UGC NET(National Eligibility Test) Social Work - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. The social order is maintained largely by :
  • (1) Division of labour
  • (2) Law
  • (3) Socialization
  • (4) State

Answer: Option (1)

2. Which is the smallest agency of informal education ?
  • (1) Community
  • (2) School
  • (3) Family
  • (4) Religion

Answer: Option (3)

3. Which one of the following is not social group ?
  • (1) Committee of advocates discussing some issues
  • (2) Executive committee of labour union
  • (3) Board of management of an Institution
  • (4) A horserider, cyclist and walking person on the street

Answer: Option (2)

4. Which one of the following is not the part of hierarchy of needs described by Abraham Maslow ?
  • (1) Safety needs
  • (2) Esteem needs
  • (3) Cognitive needs
  • (4) Normative needs

Answer: Option (4)

5. Non-confirmity to a set of norms is known as :
  • (1) Crime
  • (2) Habit
  • (3) Deviance
  • (4) Juvenile Delinquency

Answer: Option (3)

6. Allocation of roles and status to members in a group is known as :
  • (1) Cohesion
  • (2) Control
  • (3) Confrontation
  • (4) Structuring

Answer: Option (4)

7. Social change as a socio-cultural concept implies :
  • (1) Little structural continuity
  • (2) Absoluteness rather than relativity
  • (3) Abrupt change
  • (4) Sufficient continuity in the structure of a society

Answer: Option (4)

8. __________ is the marriage of a man with the childless widow of his deceased brother.
  • (1) Levirate
  • (2) Sororate
  • (3) Sororal Polygyny
  • (4) Polygyny

Answer: Option (1)

9. Human Resources are the most important only, if they have :
  • (1) Large population
  • (2) Primary education
  • (3) Skill and training
  • (4) Inter-group relationships

Answer: Option (3)

10. The Indecent Representation of Woman (Prohibition) Act was passed in :
  • (1) 1983
  • (2) 1984
  • (3) 1985
  • (4) 1986

Answer: Option (4)

11. Who was the Chairperson of the ‘All India Committee on Prison Reforms, 1980-83’ ?
  • (1) Justice A.N. Mulla
  • (2) Justice M.N. Venkatachalaiah
  • (3) Justice A.S. Anandh
  • (4) Justice V.R. Krishna Iyyer

Answer: Option (1)

12. What does the term ‘Electra Complex’ denote ?
  • (1) Over attachment with father
  • (2) Over attachment with mother
  • (3) Over attachment with brother
  • (4) Over attachment with sister

Answer: Option (2)

13. Consider the following statements.
  • (1) Complaint Committee
  • (2) Works Committee
  • (3) Court of Enquiry
  • (4) Welfare Committee

Answer: Option (2)

14. Under Juvenile Justice Act, the observation home is mainly meant for :
  • (1) (a), (b) and (c) only
  • (2) (b) and (d) only
  • (3) (c) and (d) only
  • (4) (a) and (c) only

Answer: Option (2)

15. In whose opinion mental illness is a myth and infact problems of living :
  • (1) George Simmel
  • (2) C.E. Murray
  • (3) Thomas Szasz
  • (4) E.L. Brown

Answer: Option (3)

16. Which one of the following programmes was not part of social security system based on Beveridge report ?
  • (1) Social Insurance
  • (2) Public Assistance
  • (3) Family Allowance
  • (4) Allowance to handicapped

Answer: Option (4)

17. When the dependent variable is not free from the influence of extraneous variable(s), the relationship between dependent and independent variables is known as :
  • (1) Confounded relationship
  • (2) Cause and effect relationship
  • (3) Product and producer relationship
  • (4) Controlled relationship

Answer: Option (1)

18. Which one of the following is a method of laboratory research ?
  • (1) Play and role analysis
  • (2) Participant observation
  • (3) Analysis of documents
  • (4) Focussed interview

Answer: Option (1)

20. Which of the following is a machinery for settlement of industrial disputes in India ?
  • (1)Indian Labour Conference
  • (2) Joint Management Council
  • (3) Industrial Tribunal
  • (4) Standing Labour Committee

Answer: Option (3)

21. What does the term ‘dipsomania’ mean?
  • (1) Compulsive physical abuse
  • (2) Compulsive alcohol consumption
  • (3) Compulsive speed driving
  • (4) Compulsive pool diving from heights

Answer: Option (2)

22. Which among the following School of thought used the concept of social disorganisation in explaining juvenile delinquency ?
  • (1) Classical School
  • (2) Positive School
  • (3) Chicago School
  • (4) London School

Answer: Option (3)

