☰
GkSeries.com
✕

Commerce Questions and Answers for Competitive Exams | Commerce Quiz Set 3

(1) Which one of the following equates the present value of cash out flows and the present value of expected cash inflows from a project ?
[1] Net Present Value
[2] Internal Rate of Return
[3] Pay back Period
[4] Accounting Rate of Return
Answer: Internal Rate of Return
(2) Which one of the following is not true ?
[1] Material resources are subject to laws of mechanics and they cannot have an output greater than the input.
[2] Human resources are capable of exponential growth and development.
[3] Human resources cannot yield an output that may be far greater than what the value of their input warrants.
[4] In current scenario, gradually, the emphasis has shifted from muscle power to use of mind power.
Answer: Human resources cannot yield an output that may be far greater than what the value of their input warrants.

⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google

Add GKSeries as Preferred Source
(3) The pluralistic approach of industrial conflict is based on which one of the following basic assumption / premise ?
[1] That conflict occurs when the tendency of industrial society is to treat worker as an isolated individual and deprive him of all control over his environment
[2] That an enterprise contain people with coalition of different interests
[3] That industrial conflict is a part of the broader social conflict between classes
[4] That no consensus is possible, in case of conflicts, because people are with different socio - cultural backgrounds.
Answer: That an enterprise contain people with coalition of different interests
(4) The Job Description Index (JDI) Technique is used for measuring which one of the following ?
[1] Job attitudes
[2] Job descriptions/definitions
[3] Job analysis records
[4] Job skill requirements
Answer: Job attitudes
(5) What is Hawala ?
[1] Tax evasion
[2] Bank robbery
[3] Illegal trading in stock exchanges
[4] Illegal transactions of foreign exchange
Answer: Illegal transactions of foreign exchange
(6) Who among the following has given Absolute Advantage Model of international trade ?
[1] Adam Smith
[2] David Recardo
[3] Hackscher Ohlin
[4] William Petty
Answer: Adam Smith
(7) Which among the following is not an international economic institution ?
[1] IMF
[2] IBRD
[3] ADB
[4] IFRS
Answer: IFRS
(8) GNP at market prices2Indirect taxes1subsidies is referred to as :
[1] GNP at factor cost
[2] GDP at factor cost
[3] NNP at factor cost
[4] NDP at factor cost
Answer: GNP at factor cost
(9) EDI system got legal recognition under which one of the following Acts ?
[1] Electronics Act, 1996
[2] Right to Data Act, 1998
[3] DGFT Act, 1999
[4] Information Technology Act, 2000
Answer: Information Technology Act, 2000
(10) Following statements are related to futures contracts. Choose the statements that are not true :
  • (a) Purchase of a futures contract is called short position.
  • (b) Currency futures are traded on an exchange in standardised form and in fixed quantity.
  • (c) Default risk in futures contract is high compared to forward contract.
[1] only (a) and (b)
[2] only (a) and (c) (3)
[3] (a), (b) and (c)
[4] only (b)
Answer: only (a) and (c) (3)
(11) Labour Rate of Pay Variance can be calculated by which one of the following equations ?
[1] Budgeted Labour Costs2Actual Labour Costs
[2] (Standard Hours2Actual Hours)3Actual Wage Rate
[3] (Standard Wage Rate2Actual Wage Rate)3Actual Hours Worked
[4] (Standard Wage Rate2Actual Wage Rate)3Standard Hours Worked
Answer: (Standard Wage Rate2Actual Wage Rate)3Actual Hours Worked
(12) Preparation of consolidated statement of accounts as per AS - 21 is :
[1] Optional
[2] Mandatory for Private Ltd. Companies
[3] Mandatory for Listed Companies
[4] Mandatory for all Companies
Answer: Mandatory for Listed Companies
(13) Which one of the following is not true of cash Budget ?
[1] The shortage or excess of cash would appear in a particular period.
[2] All inflows would arise before outflows for those periods.
[3] Only revenue nature cash flows are shown.
[4] Proceeds from issue of share capital is shown as an inflow.
Answer: Only revenue nature cash flows are shown.
(14) When a consumer increases units of X - commodity by giving up some units of Y- commodity and even to attain the same level of satisfaction, the marginal rate of substitution, will be calculated by :
[1] Change in X - Commodity divided by change in Y - Commodity
[2] Change in X - Commodity divided by marginal utility of Y - Commodity
[3] Change in Y - Commodity divided by change in X - Commodity
[4] Change in Y - Commodity divided by marginal utility of X - Commodity
Answer: Change in Y - Commodity divided by change in X - Commodity
(15) In the short-run, when a simple monopoly firm attains equilibrium and earns only normal profit, its level of output will correspond to :
[1] Lowest average cost
[2] Average cost above optimum level of output
[3] Average cost equals marginal cost
[4] Marginal cost much below average cost
Answer: Marginal cost much below average cost

View All Commerce Practice Test Sets