Advertisements

Women Studies Objective Questions and Answers | Women Studies MCQs | Test Set 18

Questions
1 Which Article and Clause of the Convention on Elimination of All Forms of Discrimination Against Women obligates the state parties to eliminate discrimination against women in rural areas and to ensure that such women have the right to access to agricultural credit and loans, marketing facilities, appropriate technology and equal treatment in land and agrarian reforms as well as in land resettlements schemes :
1 Article 16(1)(h)
2 Article 16(1)(e)
3 Article 14(2)(d)
4 Article 14(2)(g)

Answer: Article 14(2)(g)
2 Arrange the following Acts in order of year during which they have been passed :

I. Juvenile Justice Act

II. The Protection of Children from Sexual Offences

III. National Commission for Protection of Child Right

IV. Integrated Child Protection Scheme

Codes :
1 III, I, IV, II
2 I, IV, III, I
3 I, III, IV, II
4 IV, III, I, II

Answer: I, III, IV, II
3 Which Article of the Indian Constitution provides for “Not less than one-third (including the number of seats reserved for women belonging to SC and ST) of the total number of seats to be filled by direct elections in every Municipality shall be reserved for women and such seats may be allotted by rotation to different constituencies in a Municipality” ?
1 Article 243 T(3)
2 Article 243 P
3 Article 243 R
4 Article 243 Y

Answer: Article 243 T(3)
4 Who said in the Constituent Assembly on December 19, 1946 :

“We have never asked for privileges. What we have asked for is social justice, economic justice and political justice. We have asked for that equality which can alone be the basis of mutual respect and understanding and without which real cooperation is not possible between man and woman.”

1 Renuka Ray
2 Hansa Mehta
3 Begum Aizaz Rasul
4 Ammukutty Swaminathan

Answer: Hansa Mehta
5 Which of the following World Conference Declaration adopted “the human body, whether that of women or men, is not to be dishonoured and respect for it is a fundamental element of human dignity and freedom” ?
1 Mexico Conference
2 Cairo Conference
3 Beijing 20+ Conference
4 Nairobi Conference

Answer: Mexico Conference
6 Which of the following are the aims of the programme ‘Empower Accelerating Women Entrepreneurship’ ?

I. To run short-term accelerator programmes 2 – 3 times a year.

II. To create a strong pipeline of 50-60 women entrepreneurs and leaders every year.

III. To establish startups.

IV. To promote women workers in the un-organised sector.

1 I, II and III correct
2 IV only correct
3 III and IV correct
4 II and IV correct

Answer: I, II and III correct
7 Ken Plummer has identified 4 types of homosexuality in modern western culture. Which one refers to setting where men engage in same sex activity only as a substituted for heterosexual behaviour ?
1 Casual Homosexuality
2 Personalised Homosexuality
3 Situated Homosexuality
4 Contrived Homosexuality

Answer: Situated Homosexuality
8

Assertion (A) : Large number of government schools have been closed under rationalization, in spite of providing free education in many States of India.

Reason (R) : The privatization and commercialization of Education have led the parents to send their children to the private schools.

Which one of the following is correct ?

Codes :
1 (A) is true and (R) is false.
2 (A) is false and (R) is true.
3 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
4 Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
9 Who among the following is the Union Minister of State, Ministry of Women and Child Development (2016) ?
1 Anupriya Patel
2 Maneka Sanjay Gandhi
3 Krishna Raj
4 Niranjan Jyoti

Answer: Krishna Raj
10 Which of the following Articles of the Constitution of India has been interpreted by the Supreme Court as to include the Right to Live with Dignity ?
1 Article 15
2 Article 16
3 Article 19
4 Article 21

Answer: Article 21
11

Assertion (A) : Understanding Gender based violence through a life cycle approach can help health professionals to understand the cumulative impact of violence.

Reason (R) : Violence experienced in one phase can have long term effects that predispose the survivor to severe secondary health risks.

Codes :
1 Both (A) and (R) are wrong.
2 Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).
4 (A) is correct, (R) is wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
12 Who are the Co-chairs of the High Level Panel on the Economic Empowerment of Women Constituted by the Secretary General of the United Nations in January 2016 ?
1 Justine Greening and Winnie Byanyima
2 Alicial Giren Gonzalez and Tina Fordham
3 Phumzile Miambo-Ngcuka and Sharan Burrow
4 Luis Guillermo Solis Rivera and Simona Scarpaleggia

Answer: Luis Guillermo Solis Rivera and Simona Scarpaleggia
13 What is correct about case study method ?
1 It is useful for quantitative analysis.
2 The validity of the data collected by this method cannot be verified.
3 It is free of the prejudices and biases held by the researcher.
4 It is not appropriate method for the formulation of a hypothesis.

Answer: The validity of the data collected by this method cannot be verified.
14 Which set of States have the highest percentage of main workers according to Census 2011 ?
1 Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Assam
2 Daman & Diu, Chandigarh, Maharashtra
3 Jharkhand, Himachal Pradesh, Odisha
4 Jammu & Kashmir, Lakshadweep, Telangana

Answer: Daman & Diu, Chandigarh, Maharashtra
15 How many Indians are there in June 2016 Forbes most powerful women list ?
1 Eight
2 Six
3 Three
4 Four

Answer: Four

View All Women Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries