UGC NET(National Eligibility Test) Social Work - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. The social order is maintained largely by :
  • (1) Division of labour
  • (2) Law
  • (3) Socialization
  • (4) State

Answer: Option (3)

2. Which is the smallest agency of informal education ?
  • (1) Community
  • (2) School
  • (3) Family
  • (4) Religion

Answer: Option (3)

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. Which one of the following is not social group ?
  • (1) Committee of advocates discussing some issues
  • (2) Executive committee of labour union
  • (3) Board of management of an Institution
  • (4) A horserider, cyclist and walking person on the street

Answer: Option (4)

4. Which one of the following is not the part of hierarchy of needs described by Abraham Maslow ?
  • (1) Safety needs
  • (2) Esteem needs
  • (3) Cognitive needs
  • (4) Normative needs
  • Answer: Option (4)

    5. Which one of the following is not a part of ethics of advocacy ?
    • (1) Act in accordance with user’s, wishes and instructions.
    • (2) Act in the best interest of service users.
    • (3) Non-recognition of the limits of service users.
    • (4) Keep the user properly informed.

    Answer: Option (3)

    6. When number of samples is more than two but it is neither certain nor decided in advance, this type of system often referred as

    • (1) Sequential sampling
    • (2) Cluster sampling
    • (3) Judgement sampling
    • (4) Area sampling

    Answer: Option (1)

    7. Which one of the following scales used to assess a student’s rank in the class ?
    • (1) Ordinal scale
    • (2) Nominal scale
    • (3) Interval scale
    • (4) Ratio scale

    Answer: Option (1)

    9. Which of the following is/are part(s) of Sustainable Development Goals ?

    (a) Consumption

    (b) Climate

    (c) Crime

    (d) Food

    Find the answer from the code given below : Code :
    • (1) (a) and (b) only
    • (2) (a), (b) and (d) only
    • (3) (b) and (d) only
    • (4) (a), (b), (c) and (d)

    Answer: Option (2)

    10. Which one of the following is a feature of Hindu Marriage Act, 1955 ?
    • (1) Inheritance
    • (2) Medical Termination of pregnancy
    • (3) Divorce
    • (4) Adoption

    Answer: Option (3)

    11. Which one of the following does not refer to digital convergence ?
    • (1) Information Technology
    • (2) Consumer electronics
    • (3) Telecommunications
    • (4) Exposure to languages

    Answer: Option (4)

    12. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart of Indian Constitution ?
    • (1) Right to constitutional remedies
    • (2) Right to property
    • (3) Right to equality
    • (4) Right to freedom of religion

    Answer: Option (1)

    13. Which among the following was distinguished feature concerning religion between Brahmo Samaj and Arya Samaj ?
    • (1) Anti-idolatory
    • (2) Anti-ritualism
    • (3) Separation of social evil from religion
    • (4) Equal status to all religions

    Answer: Option (4)

    14. Which of the following principle(s) is/are followed in Gandhian Social Action Model ?

    (a) Principle of single strategy

    (b) Principle of dramatization

    (c) Principle of dual approach

    (d) Principle of legitimization

    Find the answer from the code given below : Code :
    • (1) (a), (b) and (c) only
    • (2) (b), (c) and (d) only
    • (3) (a) and (d) only
    • (4) (a), (b), (c) and (d)

    Answer: Option (2)

    15. Who are debarred from receiving foreign contribution under FCRA, 2010 ? Find answer from the code given below :

    (a) Employees of any corporation

    (b) Member of any legislature

    (c) Publisher of any registered newspaper

    (d) Hindu undivided family

    Code :
    • (1) (a) and (b) only
    • (2) (a) and (c) only
    • (3) (a), (b) and (c) only
    • (4) (a), (b)(c) and (d),

    Answer: Option (3)

    16. Which of the duty(ies) has/have been prescribed by Indian Constitution for the Citizens of India ?

    (a) To develop scientific temper

    (b) To preserve rich heritage of our composite culture

    (c) To minimise income inequalities

    (d) To defend the country

    Code :
    • (1) (a) only
    • (2) (a) and (b) only
    • (3) (a), (b) and (d) only
    • (4) (a), (b), (c) and (d)

