JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

UGC NET Philosophy - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. The cause of the apprehension of past and present according to the Vaiïeîikas is :
  • (1) AkÂïa
  • (2) Dik
  • (3) KÂla
  • (4) Manas

Answer: Option (3)

2. According to RÂmÂnuja, apçthaksiddhi is a relation between :
  • (1) Jiva and Jagat only
  • (2) Jiva and Brahman only
  • (3) Jagat and Brahman only
  • (4) Between Brahman and Jiva on the one hand and between Brahman and Jagat on the other.

Answer: Option ()

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. What is the asamavÂyikÂraàa of a dvyaàuka according to the VaÍïeîikas ?
  • (1) ParamÂàu
  • (2) ParimÂàa of the paramÂàu
  • (3) ParamÂàu saØyoga
  • (4) Êïvara

Answer: Option (3)

4. According to the Vaiïeîikas satt sÂmÂnya exists in :
  • (1) Dravya, Guàa and Karma only
  • (2) Dravya, Guàa, Karma and SÂmÂnya only
  • (3) Guàa and Karma only
  • (4) Dravya and Guàa only

Answer: Option (1)

5. Which one among the following is not a mörtadravya ?
  • (1) Marut
  • (2) Manas
  • (3) Àtman
  • (4) Kîiti

Answer: Option (3)

6. Who among the following Early Greek Philosophers distinguished between appearance and reality as a contrast between apparent permanence and hidden reality of continuous change ?
  • (1) Heraclitus
  • (2) Anaxagoras
  • (3) Empedocles
  • (4) Democritus

Answer: Option (1)

7. Consider the following statements in the light of the philosophy of Locke and mark the correct code :

(a) Primary qualities are sensible qualities that depend on the perceiver.

(b) Primary qualities are Color, Sound, Taste and Texture.

(c) Secondary qualities are those whose existence is independent of any perceiver.

(d) Primary qualities are objective properties of things whereas secondary qualities are subjective properties.

Code :
  • (1) Only (a) and (b) are true
  • (2) Only (b) and (c) are true
  • (3) Only (c) and (d) are true
  • (4) Only (d) is true

Answer: Option (4)

8. According to Cartesian dualism human beings are a combination of :
  • (1) Incorporeal and corporeal substances each operating according to separate sets of laws.
  • (2) Corporeal substances operating according to the same set of laws.
  • (3) Incorporeal substances each operating according to separate sets of rules.
  • (4) Incorporeal and corporeal substances both operating to the same set of laws.

Answer: Option (1)

9. An individual for Plato can be :
  • (1) Sensible object that can be known by perception.
  • (2) Image that can be known by perception.
  • (3) Sensible object that can be known by reason.
  • (4) Sensible object that can be known by imagination.

Answer: Option (1)

10. Which one of the following can be placed under ‘‘Opinion’’, according to Plato ?
  • (1) Belief of Chair
  • (2) Chairness
  • (3) Blackness of Chair
  • (4) Whiteness of Chair

Answer: Option (1)

11. According to Nichomachean Ethics phronesis refers to :
  • (1) Practical Wisdom
  • (2) Cardinal Virtue
  • (3) Natural Excellence
  • (4) Happiness

Answer: Option (1)

12. ‘‘The mind creates the ideas of causality and necessity ; we do not observe them.’’ This statement can be attributed to which one of the following modern western philosophers ?
  • (1) Mill
  • (2) Hume
  • (3) Descartes
  • (4) Locke

Answer: Option (2)

13. Consider the following statements in the context of William James’ pragmatism and mark the correct code :

(a) Universalist notion of truth is rejected

(b) Truth is contextless

(c) Truth happens to an idea

Code :
  • (1) Only (a) is true
  • (2) Only (a) and (c) are true
  • (3) Only (b) is true
  • (4) Only (b) and (c) are true

Answer: Option (2)

14. According to which one of the following Western Philosophers ‘‘Truth is a subjective condition, not an objective one.’’
  • (1) Kierkegaard
  • (2) Hume
  • (3) Kant
  • (4) William James

Answer: Option (1)

15. ‘Self’ according to Hume is :
  • (1) a static subject
  • (2) a static physical entity
  • (3) without a persistent identity
  • (4) with a persistent identity

Answer: Option (3)

16. Which of the following is not a correct statement ?
  • (1) SÂØkhya holds that a word signifies a particular.
  • (2) KumÂrila holds that word cannot mean particular.
  • (3) Early MimÂØsakÂs hold that word means Àkçti.
  • (4) NaiyÂyikÂs hold that word does not mean JÂti

Answer: Option (4)

17. In Indian logic vÂcyÂrtha does not mean :
  • (1) AbhidheyÂrtha
  • (2) MukhyÂrtha
  • (3) VyangyÂrtha
  • (4) ìakyÂrtha

Answer: Option (3)

18. According to which one of the following schools, Truth of Pram is considered to be ‘AbÂdhitÂrtha - Viîayakatva’’ ?
  • (1) CÂrvÂka
  • (2) Jaina
  • (3) Advaita
  • (4) SÂØkhya

Answer: Option (3)

19. ‘The name and the universal concept are supplied by our imagination’ is the view of :
  • (1) Advaitins
  • (2) Buddhists
  • (3) NaiyÂyikÂs
  • (4) Vaiïeîikas

Answer: Option (2)

20. Which one of the following theory of KhyÂti illustrates that ‘‘KhyÂti is non-apprehension’ of the distinction between two cognitions which are partial and imperfect’’ ?
  • (1) ViparÍta khyÂti
  • (2) AkhyÂti
  • (3) YathÂrtha khyÂti
  • (4) AnyÂth khyÂti

Answer: Option (2)

21. UpamÂna is considered as a case of Pratyabhijá by :
  • (1) Jainas
  • (2) SÂØkhya
  • (3) Vaiïeîikas
  • (4) NaiyÂyikÂs

Answer: Option (1)

22. Consider the Assertion (A) and Reason (R) and select the correct code given below : Assertion (A) : Advaitins accept only ‘AnvayÍ’ but not ‘KevalÂnvyÍ’ AnumÂna. Reason (R) : The thing to be inferred must not be the counter positive of non-existence. Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A).
  • (3) (A) is false and (R) is true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer: Option (1)

23. According to Advaita VedÂnta, the term AntaÉ-Karaàa-Vçtti refers to :
  • (1) Cognitive mode of mind
  • (2) Affective mode of mind
  • (3) Conative mode of mind
  • (4) All of the above

Answer: Option (1)

24. Consider the Assertion (A) and Reason (R) and select the correct code given below : Assertion (A) : According to Advaita, anything perceived is not revealed by PramÂtç - Caitanya. Reason (R) : Anything Unperceived is veiled by AjáÂna . Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) (A) is true but (R) is false and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is false and (R) is true.
  • (4) Both (A) and (R) are false.

Answer: Option (3)

25. Match List-I with List-II and choose the correct answer by using code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (3)

26. Lokasamgraha is meant for :
  • (1) The benefit of the Victims
  • (2) The benefit of the Ancestors
  • (3) The benefit of the Masses
  • (4) The benefit of selected few

Answer: Option (3)

27. Which one does not represent triratna ?
  • (1) Samyak jnana
  • (2) Samyak karmÂnta
  • (3) Samyak darsana
  • (4) Samyak CÂritra

Answer: Option (2)

28. Select the correct sequence :
  • (1) Artha, KÂma, Dharma, Moksa
  • (2) Moksa, Kama, Dharma, Artha
  • (3) Dharma, KÂma, Artha, Moksa
  • (4) Dharma, Artha, KÂma, Moksa

Answer: Option (4)

29. Observation of brahmacarya is a means of meeting :
  • (1) Pitr-rna only
  • (2) Rsi-rna only
  • (3) Deva-rna only
  • (4) Pitr-rna and Deva-rna only

Answer: Option (2)

30. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (4)

31. Match List-I with List-II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: Option (1)

32. According to Ayer, when you say ‘This is good’ you are :
  • (1) Communicating your feelings
  • (2) Expressing your feelings
  • (3) Describing a particular things
  • (4) Influencing others feelings

Answer: Option (2)

33. Match List-I with List-II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (1)

34. Who among the following has said that ‘Punishment brings wisdom. It is the healing art of Wickedness’ ?
  • (1) Socrates
  • (2) Plato
  • (3) Aristotle
  • (4) Nietzsche

Answer: Option (2)

35. Who among the following has said that þTrue law is the rightÿ reason in agreement with nature; it is of universal application, unchanging and everlastingÿ ?
  • (1) Kant
  • (2) Cicero
  • (3) Hegel
  • (4) Darwin

Answer: Option (2)

36. Definition of ‘good’ in terms of self realisation according to Moore would be :
  • (1) Naturalistic fallacy
  • (2) Metaphysical fallacy
  • (3) Both Naturalistic and Metaphysical fallacy
  • (4) Neither Naturalistic nor Metaphysical

Answer: Option (1)

37. Which philosopher among the following has classified ‘Adjectives’ in three categories (A - words, D - words, G - words) as per their functions ?
  • (1) Ayer
  • (2) Hare
  • (3) Nowell Smith
  • (4) Stevenson

Answer: Option (3)

38. Which one of the following is consistent regarding moral Judgement ?
  • (1) It is an ‘Is’ Judgement
  • (2) It is a Logical Judgement
  • (3) It is a Natural Judgement
  • (4) It is a Normative Judgement

Answer: Option (4)

39. According to which one of the following views value-judgements are essentially imperative ?
  • (1) Descriptivism
  • (2) Emotivism
  • (3) Prescriptivism
  • (4) Intuitionism

Answer: Option (3)

40. Find out the fallacy committed in the syllogistic form : AAI-1
  • (1) Undistributed middle term
  • (2) Illicit Major
  • (3) Illicit Minor
  • (4) Existential Fallacy

Answer: Option (4)

41. Given below are an Assertion (A) and a Reason (R), consider them and select the correct answer from code given here under :

Assertion (A) : A Categorical syllogism commits a fallacy of four terms if more than three terms are used.

Reason (R) : In a standard form of categorical syllogism, there are three and only three terms occurring twice each in the same meaning.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are true and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) (A) and (R) both are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true and (R) is false.
  • (4) (A) and (R) both are false.

Answer: Option (2)

42. The difference between Aristotlean and Boolean interpretation of categorical propositions is as follows :
  • (1) Aristotlean accepts contrary, sub - contrary, sub-alternation and contradictory relations whereas Boolean accepts only contradictory relations.
  • (2) Aristotlean accepts contrary, sub - contrary and Boolean accepts only contradictory relations.
  • (3) Aristotlean and Boolean both accepts all the above relations.
  • (4) Aristotlean and Boolean both accept none of the above relations.

Answer: Option (1)

43. If ‘A’ proposition is converted to ‘A’ and ‘E’ proposition is contraposited to E, what kind of fallacy is commited according to Boole ?
  • (1) Undistributed Middle term
  • (2) Existential Fallacy
  • (3) Illicit Major
  • (4) Illicit Minor

Answer: Option (2)

44. Which of the following is a correct statement in the light of truth and validity ?
  • (1) The truth or falsity of an argument’s conclusion does by itself determine the validity or invalidity of that argument.
  • (2) The validity of an argument does guarantee the truth of its conclusion.
  • (3) Truth and falsity are attributed to the arguments while validity and invalidity are attributed to the propositions.
  • (4) The truth or falsity of an argument’s conclusion does not by itself determine the validity or invalidity of that argument and the fact that an argument is valid does not guarantee the truth of its conclusion.

Answer: Option (4)

45. Which one of the following is not the correct formulation of De morgan theorems ?
  • (1) ~ (p∨q) ≡ (~ p . ~ q)
  • (2) ~ (p . q) ≡ (~ p∨~ q)
  • (3) ~ (p . q) ≡ ~ (p∨q)
  • (4) (~ p∨~ q) ≡ ~ (p . q)

Answer: Option (3)

46. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the code given here under in the argument and argument form :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (2)

47. What are the correct symbolization of the paradoxes of material implication ?
  • (1) ~ p ⊃ (q ⊃ p) and p ⊃ (q ⊃ p)
  • (2) p ⊃ (q ⊃ p) and ~ p ⊃ (p ⊃ q)
  • (3) ~ p ⊃ (q ⊃ p) andU ~ p ⊃ (p ⊃ q)
  • (4) p ⊃ (q ⊃ p) and p ⊃ (p ⊃ q)

Answer: Option (2)

48. A statement form is said to be tautologous :
  • (1) If all of its substitution instances are false.
  • (2) If its substitution instances are admixture of true and false.
  • (3) If all of its substitution instances are true.
  • (4) If its substitution instances are neither true nor false.

Answer: Option (3)

49. Two statements are said to materially equivalent if :
  • (1) Both are true and both are false.
  • (2) One is true and another is false.
  • (3) One is false and another is true.
  • (4) There is no question of truth and falsity is involved.

Answer: Option (1)

50. Who among the following has not criticised Human Rights ?
  • (1) Bentham
  • (2) Alian Pellet
  • (3) Locke
  • (4) Nietzsche

Answer: Option (3)

51. Which one of the following feminist activists gave the slogan ‘ The personal is political’ ?
  • (1) Carol Harisch
  • (2) Simon de Beauvoir
  • (3) Mary R. Beard
  • (4) Kate Millet

Answer: Option (1)

52. Which one of the following philosophers celebrates the free play of language as an endless difference of meaning ?
  • (1) Derrida
  • (2) Russell
  • (3) Wittgenstein
  • (4) Husserl

Answer: Option (1)

53. Which one of the following lists correctly depicts Heidegger’s four modes of language ?
  • (1) Assertion, Discourse, Idle talk and Saying
  • (2) Assertion, Reason, Emotion and Idle talk
  • (3) Assertion, Understanding, Discourse and talking
  • (4) Assertion, Reason, Understanding and Idle

Answer: Option (1)

54. Who among the following mentioned a distinction between authentic and inauthentic forms of existential discourse ?
  • (1) Heidegger
  • (2) Husserl
  • (3) Sartre
  • (4) Derrida

Answer: Option (1)

55. Three major modes of intentionality, according to Husserl are :
  • (1) Perception, Inference and Opinion.
  • (2) Perception, Imagination and Understanding.
  • (3) Perception, Imagination and Signification.
  • (4) Perception, Inference and Signification.

Answer: Option (3)

56. Which one of the following lists of phenomena of consciousness in-itself is listed by Sartre under the ontological category of ‘being’ ?
  • (1) Necessity, Essentiality, Objectivity and Fame
  • (2) Necessity, Facticity, Objectivity and Shame
  • (3) Necessity, Essentiality, Facticity and Shame
  • (4) Essentiality, Facticity, Objectivity and Fame

Answer: Option (2)

57. Consider the following Assertion (A) and Reason (R) in the light of Gandhian view and select the correct code :

Assertion (A) : Non - Violence presupposes the capacity to strike.

Reason (R) : Strike is a passive resistance.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (3)

58. Match List-I with List-II and select the code from the given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: Option (2)

59. Who among the following upholds the view that ‘The principle of demand and supply can not be the basis of any Science’ ?
  • (1) Ambedkar
  • (2) Gandhi
  • (3) Vivekananda
  • (4) Marx

Answer: Option (2)

60. Which among the following is not true about the Gandhian principle of ‘Bread Labour’ ?
  • (1) It was designed to promote simple living among all citizens.
  • (2) It was designed to promote dignity of labour.
  • (3) It was designed to promote reaction against capitalists.
  • (4) It was designed to promote a sense of equality transcending the prevailing division of labour.

Answer: Option (3)

61. Who among the following has said that, ‘If we want to Cultivate true spirit of democracy, we can not afford to be intolerant. Intolerance betrays want of faith in one’s cause’ ?
  • (1) Vivekananda
  • (2) Ambedkar
  • (3) Tilak
  • (4) Gandhi

Answer: Option (4)

62. Match the List-I with List-II and choose the correct answer by selecting one of the code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (2) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (4)

63. In the light of Frege’s view which of the following is incorrect ?
  • (1) Definite descriptions with proper names have both sense and reference, and their reference is determined by their sense
  • (2) Sense, is the mode of presentation of object which is the reference of the expression whose sense it is
  • (3) The reference of the predicate is concept
  • (4) The reference is the mode of presentation

Answer: Option (4)

64. “The meaning, is the use” does not imply that :
  • (1) Useless discourse is gibberish
  • (2) Language games vary from one form of life to another
  • (3) If the linguistic expression turns out to be an apt tool within the context of it’s language game, it is meaningful
  • (4) Analysis of language cannot eliminate puzzlements

Answer: Option (4)

65. When “Calling” something good is characteristically praising or commending or recommending; it refers to :
  • (1) Descriptive fallacy
  • (2) Assertion fallacy
  • (3) Speech Act fallacy
  • (4) Naturalistic fallacy

Answer: Option (3)

66. Consider the Assertion (A) and Reason (R) given below and choose the correct code as your answer :

Assertion (A) : “We can and must conceive that blue might exist and yet the sensation of blue not exist”.

Reason (R) : Sensation, according to Moore, has two elements, consciousness and the other, object of consciousness.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, (R) is false
  • (4) Both (A) and (R) are false

Answer: Option (1)

67. In Madhva’s philosophy all the following propositions are true except :
  • (1) Brahman rules every jÍva from within
  • (2) Every jÍva is dependent on Brahman
  • (3) jÍva is not free
  • (4) Every jÍva is organically related to Brahman

Answer: Option (4)

68. Buddhism advocates the following except :
  • (1) NairÂtmya vÂda
  • (2) SyÂdavÂda
  • (3) PratÍtyasamutpÂda
  • (4) ksanabhangura vÂda

Answer: Option (2)

69. The MahÂvÂky ,‘Tattvamasi’ occurs in :
  • (1) BrhadÂràyaka Upanisad
  • (2) Mandukya Upanisad
  • (3) ChÂndogya Upaniîad
  • (4) TaittirÍya Upanisad

Answer: Option (3)

70. Match List-I and List-II and choose the correct answer with the help of code given below :

philosophy november 2017 paper iii q 3

  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (2)

71. The ‘PradhÂna malla’ of ‘Advaitin’s’ is :
  • (1) The NaiyÂyikas
  • (2) The Bauddhas
  • (3) The SÂmkhyans
  • (4) The Vaisesikas

Answer: Option (3)

72. All the following propositions according to RÂmÂnuja are false except :
  • (1) RÂmÂnuja advocates Karma - Yoga as the principal means to JÍvanmukti
  • (2) RÂmÂnuja advocates JáÂna - Yoga as the principal means to Videhamukti
  • (3) RÂmÂnuja advocates Karma - Yoga as the principal means to Videhamukti
  • (4) RÂmÂnuja advocates Bhakti - Yoga as the principal means to Videhamukti

Answer: Option (4)

73. According to Islam, all the following propositions are true except :
  • (1) Prime of place is given to prayer and fasting
  • (2) Charity is the greatest virtue
  • (3) Pilgrimage is a sacred undertaking to gain the grace of God
  • (4) Failing to surrender to the will of God

Answer: Option (4)

74. The sequence of the process of bondage and release of jÍva, according to Jainism is :
  • (1) Bandha, samvara, nirjarÂ, mokîa, Âïrava.
  • (2) Àïrava, bandha, samvara, nirjarÂ, moksa
  • (3) Samvara, nirjarÂ, mokîa, Âsrava, bandha.
  • (4) NirjarÂ, mokîa, Âsrava, bandha, samvara.

Answer: Option (2)

75. According to Zoroastrianism, all the following propositions are true except :
  • (1) Zoroastrianism advocates fire - worship.
  • (2) In Zoroastrianism, Ahramazda is recognised as the God for the good.
  • (3) In Zoroastrianism, Ahriman is recognised as the God for the evil.
  • (4) Zoroastrianism advocates VarnÂïrama Vyavasth .

Answer: Option (4)

UGC NET Philosophy November 2017 Paper II

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES