and not the result of the mind’s interaction with sensation (ii) They ‘Unify’ or ‘make possible’ having experience in the first place.

  • (1) Both (A) and (R) (i), (ii) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) (A) and (R) (i) are true and (R) (i) is the only correct explanation of (A)
  • (3) (A) and (R) (ii) are true and (R) (ii) alone is the correct explanation of (A)
  • (4) Both (A) and (R) (i), (ii) are false and (R) does not provide a correct explanation of (A)

Answer: Option (1)

43. Match List - I with List - II and mark the correct code from given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: Option (4)

44. Which one of the following code is correct with reference to the thought given below ? Answer considering (a), (b), (c) and (d) : Thought : ‘‘.... mind and body, extension and thought as two of the many inseparable aspects of a single, all - inclusive reality. Being co - existent attributes of the substance, thought and extension cannot interact’’.

(a) Descartes

(b) Leibnitz

(c) Spinoza

(d) Berkeley

Code :
  • (1) Spinoza
  • (2) Both Berkeley and Descartes
  • (3) Leibnitz
  • (4) Both Spinoza and Berkeley

Answer: Option (1)

45. For Leibnitz, monads are :
  • (1) Indivisible and Spiritual only
  • (2) Indivisible and Self - active only
  • (3) Self-active and material only
  • (4) Indivisible, Self - active and Spiritual

Answer: Option (4)

46. Match List - I with List - II and choose the correct answer by using code given below :

philosophy november 2017 paper ii q 3

  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: Option (2)

47. Which one among the following code is acceptable to John Locke ? Answer considering (a), (b), (c) and (d) :

(a) Only Agreement of Ideas is Knowledge

(b) Only Agreement of Sensations is Knowledge

(c) Agreement or Disagreement of Ideas is Knowledge

(d) Agreement or Disagreement of Sensations is Knowledge

Code :
  • (1) (d) and (c)
  • (2) (d) and (a)
  • (3) (c) and (a)
  • (4) (a) and (b)

Answer: Option (3)

48. Which one among the following code is acceptable to Spinoza ? Answer considering (a), (b), (c), (d) :

(a) Nature as a self-creating reality is known as Natura Naturans.

(b) Nature as a self-creating reality is known as Natura Naturata.

(c) In its aspect of a creative product, Nature is known as Natura Naturata.

(d) In its static aspect, Nature is known as Natura Naturans.

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (b) and (d)

Answer: Option (2)

49. In the philosophy of Berkeley, all the following statements are true except :
  • (1) There are no physical objects
  • (2) What we call objects are only ideas
  • (3) God creates ideas in us
  • (4) There are ideas of flying horses

Answer: Option (4)

50. Select the correct sequence of process of evolution regarding Sri Aurobindo’s philosophy :
  • (1) Widening, Heightening, Integration
  • (2) Heightening, Widening, Integration
  • (3) Heightening, Integration, Widening
  • (4) Integration, Heightening, Widening

Answer: Option (1)

UGC NET Philosophy November 2017 Paper III

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group