23. Who is the author of the book “Pattern of culture” ?
  • (1) Ruth Benedict
  • (2) G.W. Allport
  • (3) Kimball Young
  • (4) M.N. Srinivas

Answer: Option (1)

24. Which among the following authority is empowered to grant probation to an offenders
  • ((1) Police officer1) Ruth Benedict
  • ((2) Prosecution2) G.W. Allport
  • ((3) Prison authority3) Kimball Young
  • ((4) Court of law4) M.N. Srinivas

Answer: Option (4)

25. Which among the following Indian States has the largest number of ‘open prisons’
  • (1) Maharashtra
  • (2) Punjab
  • (3) Rajasthan
  • (4) Tamil Nadu

Answer: Option (3)

26. Fundamental Interpersonal Relations Orientation (FIRO) was developed by :
  • (1) Cooley
  • (2) Bales
  • (3) William Schutz
  • (4) Helariko

Answer: Option (3)

27. Shaping relations between individuals to facilitate action creates :
  • (1) Social capital
  • (2) Economic capital
  • (3) Human capital
  • (4) Individual capital

Answer: Option (1)

28. Device of assessing interpersonal attraction, rejection and power is known as :
  • (1) Counselling
  • (2) Case work
  • (3) Consciousness
  • (4) Sociometry

Answer: Option (4)

29. The term “Factory” is defined in Section __________ of the Factories Act 1948.
  • (1) 2 (s)
  • (2) 2 (p)
  • (3) 2 (v)
  • (4) 2 (m)

Answer: Option (4)

30. What shall be the proportion of women amongst the members appointed in the Advisory Committee formed under the Equal Remunation Act 1976 ?
  • (1) One-Fourth
  • (2) One-Half
  • (3) One-Third
  • (4) Full-100%

Answer: Option (2)

31. Statutory right of re-employment remains in case of :
  • (1) Dismissed worker
  • (2) Retired worker
  • (3) Suspended worker
  • (4) Retrenched worker

Answer: Option (4)

32. The concept of ‘Job enrichment’ was given by :
  • (1) John Bratton
  • (2) F.W. Taylor
  • (3) Herzberg
  • (4) Jeffrey Gold

Answer: Option (3)

33. Which one of the following countries is not a part of the “Golden Crescent”, Known for narcotic production and supply ?
  • (1) Afghanistan
  • (2) Pakistan
  • (3) Kazakhstan
  • (4) Iran

Answer: Option (3)

34. Regression analysis is done to measure :
  • (1) difference between variables
  • (2) correlation between variables
  • (3) association between variables
  • (4) corresponding change in variables

Answer: Option (4)

35. The first study of ‘family tree’ examining hereditory aspects of criminal tendency was conducted in __________.
  • (1) England
  • (2) France
  • (3) Germany
  • (4) USA

Answer: Option (4)

36. Graphical representation of manpower in an organisation is called as :
  • (1) Replacement chart
  • (2) Placement chart
  • (3) Manpower inventory
  • (4) Organisational structure

Answer: Option (4)

37. In which pictorial technique a set of pictures is shown to respondents for enquiring their description about their thinking for representation of pictures ?
  • (1) Rosenzweig Test
  • (2) Thematic Apperception Test
  • (3) Rorschach Test
  • (4) Holtzman Inkblot Test

Answer: Option (2)

38. The present problem is mainly seen in terms of past events and experiences in :
  • (1) Clinical diagnosis
  • (2) Etiological diagnosis
  • (3) Social diagnosis
  • (4) Dynamics diagnosis

Answer: Option (2)

39. Who among the following is eligible for the appointment as the Chairman of the National Human Rights Commission in India ?
  • (1) Former Chief Justices of High Courts
  • (2) Sitting Chief Justices of High Courts
  • (3) Former Chief Justice of Supreme Court
  • (4) Former Justices of Supreme Court

Answer: Option (3)

40. The idea that humans have mental conflicts because of desires and energies that are repressed into the unconscious is propounded by :
  • (1) Skinner
  • (2) Michel Milken
  • (3) Sigmund Freud
  • (4) Eric Berne

Answer: Option (3)

41. Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt in companionship group
  • (1) Merton
  • (2) Sutherland
  • (3) Erickson
  • (4) Parsons

Answer: Option (2)

42.Studying the influence of counselling services on the functioning of couples with marital disharmony”- is an example of :
  • (1) Retrospective-prospective study design
  • (2) Retrospective study design
  • (3) Correlational studies
  • (4) Prospective study design

Answer: Option (4)

43. Employees Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952 does not cover :
  • (1) Injury compensation
  • (2) Pension
  • (3) Deposit-linked-insurance
  • (4) Provident fund

Answer: Option (1)

44. According to Robins, major function(s) of communication in a group is/are :

(a) Control

(b) Motivation

(c) Emotional expression and information

Find the answer from code given below : Code :
  • (1) (a) only
  • (2) (a) and (c) only
  • (3) (a) and (b) only
  • (4) (a), (b) and (c)

Answer: Option (4)

45. 360 degree appraisal system is done by :

    (a) Supervisors and peers

    (b) Peers and subordinates

    (c) Supervisors, peers and subordinates

    (d) Supervisors, peers, subordinates and clients Find

  • (1) (a) only
  • (2) (a) and (b) only
  • (3) (a), (b) and (c) only
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: Option (4)

46. Bio-medical concept of health envisages health as :

    (a)Absence of malnutrition

    (b) Absence of medicine intake

    (c)Absence of disease

    (d) Absence of problems

  • (1) (a) only
  • (2) (c) only
  • (3) (a), (b) and (d) only
  • (4) (d) only

Answer: Option (2)

47. Which of the following is/are objectives of Beti Bachao and Beti Padhao Programme ?

(a) Prevent gender biased sex selective elimination

(b) Ensure survival and protection of girl child

(c) Ensure education of the girl child

(d) Ensure proper nutrition for girl child

  • (1) (a) and (d) only
  • (2) (a), (b) and (c) only
  • (3) (b) and (d) only
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: Option (2)

48. Assertion (A) : Community engagement is not needed for higher educational institutions.

Reason (R) : There is no accountability of higher educational institutions toward community.

In the context of two statements, which one of the following is correct ?

  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are not correct.
  • (3) (A) is correct but (R) is not correct.
  • (4) (A) is not correct but (R) is correct.

Answer: Option (2)

49. Assertion (A) : In India, a large percentage of women cannot take decision independently not even related to their own life.

Reason (R) : In India, a large percentage of women do not have political power. In the context of two statements which one of the following is correct ?

  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) Both (A) and (R) are false.
  • (4) (A) is true but (R) is false.

Answer: Option (1)

50. Assertion (A) : Workers’ participation in management results in industrial democracy.

Reason (R) : Workers’ education programme does not encourage the participation of workers’.

From the two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are false.
  • (3) (A) is true and (R) is false explanation of (A).
  • (4) (A) is true and (R) is right explanation of (A).

Answer: Option (3)

51. Assertion (A) : Fast growing up migration and mobility are causing social disorganisation, juvenile delinquency and crime.

Reason (R) : Migrants are all the time concerned with their survival and accept few social responsibilities.

In the context of two statements, which one of the following is correct ?

  • (1) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (2) (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong and (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

52. Assertion (A) : After the demise of feudalism, those in poverty were seen as a direct threat to the Social order, so the government formed the poor law and created an organised system to provide care to them.

Reason (R) : Rescue societies were initiated to provide support to resolve the problems of poverty, disease, prostitution, mental illness and other afflictions during 19TH century.

In the context of two statements, which one of the following is correct ?

  • (1) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct and (R) is not correct.
  • (4) (A) is not correct and (R) is correct.

Answer: Option (1)

53. Assertion (A) : Early childhood emotions are intense with frequent emotional out bursts.

Reason (R) : Emotions are associated with tempertantrums, intense fears or Jealousies.

In the context of the two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are not correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (3) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (4) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: Option (2)

54. Identify the correct order of actions in Disaster Management Strategy :
  • (1) Alarming, Preparedness, Rescue, Relief, Rehabilitation
  • (2) Preparedness, Alarming, Rescue, Relief, Rehabilitation
  • (3) Preparedness, Rescue, Alarming, Relief, Rehabilitation
  • (4) Rescue, Preparedness, Alarming, Relief, Rehabilitation

Answer: Option (2)

55. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
  • (1) Person-in-situation – Hollis
  • (2) Problem Solving – Hamilton
  • (3) In Sight Learning Theory – Kohler
  • (4) Trial and Error Learning Theory – Erich Fromm

Answer: Option (4)

56. Identify the correct chronological order according to their dates of celebration in a year :
  • (1) World Cancer Day, World Environment Day, World Blood Donor Day, International Day of Elders
  • (2) World Environment Day, World Cancer Day, World Blood Donor Day, International Day of Elders
  • (3) World Blood Donor Day, World Cancer Day, World Environment Day, International Day of Elders
  • (4) International Day of Elders, World Cancer Day, World Environment Day and World Blood Donor Day

Answer: Option (4)

57. Chronologically arrange the years of enactments of labour legislations given below :

    (a) The Minimum Wages Act

    (b) The Payment of Wages Act

    (c) The Trade Unions Act

    (d) The Payment of Bonus Act

  • (1) (b), (c), (a), (d)
  • (2) (c), (b), (a), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (c), (a), (d), (b)

Answer: Option (2)

58. Choose the correct sequence of the following Central Government Programmes based on the year of their launch in the chronological order :

    (a) Atal Pension Yojana

    (b) Pradhan Mantri Gramin Awass Yojana

    (c) Integrated Child Development Services

    (d) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

    (e) Integrated Rural Development Programme

  • (1) (e), (c), (b), (a), (d)
  • (2) (c), (e), (b), (d), (a)
  • (3) (b), (c), (e), (d), (a)
  • (4) (b), (a), (c), (e), (d)

Answer: Option (2)

59. Which among the following pairs is correctly matched ?
  • (1) Born criminal - Merton
  • (2) Anomie - Sutherland
  • (3) Sadomasochism - Sigmund Freud
  • (4) Differential Association - Lombroso

Answer: Option (3)

60. Choose the correct sequence of the year of enactment of the following Social Legislations in the Chronological order :

    (a) Special Marriage Act

    (b) Female Infanticide Prevention Act

    (c) Widow Remarriage Act

    (d) Caste Disabilities Removal Act

    (e) Indian Slavery Act

  • (1) (e), (d), (c), (b), (a)
  • (2) (a), (b), (d), (e), (c)
  • (3) (c), (e), (d), (b), (a)
  • (4) (b), (e), (d), (c), (a)

Answer: Option (1)

61. Choose the correct sequence of the Fundamental Rights as they appear in the Indian Constitution :
  • (1) Right to Constitutional Remedies, Right to Freedom of Religion, Right to Freedom, Right to Equality
  • (2) Right to Equality, Right to Freedom, Right to Freedom of Religion, Right to Constitutional Remedies
  • (3) Right to Freedom of Religion, Right to Freedom, Right to Equality, Right to Constitutional Remedies
  • (4) Right to Freedom, Right to Equality, Right to Constitutional Remedies, Right to freedom of Religion

Answer: Option (2)

62. Match List - I and List - II and choose the correct answer from the code given below :

education november 2017 paper iii q 62

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (2)

63. Match List - I and List - II and choose the correct answer from the code given :

education november 2017 paper iii q 63

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (4)

64. Which of the following pairs is wrongly matched ?
  • (1) AITUC - Communist Party of India-Marxist
  • (2) BMS - Bharathiya Janata Party
  • (3) INTUC - Indian National Congress
  • (4) UTUC - Revolutionary Socialist Party

Answer: Option (1)

65. Which one of the following pairs is not correctly matched in group formation in community ?
  • (1) Before group formation - Planner
  • (2) At the time of group formation - Motivator
  • (3) Beginning stage of group - Observer
  • (4) Development stage of group - Facilitator

Answer: Option (3)

66. Match List - I and List - II and choose the correct answer from the code given :

education november 2017 paper iii q 66

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (1)

67. Match List - I and List - II and choose the correct answer from the code given :

education november 2017 paper iii q 67

  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: Option (3)

68. Match the following :

education november 2017 paper iii q 68

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: Option (1)

69. Match List - I and List - II and choose the correct answer from the code given :

education november 2017 paper iii q 69

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (2)

70. Which among the following pairs is wrongly matched ?
  • (1) Pulse Polio Immunization Programme - 1995
  • (2) National Rural Health Mission - 2005
  • (3) National AIDS Control Programme - 1987
  • (4) Expanded Programme of Immunization - 1985

Answer: Option (4)

71. The new ways and means to protect families should be in consonance with :
  • (1) The changes in the society
  • (2) The capacities of the people
  • (3) The power of government
  • (4) The services delivered by civil society groups

Answer: Option (1)

72. The relations within a family are largely affected by :
  • (1) Smaller size of the family
  • (2) Sexual relationship between couples
  • (3) Rising individualism among family members
  • (4) Weaker implementation of government policies

Answer: Option (3)

73. Which institution is affecting the families most in the present time ?
  • (1) School and Government
  • (2) Religious Organisations
  • (3) Media
  • (4) Civil society groups

Answer: Option (3)

74. The families can be saved from disintegration through :
  • (1) Reducing speed of change
  • (2) Moulding direction of change
  • (3) Preventing institutional crisis
  • (4) Building family sensitive policies

Answer: Option (4)

75. The families are trapped in the vicious circle of financial crisis due to :
  • (1) Rising consumerism
  • (2) Rising aspirations
  • (3) Rising consumerism and aspirations
  • (4) Quest for higher life styles

Answer: Option (4)

Answer: Option (4)

UGC NET Social Work November 2017 Paper II