    Answer: Option (3)

    17. What is the characteristic of modernization ?
    • (1) Migration
    • (2) Social mobility
    • (3) Striving for self-dependency
    • (4) Change in social values, objectives and aspirations

    Answer: Option (4)

    18. The principle(s) of Social Group Work are :

    (a) Principle of planned group formation

    (b) Principle of continuous individualization

    (c) Principle of resource utilization

    (d) Principle of evaluation

    Code :
    • (1) (a), (b) and (c) only
    • (2) (a), (c) and (d) only
    • (3) (a), (b) and (d) only
    • (4) (a), (b), (c) and (d)

    Answer: Option (4)

    19. ‘Trusteeship Theory’ of Trade Union was advocated by __________ .
    • (1) N.M. Lokhande
    • (2) B.P. Wadia
    • (3) M.K. Gandhi
    • (4) G.L. Nandha

    Answer: Option (3)

    20. Under whose Prime Ministership the Second National Labour Commission was constituted ?
    • (1) Atal Bihari Vajpayee
    • (2) Viswanath Pratap Singh
    • (3) P.V. Narasimha Rao
    • (4) Rajiv Gandhi

    Answer: Option (1)

    21. Participant observation is ideally suited for the study of :

    (a) Tribal culture

    (b) National culture

    (c) Ethnographic study

    (d) Phenomenon of globalization

    Code :
    • (1) (a), (b) and (c) only
    • (2) (a) and (c) only
    • (3) (a) and (d) only
    • (4) (b) and (c) only

    Answer: Option (2)

    22. Robert Redfield has mentioned which of the following qualities of little community ? Code :

    (a)Distinctiveness

    (b) Small Size

    (c)Homogeneity of inhabitants

    (d) Dependence on other community

    • (1) (a) and (d) only
    • (2) (a), (b) and (c) only
    • (3) (a), (c) and (d) only
    • (4) (a), (b), (c) and (d)

    Answer: Option (2)

    23. Which among the following is/are ‘ascribed status’ ?

    (a)Profession

    (b) Caste

    (b)Gender

    (d) Religion

    Code :
    • (1) (a) and (b) only
    • (2) (b) and (c) only
    • (3) (b), (c) and (d) only
    • (4) (a) and (c) only

    Answer: Option (3)

    24. Which of the following is/are method(s) of getting people’s participation in a community ?

    (a) Transect walk

    (b) Non-formal interview

    (c) Social and resource mapping

    Code :
    • (1) (a), (b) and (c)
    • (2) (a) only
    • (3) (b) only
    • (4) (a) and (b) only

    Answer: Option (1)

    25. In Karl Pearson’s coefficient of correlation the value of ‘r’ nearer to +1 or −1 indicates :

    (a) No association between two variables

    (b) Positive correlation only

    (c) Negative correlation only

    (d) High degree of positive or negative correlation

    Code :
    • (1) (a) only
    • (2) (a), (b) and (c) only
    • (3) (d) only
    • (4) (b), (c) and (d) only

    Answer: Option (4)

    26. Which of the following is/are part of the Saul Alinsky’s Model of Social Action ?

    (a) Attacking the person who heads the establishment

    (b) Inducing anger and hate

    (c) Destroying the individual who holds power

    Find answer from the code given below : Code :
    • (1) (a) only
    • (2) (a) and (b) only
    • (3) (a), (b) and
    • (c) (4) (b) only

    Answer: Option (3)

    27. Assertion (A) : Social stratification is an arrangement of social groups into hierarchy of position.

    Reason (R) : Social stratification is unequal with regards to powers, property, social evaluation and psychic gratification.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct ? Code :
    • (1) Both (A) and (R) are not correct.
    • (2) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
    • (3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
    • (4) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A).

    Answer: Option (3)

    28. Assertion (A) : Transnational perspective is needed for effective combatting of social problems of modern world.

    Reason (R) : Poverty and hunger problems need global joint actions.

    In the context of two statements, which one of the following is correct ? Code :
    • (1) (A) is correct but (R) is not correct.
    • (2) (A) is not correct but (R) is correct.
    • (3) Both (A) and (R) are not correct.
    • (4) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

    Answer: Option (4)

    29. Assertion (A) : After the 1928 world conference of social workers held in Paris, an international cooperation of national associations was formed that later become the International Federation of Social Work.

    Reason (R) : The purpose of International Federation of Social Work is to achieve a Socially Just World through professional social work.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct ?

    Code :
    • (1) (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
    • (2) (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
    • (3) (A) is correct and (R) is not correct.
    • (4) (A) is not correct and (R) is correct.

    Answer: Option (2)

    30. Assertion (A) : The emphasis on ‘person-in-situation’ is to understand and help the individual client better.

    Reason (R) : The person in situation configuration is subjective.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct ?

    Code :

    • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
    • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
    • (3) (A) is true, but (R) is false.
    • (4) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: Option (3)

    31. Assertion (A) : Social action and social legislation are complimentary to each other.

    Reason (R) : Social action often highlights the need for new laws.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct ? Code :
    • (1) Both (A) and (R) are not correct.
    • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
    • (3) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
    • (4) (A) is correct but (R) is not correct.

    Answer: Option (2)

    32. Assertion (A) : Social dysfunctions have potentialities to affect social functioning adversely.

    Reason (R) : Dysfunction occurs in the interaction between different systems or social ills.

    In context of these two statements, which one of the following is correct ?

    Code :
    • (1) Both (A) and (R) are not correct
    • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
    • (3) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
    • (4) (A) is correct but (R) is not correct

    Answer: Option (2)

    33. Assertion (A) : Developmental social welfare is a macro-level conception.

    Reason (R) : Developmental social welfare attempts institutional change. In the context of these two statements,

    which one of the following is correct ? Code :
    • (1) (A) is correct but (R) is not correct.
    • (2) Both (A) and (R) are correct.
    • (3) (A) is not correct but (R) is correct.
    • (4) Both (A) and (R) are not correct.

    Answer: Option (2)

    34. Assertion (A) : Uneven accumulation of life sustaining energies can alter the equilibrium state.

    Reason (R) : Internal disorders take a person to a non-equilibrium state. In the context of two statements,

    which one of the following is correct ? Code :
    • (1) (A) is correct but (R) is not correct.
    • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
    • (3) (A) is not correct but (R) is correct.
    • (4) Both (A) and (R) are correct.

    Answer: Option (4)

    35. Choose the correct sequence of Constitutional Amendment Acts on the following subjects in the chronological order.
    • (1) Right to Property, Preamble of the Constitution, Nagarpalica Act, Panchayati Raj Act
    • (2) Preamble of the Constitution, Right to Property, Panchayati Raj Act, Nagarpalica Act
    • (3) Right to Property, Preamble of the Constitution, Panchayati Raj Act, Nagarpalica Act
    • (4) Panchayati Raj Act, Right to Property, Nagarpalica Act, Preamble of the Constitution

    Answer: Option (2)

    36. Choose the correct sequence of the following in social case work practice :
    • (1) Person - Problem - Process - Place
    • (2) Place - Person - Problem - Process
    • (3) Person - Problem - Place - Process
    • (4) Problem - Person - Place - Process

    Answer: Option (3)

    37. Identify the correct chronological order according to their dates of celebration in a year : mode:
    • (1) Women’s Day, Youth Day, International Literacy Day, AIDS Day
    • (2) Youth Day, Women’s Day, International Literacy Day, AIDS Day
    • (3) International Literacy Day, Youth Day, Women’s Day, AIDS Day
    • (4) AIDS Day, International Literacy Day, Women’s Day, Youth Day

    Answer: Option (2)

    38. Choose the correct sequence of the following enactment in chronological order :

    (a) Apprentices Act

    (b) Guardian and Wards Act

    (c) Reformatory Schools Act

    (d) Children Act

    Code :
    • (1) (b), (c), (a), (d)
    • (2) (a), (b), (c), (d)
    • (3) (d), (a), (b), (c)
    • (4) (c), (d), (b), (a)

    Answer: Option (1)

