Anthropology Questions and Answers for Competitive Exams | Anthropology Quiz Set 8

Questions
1 Psychic unity of mankind is associated with the school of
1 Diffusionism
2 Evolutionism
3 Neo-evolutionism
4 Culture and Personality

Answer:Evolutionism
2 The term Scheduled Tribes has been defined in the Indian Constitution under Article :
1 342
2 341
3 330
4 254

Answer: 342
3 Which of the following sites yielded earliest evidence of rice cultivation in India ?
1 Mahadaha
2 Chirand
3 Koldihwa
4 Barudih

Answer:Koldihwa
4 Which of the following sites is not an iron age site ?
1 Noh
2 Atranjikhera
3 Mundigak
4 Ahichhatra

Answer:Mundigak
5 Which of the following hills/mountains is known as “fertile crescent” ?
1 Baluch hills
2 Zagros mountain
3 Ural mountain
4 Aravalli hills

Answer:Zagros mountain
6 Arrange the sequence of A.R. Radcliffe Brown’s analysis of structure-functionalism.
1 Social Structure → Social Organization → Social Morphology → Social Physiology → Social Eunomia → Social Dysnomia.
2 Social Structure → Social Organization → Social Eunomia →Social Dysnomia → Social Morphology → Social Physiology
3 Social Structure → Social Morphology → Social Physiology → Social Organization i. Social Eunomia → Social Dysnomia
4 Social Structure → Social Organization → Social Morphology → Social Physiology i. Social Dysnomia → Social Eunomia.

Answer: Social Structure → Social Organization → Social Morphology → Social Physiology → Social Eunomia → Social Dysnomia.
7 Who was influenced by whom ?
1 Herbert Spencer was influenced by Thomas Malthus and Charles Darwin.
2 Thomas Malthus was influenced by Charles Darwin and Herbert Spencer.
3 Charles Darwin was influenced by Thomas Malthus and Herbert Spencer.
4 Charles Darwin was in no way influenced by Herbert Spencer and Thomas Malthus

Answer:Charles Darwin was influenced by Thomas Malthus and Herbert Spencer.
8 What was the name of Charles Darwin’s epoch making book ?
1 Natural Selection
2 Survival of the Fittest
3 The Origin of Species
4 Essays on Population

Answer:The Origin of Species
9 Who considered that human culture had developed from savagery through barbarism to civilization ?
1 Herbert Spencer
2 Charles Darwin
3 Thomas Malthus
4 Founding fathers of discipline of Anthropology.

Answer: Founding fathers of discipline of Anthropology.
10 Whose book provided a readymade road map to evolutionism ?
1 Any book of founding fathers of Anthropology.
2 Book of Herbert Spencer
3 Book of Thomas Malthus
4 Book of Charles Darwin

Answer: Book of Charles Darwin
11 Which one of the following is associated with the first use of fire in the course of human evolution ?
1 Neanderthal Man
2 Cro-Magnon Man
3 Homo erectus
4 Australopithecus

Answer:Homo erectus
12 Who among the following discovered the first Dryopithecus mandible fossil in France ?
1 Raymond Dart
2 Louis Leakey
3 Davidson Black
4 Lartet

Answer:Lartet
13 Which of the following is a geographical race as per Garn (1965) ?
1 African
2 Malay
3 Caucasoid
4 Mongoloid

Answer:African
14 A child with blood group ‘O’ cannot have parents of blood groups
1 A × B
2 AB × O
3 B × B
4 O × O

Answer:AB × O
15 A method of study which involves living as a member of the society under study and sharing in day-to-day activities is known as
1 Participant observation
2 Non-participant observation
3 Survey method
4 Case-Study method

Answer:Participant observation

View All Anthropology Practice Test Sets

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2021

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test