Anthropology Questions and Answers for Competitive Exams | Anthropology Quiz Set 14

Questions
1 What is the American concept of tribe ?
1 It is perceived as a stage in evolutionary sequence from tribe to band to chiefdom to kingdom.
2 It is perceived in sequence based on their physical stature from Adivasi to Vanvasi to Girijan to Adimjati.
3 It is a concept that denies the existence of First Nations of Canada and Nationalities of China.
4 It is exactly the same concept as that of the British.

Answer:It is perceived as a stage in evolutionary sequence from tribe to band to chiefdom to kingdom.
2 How have the tribesmen lived in India ?
1 In complete social and geographical isolation from the mainstream population.
2 In comparative social and geographical isolation, as compared to the indigenous population of the newly discovered lands by the Europeans
3 In complete social assimilation with the mainstream population
4 Practicing agriculture in the plains of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh.

Answer: In comparative social and geographical isolation, as compared to the indigenous population of the newly discovered lands by the Europeans
3 Australopithecus afarensis was discovered by :
1 Meave Leakey
2 Donald Johanson
3 Mary Leakey
4 Louis Leakey

Answer:Donald Johanson
4 Which one of the following is a measure of central tendency ?
1 Standard error
2 Standard deviation
3 Range
4 Mode

Answer: Mode
5 The character of beard development in humans is a :
1 Sex - Linked character
2 Sex - Limited character
3 Sex - influenced character
4 Maternally inherited character

Answer:Sex - Limited character
6 A genetically distinct segment of human society is known as :
1 Tribe
2 Caste
3 Race
4 Isolate

Answer:Race
7 Who has defined anthropology as the ‘Mirror of Man’ ?
1 Clyde Kluckhohn
2 L.P. Vidyarthi
3 A.L. Kroeber
4 S.C. Roy

Answer:Clyde Kluckhohn
8 Who is regarded as the propounder of ‘neo-evolutionism’ ?
1 V.G. Childe
2 Leslie A White
3 B. Malinowski
4 Radcliffe-Brown

Answer:V.G. Childe
9 Who brought into focus three modes of exchange reciprocity, redistribution and market exchange ?
1 Karl Polanyi
2 Franz Boas
3 Karl Marx
4 S.C. Dube

Answer: Karl Polanyi
10 Who wrote the book ‘The Remembered Village’ ?
1 M.N. Srinivas
2 L.P. Vidyarthi
3 A.A. Aiyappan
4 S.C. Dube

Answer: M.N. Srinivas
11 Which of the following involves pressure flaking technique ?
1 Levallois technique
2 Clactonian technique
3 Flake technique
4 Fluted core

Answer: Fluted core
12 Which of the following are known from Langhnaj ?
1 Choppers
2 Handaxes
3 Cleavers
4 Microliths

Answer:Microliths
13 Identify the correct sequence of the following Racial Classifications from earliest to the recent one.
1 Blumenbach - Deniker - Hooton - Boyd
2 Boyd - Deniker - Blumenbach - Hooton
3 Hooton - Deniker - Boyd - Blumenbach
4 Deniker - Blumenbach - Boyd - Hooton

Answer:Blumenbach - Deniker - Hooton - Boyd
14 Identify the correct sequence of blood groups in order of their discovery.
1 ABO - Rh - MN - Duffy
2 Duffy - Rh - ABO - MN
3 ABO - MN - Rh - Duffy
4 Duffy - Rh - MN - ABO

Answer:ABO - MN - Rh - Duffy
15 Identify the correct sequence of the following Landmarks in cephalo-caudal direction.
1 Subnasale - Nasion - Pronasale - Stomion
2 Pronasale - Subnasale - Nasion - Stomion
3 Nasion - Pronasale - Subnasale - Stomion
4 Stomion - Pronasale - Subnasale - Nasion

Answer: Nasion - Pronasale - Subnasale - Stomion

View All Anthropology Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2021

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test