    39. Put following stages given by Sigmand Freud in correct order :
    • (1) Oral, Phallic, Anal, Latency, Genital
    • (2) Oral, Latency, Phallic, Anal, Genital
    • (3) Oral, Anal, Phallic, Latency, Genital
    • (4) Oral, Genital, Phallic, Latency, Anal

    Answer: Option (3)

    40. Identify the correct order in following stages of group development given by Klein :
    • (1) Orientation, Negotiation, Resistance, Intimacy, Termination
    • (2) Orientation, Intimacy,Resistance, Negotiation, Termination
    • (3) Orientation, Resistance, Negotiation, Intimacy, Termination
    • (4) Orientation, Negotiation, Intimacy, Resistance, Termination

    Answer: Option (3)

    41. Which one of the following pairs is correctly matched ?
    • (1) Skinner - Operant Learning Theory
    • (2) Anna Freud - The unconscious Mind
    • (3) Erich Fromm - Hierarchy of needs
    • (4) Elizabeth Hurlock - Ego Psychology

    Answer: Option (1)

    42. Which one of the following pairs is correctly matched ? mode:
    • (1) Description of experiences - Empirical Research and observations
    • (2) Making generalizations and - Applied Research Theory building
    • (3) Finding solution of immediate - Fundamental Research problem
    • (4) Conducting observations for - Qualitative Research discovering facts

    Answer: Option (1)

    43. Which one of the following pairs is not correctly matched ? mode:
    • (1) Fair distribution of resources - Equity
    • (2) Equal rights for all - Equality
    • (3) Fostering of social trust - Cohesion
    • (4) Availability of services in - Accessibility discriminatory manner

    Answer: Option (4)

    44. Match List-I and List-II and choose the correct answer from the code given below :

    education november 2017 paper ii q 44

    Code :
    • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
    • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
    • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
    • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

    Answer: Option (3)

    45. Which one of the following pairs is not correctly matched ? mode:
    • (1) Rules governing the behaviour - Norms of group members
    • (2) The potency of goals and - Valance objects in the life space of the group
    • (3) The ability of group members to - Cohesion influence one-another
    • (4) The degree of agreement regarding goals - Consensus and group phenomenon

    Answer: Option (3)

    46. The Uniform Civil Code is also related to :
    • (1) Cultural diversity
    • (2) Gender justice
    • (3) Cultural diversity and gender justice both
    • (4) Family integration

    Answer: Option (3)

    47. The personal laws of the __________ community is still remain uncodified.
    • (1) Hindu
    • (2) Muslim
    • (3) Christianity
    • (4) Muslim and Sikhs

    Answer: Option (2)

    48. Hindu marriage laws are still not :
    • (1) Fully governed by the community
    • (2) Fully grant justice to women
    • (3) Fully accepted by priests
    • (4) Fully in favour of equal opportunity to all members of family such as women, children, the aged

    Answer: Option (2)

    49. Hindu marriage is a sacrament unity which means it is recognised as :
    • (1) One of the sanskar
    • (2) A contract as divorce is possible
    • (3) A part of uniform civil code
    • (4) A right of equal citizenship

    Answer: Option (1)

    50. The most appropriate title for the above paragraph may be :
    • (1) Uniform Civil Code
    • (2) Need for Uniform Civil Code
    • (3) Gender Justice and Civil Code
    • (4) Future of Civil Code

    Answer: Option (2)

    UGC NET Social Work November 2017 Paper III

    ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

    Take Mock Tests

    Missiles Mock Test Start Test!
    SSC MTS Mock Test Start Test
    IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
    SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
    SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
    SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
    MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
    IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
    UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
    DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
    Advertisement
    Assam Direct Recruitment Test Series

    Latest Test Series

    ssc cgl test series

    SSC CGL

    Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
    delhi policesi test series

    DELHI POLICE SI

    Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
    west bengal psc test series

    WEST BENGAL PSC

    Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
    cisf head constable test series

    CISF CONSTABLE

    Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
    Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

    JAIIB

    Start Test 30 Full Length Tests View Course
    adre 2024 test series

    ADRE 2024

    Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
    RRB RRC GROUP D test series

    RRB RRC GROUP D

    Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
    UP POLICE SI test series

    UP POLICE SI

    Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
    CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES